Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebuji se zeptat. Moje sestra má obecní bytv brně na lesne zažádala si severu o vymenu bytu s tím ze svůj pusti má 1+1 a zadala o větší no žádost tam měla od dubna min. Roku teď se ji naskytla diky nasetrenych peněz přes realitku vyměnit byt v Líšni když to ale půjde na schválení tak je to problém? Je nějaké riziko ze to neschválí když ji na severu leží žádost o vymenu bytu a ona si za doplatek chce být vyměnit v Líšni?
@miska75 se zeptejte na konkrétní městské části, ne? Doplatek za „městský“ byt je nelegální, to bych na úřadech nezmiňovala
Samozřejmě chce měnit obecní za obecní ale jde z menšího do většího za doplatek když se jde do většího vždy je za m2nejaky doplatek… Ale má žádost na severu ale teď přes. realitku našla byt oni chtějí do menšího ale když se papíry dají na schválení Líšni tak zdá nebude problém když tam uvidí ze si v dubnu zadala sever o větší byt nebo tu žádost má raději stáhnout.
@miska75
no a ten doplatek pri smene pres realitku jde komu? pochybuji, ze mestu… ![]()
To je pěkná blbost, tohle platí u všech typů bytů, jen ne u obecních, je to nelegální, fakt na to pozor, nikde se s tím nechlubte. Sestra zřejmě trošku nalítla. Měnila jsem obecní za obecní v rámci Líšně a o žádným doplatku nebyla řeč,,, vždyť oba dva směnitelé byt získali zdarma, tak proč by měli chtít doplatky. Dělá se to načerno. Nebo ta realitka chce zřejmě nějaký peníze, tak to zřejmě zaplatí sestra.
Jinej problém by být neměl, musejí to schválit obě MČ, ale měla by to být jen formalita.
A.
@miska75 píše:
Samozřejmě chce měnit obecní za obecní ale jde z menšího do většího za doplatek když se jde do většího vždy je za m2nejaky doplatek… Ale má žádost na severu ale teď přes. realitku našla byt oni chtějí do menšího ale když se papíry dají na schválení Líšni tak zdá nebude problém když tam uvidí ze si v dubnu zadala sever o větší byt nebo tu žádost má raději stáhnout.
@miska75 My chtěli na severu před lety taky měnit byt a tenkrát žádná žádost podat nešla, řekli nám, že si výměnu máme sehnat sami a pak podat na úřad žádost o svolení směny. Nakonec jsme teda neměnili ale vím, že na bytovém úřadě Brno-sever není nic neobvyklého, že tam něco „leží“několik let
Vlastní zkušenost. No a k té výměně, musí podat žádost o výměnu, svým jménem a realitku a odstupné pochopitelně NEZMIŇOVAT! Poplatek realitce úřad neplatí tak mu po tom nic není a odstupné za větší byt je nelegální. Ty realitky většinou zařídí vše kolem i pomohou s tou žádostí a tak. No a tu žádost co tam má tak samozřejmě musí stáhnout…
@Anik Ten doplatek samozřejmě nelegální je, leč existuje, pokud u vás o něm nebyla řeč tak jste měli štěstí. V době, kdy jsme výměnu hledali my, se platilo až 100000 za pokoj navíc. Tj. Například při stěhování z 1+1 do 3+1 200 000 Kč. Záleží na stavu bytů, lokalitě, je to na domluvě zúčastněných. Naštěstí se to u nás vyřešilo jinak…
Ainy - já vím, že existuje. Ale odmítám se na tom podílet. Já ten byt měnila s kamarádkou,,,nebo známou řekněme, bylo to dokonce v rámci jednoho domu, šla jsem z menšího do většího. Ti známí tenkrát dostali byt v jiné MČ a tento svůj vraceli Líšni. Tak jsem si hned podala žádost na tento konkrétní byt. Ta kamarádka mi řekla, že kdybych to nebyla já, tak by chtěla doplatek. Já jí na to ovšem řekla, že bych se na to okamžitě šla MČ zeptat,,, jinými slovy že bych je práskla. A udělala bych to s klidem, protože jsem o ten byt docela dost stála, ovšem opravdu odmítám obecní byt platit. Černotu prostě nepodporuju ani u kamarádky. JIná věc je, když se doplácí třeba nová rekonstruovaná kuchyň nebo vestavěný skříně, na tom se ty lidi asi jsou schopni domluvit to už je něco jinýho, ale byt jako takovej fakt ne. Pak taky fiktivní výměna bytu je zvláštní kategorie, ale to nejspíš nebude případ zakladatelky.
A navíc pokud to jde přes realitku, tak ta zadarmo nepracuje, tu musí někdo zaplatit.
Pokud nejde o fiktivni vymenu bytu a vse jde legalni cestou, at si pak dva ucastnici mezi sebou vymeni krmnika, kozich nebo penize, nijak me to nepohorsuje. Nejak nevidim duvod.
@Anik Však píšu, měli jste štěstí
U nás třeba nešlo vůbec podat žádost o jiný byt pokud už v nějakém v nájmu jsi takže prostě jedině si sám sehnat výměnu, tak to bylo na severu před pár lety, možná se něco změnilo, nevím… A když seženeš výměnu tak za odstupné, pokud nechceš platit zůstaň si ve svém 1+1..
@Poison Eve píše:
Pokud nejde o fiktivni vymenu bytu a vse jde legalni cestou, at si pak dva ucastnici mezi sebou vymeni krmnika, kozich nebo penize, nijak me to nepohorsuje. Nejak nevidim duvod.
mmch. co je krmnik? ![]()
@Poison Eve Aha, já myslela, že je to překlep. No ale v tom případě to není dobrý příklad, my v obecních bytech krmníky moc nechováme ![]()
Ahoj holky, přemýšlela jsem kam tento dotaz napsat. Bydlíme tři roky v obecním bytě v Židenicích. Tedy v tomhle bytě bydleli přítelovi prarodiče a zemřeli. Následně se tedy nájemní smlouva nechala přepsat na přítelova bráchu. My jsme tady hlášení, ale dekret je n a přítelova bráchu. Dle dřívějších pravidel musejí rodinní příslušníci bydlet ve společné domácnosti tři roky a potom dekret přechází na ně. Tak jsme včera šli všichni tři na úřad, přítelův brácha se chtěl odhlásit, abychom my dostali dekret. Jaké překvapení! Prý to od roku 2011 nelze.. Takže přítelův brácha se nemůže odhlásit, když to udělá, musí se byt vrátit úřadu. Baba na úřadě řekla, že jediné řešení je vyměnit obecní byt za jiný obecní byt, abychom měli právo na dekret a přítelův brácha se mohl odhlásit. Řešíte prosím někdo podobný problém?
Já jen potvrzuju, že je to tak, známá z našeho domu takto přišla o byt po babičce, ale je to už tak cca dva tři roky,,, tudíž jsou to tahle nová pravidla, která teda nejspíš stále platí. Taky o tom tenkrát nevěděla, byla tam hlášená a počítala s bytem. Ale neporadím, nevím, ani teď úplně honem nedokážu posoudit jak moc to je či není fér, ale to jsme tu stejně řešit nechtěli,,, nevím, bohužel.
A.