Vymáhání alimentů - morální problém

3067
28.8.13 08:58

Vymáhání alimentů-morální problém

Prosím maminky o názory, co byste dělaly?
S ex jsme od sebe prakticky 6 let, mám dvě děti, jsou u mne. Muž od nás odešel a zanechal hodně velké dluhy, na vše se vykašlal. Řešila jsem to za něj, asi před třemi roky se podařilo vše doplatit. O všechno jsme přišli, začínala jsem s dětmi z ničeho, v pronájmu s novou prací.

Poslední rok má ex pořád zpozdění s placením alimentů. Já ho po splatnosti neustále prudím, takže to z něj nakonec dostanu, ale stále má dvouměsíční zpoždění, i nyní, dluží mi za červenec a srpen.
Na jaře jsem se podruhé vdávala, takže i s chybějícími alimenty přežijeme. Ale vadí mi laxní přístup ex, a když ho urguji, tak se mi v poslední i vysmívá, že nejsem potřebná. Také mě už nebaví ho každý měsíc uhánět a doprošovat se o peníze.

On žije už 4 roky s přítelkyní v domku, ona má 3 děti, jezdí několikrát do roka do ciziny, po horách, prostě nestrádá.
Uvažuji, zda alimenty po něm právně vymáhat, prostě ho dát na exekuci. Právníka mám, co by to udělal.
Jen mám přece jen morální problém do toho jít. Také se bojím, že by to ex řekl našim dětem, co maminka udělala. Děti jsou už velké, je jim 11 a 17 let.
On mě pořád před nimi pomlouvá a kritizuje, já to pak slyším od dětí, co táta zase říkal. Ony se s tím nestotožňují, ale samozřejmě je to nepříjemné, prostě se to nedělá.

Právník mi radil nyní neuhánět, počkat ještě dva měsíce, zda sám bude platit. Bál se, aby se ex nenaštval a třeba nechtěl alimenty soudně snížit :nevim:, a pak do toho případně jít.

Díky za názory, vím, že jsou na tom maminky mnohem hůře než já.
Mě jde o to, že se ex nestyděl nechat nás v blátě zadlužené, a ještě je hrubý a vysmívá se mi, že alimenty vyžaduji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7570
28.8.13 09:03

Pokud jsi za něj zatáhla dluhy, tak by měl mít morální problém on, ne?
Evidentně se s dětmi stýká, tak proč by neplatil alimenty?
A děti už jsou ve věku, kdy si dokážou udělat dost názor svůj…

Nechal vás ve štychu, teď neplatí…proč nejít do exekuce??? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10369
28.8.13 09:05

A děti nevědí, jak to je s alimenty od něho?? Já bych se jim asi zmínila, už jsou docela velké, aby to dokázaly v pohodě pochopit a mohly si pak udělat nezaujatý názor, až od tatínka uslyší něco jiného :nevim: Ty pěníze od něj nechceš pro sebe, ale pro vaše děti, takže pokud by dál neplatil, asi bych morální výčitky neměla, on je taky nemá :nevim:
Hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
28.8.13 09:09

On vás nechal v takovém srabu a ty máš morální problém po něm chtít peníze, které má povinnost dávat tvým dětem? :nevim:
Morální problém bych neměla, spíš praktický. Právník má pravdu, že by mohl chtít soudní snížení alimentů a v ČR si nikdo nemůže být jistý, jak soud rozhodne. Exekuce je docela dobrý nástroj, mohli by mu to strhávat z platu a peníze by šly přímo k tobě. Prostě je otázka, jestli to chceš risknout. Dva měsíce klidně počkat můžeš, ale podle mého názoru platit nebude, nemá důvod.
O děti bych se nebála, jsou už dost velké aby to pochopily. Předtím, než cokoli uděláš, si s nimi promluv a popravdě jim popiš celou situaci a kroky, které hodláš udělat. Mají dost na to, udělat si vlastní názor.

• Citovat
  • Upravit
ArankaC.
28.8.13 09:09

Já ti úplně rozumím. Můj syn nemá ani 3 roky, takže jeho názor na trestní stíhání biologického otce kvůli alimentům neřeším. On fakt nic nemá jen socku a max ho můžu dostat do basy, ale to zas nechci. My si s přítelem a synem bez něj poradíme, ale jde o ten princip, že se ani nesnaží se domluvit nebo mi třeba dát aspoň pár korun. Nikdo nemůže za to, kdo je jeho pravý otec přece.

• Citovat
  • Upravit
3429
28.8.13 09:13

@annaaaaa Řídila bych se radou právníka. Tím, že neplatí alimenty neokrádá tebe, ale vaše děti, on je ten, kdo by měl mít morální problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10657
28.8.13 09:29

Dala bych na radu právníka. Ten ví nejlíp, má praxi.
Jinak tě chápu. Mě manžel neplatí na kluka už přes rok. Pořád se s tím peru, jestli něco dělat nebo ne. Vždycky mi dojde trpělivost, říkám si, že neobírá mě, ale vlastní dítě a není mu to blbý. Já od něj přeci nechci na kadeřníka, ale na jídlo a tak pro jeho/naše dítě a jemu to blbý není. Jenže pak se něco stane, já zase ustoupím. Asi jsem na to slabá povaha. Takže chápu, jak je to těžké udělat ten krok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1016
28.8.13 09:36

Také jsem hodně dlouho přemýšlela jestli ex udat či ne. Platil pravidelně a když jsem si našla chlapa vše ustalo, nezaplatil mi 5 měsíců po sobě, tak jsem se naštvala a udala ho, dostal 2 roky podmínku a musel mi dluh zaplatit, nyní jsme na tom úplně stejně, když ho udám, půjde si sednou, ale tím nic nevyřeším, uháním ho, mluvím mu do duše někdy to pomůže někdy ne.. Platí mi 3tisíce měsíčně, takže si dokážeš představit že to není málo po půl roce neplacení, má čas do pátku mi dát za květen a červen a pak jdu na policii podat znovu trestní oznámení.

Děti jsou společné a platit na ně prostě musí i kdyby jsi měla chlapů 50. S tím nic neudělá. Takže kašli na morálku, to on by měl mít červné svědomí a klepat si na čelo.. Ví, že nic nepodnikneš tak to nehrotí, a pokud by chtěl alimenty snížit, tak má smůlu jestli i s cizími třemi dětmi můžou jezdit po dovolených tak soud mu na snížení nepřistoupí. Toho se neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
28.8.13 09:50

Jsme na tom podobne, taky jsem ho jeste neudala…

Diskuzi budu sledovat.

• Citovat
  • Upravit
13304
28.8.13 10:03

Myslím si, že pokud nejde o to, že by ten muž peníze opravdu neměl(nemoc atd.), pak je dokonce nemorální po něm ty peníze nevymáhat.
Jaký příklad by to byl pro děti? To jim máme ukazovat, že nezodpovědnost je výhodná věc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3067
28.8.13 10:12

Holky, dík za názory, je to pravda. Jak píše Leninnka, také se to hodně zhoršilo, když jsem si našla partnera, a pak se i vdala.
Právě mě vytáčí, že si jezdí všude možně a nestydí se neplatit. A taky se bojím toho, že částka naroste a hůř to bude splácet.

Děti jsem do toho tahat nechtěla, ale on je tahá, jak mě pomlouvá a kritizuje, proto vím, že když po něm budu peníze vymáhat, že to hned řekne dětem, jaká jsem hrozná matka, co jejich tatínkovi dělám.
A je pravda, že můžu opononovat tím, jak on si jezdí po světě, platí na cizí děti a na vlastní nedá. Plus ty dluhy, co byly.
On se nezajímal, jak to děti zvládají, nechal nás v tom.
Dám ho na vymáhání. Vezmou mu řidičák, který on potřebuje atd. Ten právník se mnou už předtím řešil ty exekuce a sjm, takže historii zná.
Díky moc za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
28.8.13 10:18

@annaaaaa
já bych teda žádný morální problém neměla, alimenty patří dětem, tak jakýpak, že je Ty nepotřebuješ :cert: :cert:. A dětem bych to řekla i sama, že otec na ně neplatí pravidelně a pak se to řeší exekucí, protože normální je plnit svoje závazky včas. Podle mě je to výchovný i pro děti, ne to nechat být. Jinak bych se řídila postupem právníka.

• Citovat
  • Upravit
stazinka09
28.8.13 10:20

Jo a myslím, že s Tebou ex pěkně manipuluje přes děti. Nenech se. Jednej a nepodmiňuj svoje rozhodování jeho reakcí, to se z toho nevyhrabeš. Držím palce, už si toho zvládla hodně, zvládneš i tohle :potlesk: :palec:

• Citovat
  • Upravit
2724
28.8.13 11:10

Dětem bych přiměřenou formou sdělila, že si sanovala expartnerovy dluhy za cenu snížení i jejich životní úrovně, že to bylo vůči němu velkorysé a jak se zdá zbytečné. A že to není správné (morální) dělat taková gesta směrem k někomu, kdo si toho neváží, takže už ho dál v neplnění závazků nebudeš podporovat a ani mu jeho povinnosti připomínat (když je to jemu i tobě nepříjemné).
Děti jsou dost velké, ex je dospělý, závazky jsou stanoveny spravedlivě a tvůj právník má pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3067
28.8.13 12:27

To jsem si taky říkala, jak je sakra možné, aby svoje závazky neplnil, užíval si, pořád mu to procházelo a já nervovala, jestli mám na chleba.
Já prostě do toho děti zatahovat nechtěla, on se před nimi prezentuje jako chudák, kterému máma hází klacky pod nohy, když jsem třeba nepustila mladší letos k moři, protože se to prostě krylo s táborem, na který leta jezdí.
On to věděl a stejně termím moře přizpůsobil dětem jeho přítelkyně.
Do dneška to vyčítá, i dětem to připomíná, jak jsem mladší nepustila. Ona to bere sportovně, na tábor chtěla a bylo to tak domluveno, ale ex do ní pořád hučí.

Takhle se právě bojím, že bude hučet o vymáhání. Ale je pravda, jak říkáte, už jsou dost velké. Starší si pamatuje i exekutora v domě, tenkrát a celou tu anabázi. Já jsem zodpovědná až příliš, a pak se takhle nervuju.
Díky za podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna