Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Stalo se mi během braní spoustukrát, že jsem tabletku zapomněla. Vždy jsem si pak vzala další v běžný čas, nic jsem nezdvojovala. Takhle na konci bych prostě normálně udělala pauzu a za týden začala brát další platíčko. Osobně mi to 7 let vycházelo, nikdy jsem neotěhotněla.
Pokud by to ale u tebe byl hodně velký problém, raději se teď (cca 14 dní) chraň ještě jinak.
Obě možnosti v pohodě. Zpoždění pár hodin je v pohodě, takže klidně můžeš začít brát nové platíčko a udělat pauzu po něm. Nebo si ho neber. A začni zas po sedmi dnech. Tak bych to udělala já. Protože já to spojení dvou platíček vždy “prošpinila”. Pro klid duše se můžeš chránit i jinak. Ale ta šance na otěhotnění se stále blíží nule u posledního vynechaného prášku.
Jednou se mi stalo, že mi poslední prášek vypadl z ruky a zakutálel se za skříň, takže jsem začala tu pauzu a bylo to v pohodě ![]()
Brala jsem HA sice naposledy před deseti lety, ale vím, že jak jsem začínala, byl to boj. Zapomněla jsem několikrát. Když jsem vynechala, vzala jsem si ho hned druhý den ráno a ten druhý večer. A jela dál. Taky sem párkrát měla tabletku v platíčku na konci a už jsem ji nebrala. Nic se nedělo. Když jsem nevzala dva dny, tak problém. Dostala jsem to, což už není v pohodě. Pokud si vynechala před MS, už bych ho nebrala a nechala to být. Tragédie to nebude 🙃.
Ahojky, beru antikoncepci Maitalon už skoro rok, žádné problémy, ale teď se mi jeden objevil.
Někdy o víkendu jsem buď jeden prášek vytratila, snědla dva (a ve zmatku o tom nevim) a tak nějak nevim co teď, protože mi jeden prášek (ten úplně poslední z platíčka a tedy den před ms) chybí, ten jsem si dnes nevzala, protože v letáku se píšou dvě možnosti- buď okamžitě přestat prášky brát a zahájit ten týden bez prášků, nebo rozjet nový platíčko, s tím, že jeden prášek už jsem vynechala (beru je v 7 ráno).
Tak bych se asi chtěla poradit, jestli někdo nemá zkušenost a neporadil by mi 😅 Jestli jsem udělala dobře, že teď mám tu 7-mi denní pauzu, nebo jestli mám od zítra radši brát už to nové platíčko. Děkuju