Rozvod na spadnutí, problém s financemi a bydlením

Anonymní
26.8.13 14:21

rozvod na spadnutí

Omlouvám se za anonym. Potřebuji se někomu vypovídat. Dnes mi přišel dopis od právničky. Manžel podal žádost o rozvod. Přiznám se, že vždy jsem si myslela, že to budu já, kdo ji podá… Manželé jsme 9 let. Moc nám to neklapalo. Máme 2 děti. Tak nějak si nedovedu představit co bude dál… Byt je manžela, pořizoval si ho za svobodna na hypotéku, kterou ještě stále splácíme. Já mám téměř veškeré vybavení bytu. Společně jsme koupili loni garáž, kterou splácíme. Mám na ni úvěr na stavebku a ještě hodně dlouho ji splácet budu. Manžel se choval asi rok hodně divně. Vypadalo to, že někoho má. Což on popíral. Veškeré naše hádky (pokud se tomu tak vůbec dá říct) byly kvůli penězům a pak už vlastně kvůli všemu. Asi před 7 lety nás jeho rodiče zadlužili. Manžel jim šel těsně před naší svatbou ručit a oni nespláceli. Už zde nastaly v našem vztahu problémy, protože já jsem to brala jako „zradu“, že toto udělal za mými zády. Manžel si v podstatě vždy dělal co chtěl. Nikdy jsem ho neomezovala. Hádky byly u nás spíš mým monologem, on nikdy nic neřekl, jen psal SMS, ve kterých mi odpovídal a to vždy s odstupem času. Vím, že manžel nezažil nic dobrého ve svém dětství. Vychovával jej otec, který měl několik manželek, manžel neumí díky tomu projevit city, radovat se z dárků apod. Ani ve výchově dětí jsme se nikdy pořádně neshodli. Nejdřív manžel odmítal i plácnout děti po plínce, později je bil i za úplnou hloupost. Nedávno se stalo, když manžel děti hlídal, že syn spadl z kola a odřel si bradu. Manžel to okomentoval slovy: já přece za něj nezodpovídám, když neumí jet na kole… Nebo s nimi jde do obchodu a vrátí se bez nich, protože se loudali… Já vím, že svůj podíl mám i já. Často jsem manželovi vyčítala, že jsem pro vztah obětovala víc než on. Přestěhovala jsem se do města, kde nikoho neznám. :-( I po 10 letech tady nemám žádné kamarádky, jsem dál od rodiny a svých známých. Manžel mě nikdy nepředstavil svým známým…Nemám se pořádně komu svěřit. Bojím se, že skončím na ulici, bez dětí, protože s nimi nebudu mít kam jít. Na podnájem nemám, jsou u nás dost drahé. Pokud půjdu k rodičům, přijdu o práci, protože je nereálně dojíždět… :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4336
26.8.13 14:25

Tak kdybys u rodičů být mohla i s dětmi, asi by Ti nezbylo nic jiného než si najít práci tam. No, to jsem Ti asi moc neporadila, že? Ale pokud máš kam jít, je to pořád lepší než ani nevědět, kam se vrtnout.
Kolik je dětem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
26.8.13 14:28

Tohle bys měla řešit se svým manželem, ne tady. Vypadá to, že jste spolu nikdy nedokázali nic řešit, sama píšeš - tvůj monolog a výčitky… nevíme tomu konce ani zvonce, nemá cenu to rozebírat. Domluv se s manželem, jak situaci vyřešíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
26.8.13 14:28

Nevím proč, ale cítím z toho že i přes to svého manžela miluješ? není možné to všechno zachránit a dát další šanci? přeju ti pevné nervy ať to dopadne jakkoliv hodně štěstí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
26.8.13 14:29

Tvoje situace mě moc mrzí :hug: Pár rad z právního hlediska. Pokud hypotéku splácíte společně za trvání manželství, máš nárok na polovinu (musí tě vyplatit). Pokud má v porovnání s tebou výrazně vyšší příjem, můžeš (pochopitelně vedle výživného na děti) žádat i výživné pro rozvedenou manželku (až po rozvodu, teď můžeš chtít výživné na manželku - do doby nabytí právní moci rozsudku o rozvodu, je dobré požádat co nejdříve, protože se platí až do podání návrhu). Určitě si najdi nějakého právníka, když on už právničku má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Knihomyš nep.
26.8.13 14:29

Pokud hypotéku splácíte ze SJM, tak máš nárok na vyplacení poloviny splátek, provedených za manželství, pokud vím.
Bez dětí asi neskončíš, manžel je chtít dle popisu nebude a stát taky ne ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.13 14:31

Bohužel v mém oboru se práce špatně hledá. Práci mám poměrně slušnou, ale nic moc placenou (v této oblasti si stejně moc nevydělám)- sociální služby. Naši žijí ve městě s vysokou nezaměstnaností, tak to bych si moc nepomohla. Navíc u našich by to na dlouho nešlo. :( Mám dvojčata, druhá třída.

• Citovat
  • Upravit
35438
26.8.13 14:33
@Anonymní píše:
Bohužel v mém oboru se práce špatně hledá. Práci mám poměrně slušnou, ale nic moc placenou (v této oblasti si stejně moc nevydělám)- sociální služby. Naši žijí ve městě s vysokou nezaměstnaností, tak to bych si moc nepomohla. Navíc u našich by to na dlouho nešlo. :( Mám dvojčata, druhá třída.

Jak už někdo psal, jesti máte sjm, dostaneš polovinu majetku pořízeného v manželství. Na děti dostaneš výživné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.13 14:34

Na splátky mám nárok to vím. Ale manžel mě nemá z čeho vyplatit a já jej taky ne. :( Obávám se, že manžel je někým masírovaný a o děti bude největší boj. Navíc má právníka a je jaksi díky tomu napřed… Do příštího týdne mi ta ženská dala čas na rozmyšlenou. Včera jsem se vrátila s dětma z dovolené a za týden mám narozeniny. Fakt hezké překvapení. :,(

• Citovat
  • Upravit
karfice
26.8.13 14:38

Tak děti zůstanou u manžela. Většinou zůstávají tam, kde mají své zázemí. Začni si hledat nové bydlení (nebo spíš podnájem).

• Citovat
  • Upravit
388
26.8.13 14:39
@Anonymní píše:
Na splátky mám nárok to vím. Ale manžel mě nemá z čeho vyplatit a já jej taky ne. :( Obávám se, že manžel je někým masírovaný a o děti bude největší boj. Navíc má právníka a je jaksi díky tomu napřed… Do příštího týdne mi ta ženská dala čas na rozmyšlenou. Včera jsem se vrátila s dětma z dovolené a za týden mám narozeniny. Fakt hezké překvapení. :,(

chceš ten rozvod vůbec?? upřímně..klidně napiš SZ  :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
26.8.13 14:39
@Anonymní píše:
Na splátky mám nárok to vím. Ale manžel mě nemá z čeho vyplatit a já jej taky ne. :( Obávám se, že manžel je někým masírovaný a o děti bude největší boj. Navíc má právníka a je jaksi díky tomu napřed… Do příštího týdne mi ta ženská dala čas na rozmyšlenou. Včera jsem se vrátila s dětma z dovolené a za týden mám narozeniny. Fakt hezké překvapení. :,(

Prodej nemovitosti a rozdělení peněz je taky řešení, docela časté. :nevim: A ve vašem vztahu nejspíš něco smrdělo už dlouho, píšeš že jsi byla s dětmi sama na dovolené… nebyl rozchod na spadnutí už dlouho? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.13 14:40

@Tiger-lily Já vím, že vše budu muset probrat s ním, ale tak nějak to na mě spadlo. Dnes se dřív než večer domů nedostanu a není nikdo po ruce, aby mě vyslechl. Bohužel s manželem se na ničem nikdy nedalo domluvit. Vždy jsem se s ním snažila vše řešit, on vždy jen mlčel nebo mu bylo vše jedno. Když přijdu z práce odchází bez řečí spát, když jsem doma, odchází do obchodu, se psem nebo i do hospody.

• Citovat
  • Upravit
35438
26.8.13 14:42

Jestli to bylo pořád takhle na prd, tak buď ráda, že je tomu konec.
:kytka: Bude líp a časem se najde někdo, s kým si budeš rozumět. Teď se to snaž vyřešit s manželem co nejklidněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
518
26.8.13 14:45

Asi moc neporadim, ale chci ti jen rict, ze pokud se takhle manzel k tobe choval-tak jak pises-ze si delal co chtel a pak i bil deti-tak bych asi byla i rada bez nej..Asi bych se odstehovala k rodicum a sehnala nejakyho pravnika, aby te on neoskubal. Nekde jsem cetla ze jsou snad i pravnici, ketri sou placeny statem-mrkni se na netu. drzim palecky a drz se, nebude to jednoduche :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna