Vyplatí se šít si sama?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
K.Black
19.11.12 12:51

No tak práce a čas s tím strávený se počítat nedá. Jinak jak píšete, lepší si látku osahat než koupit na netu, možná když už máte odzkoušeno :nevim: u nás je třeba obchod s látkama a mají tzv. zbytky, většinou tedy bavlna, manžestr atd. tam se dají třeba ušít kalhoty na dítě cca 4 roky za 50 kč, nepočítám zip, nitě, nášivku atd. ale mě to baví, teda občas ;)
Jinak třeba když si chce někdo ušít tašku, polštářky atd. tak hodně kupují v sekáči například závěsy a šijí z toho.
Hrozně se mi líbí patchwork, ale vím že je to milimetrová práce, takže nic pro mě :oops: :lol:

• Citovat
  • Upravit
K.Black
19.11.12 12:53

@tessy tak Terranova ještě jde ;) ale máme tu obchod GATE, a to je pro mě hrob, fakt hrozný, jak materiál tak ušití, fakt humus :poblion:

• Citovat
  • Upravit
3876
19.11.12 13:01

@K.Black Já šla teď do Terranovy reklamovat že maj křivě ušitý triko a vrátili mi peníze :D Docela mě to překvapilo. Jinak New Yorker, Terranova a spol má opravdu nekvalitní látky, tenoučké, že se v tom za chvíli udělá díra. Gate znám, ale myslím že je určen pro jinou věkovou kategorii :lol: Oblečení se mi tam nelíbí, ale zkušenost s jejich věcmi nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.11.12 13:04

@K.Black ta první deka je pro jedno miminko, tu druhou deku mám akurátně rozešitou, a třetí fotka, dvě klukůdeky, o který se perou, a ty jsou echt z nejrůznějších látek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.11.12 13:06

Tady jsou vidět líp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
19.11.12 13:07

@brumik7 mě tam pořád tahá holka :roll: ale třeba v Terranově jsem holce koupila spoustů věcí, oni tam totiž mají na hubený holky, takže tam občas koupím už i kalhoty.

• Citovat
  • Upravit
K.Black
19.11.12 13:11

@Emilie moc pěkný :potlesk: :potlesk: jsi šikovná :palec: ono kdyby nebylo potřeba těch věcí k tomu tak bych to i zkusila :think: ale kupovat řezáky, pravítka já nevím co ještě a pak mě to nebude bavit :roll:

• Citovat
  • Upravit
3876
19.11.12 13:15

@Emilie Ty jsou opravdu krásné. A jak dlouho jsi šila jednu? A co dáváš dovnitř, vatelín nebo něco jinýho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
19.11.12 13:17
@K.Black píše:
@tessy tak Terranova ještě jde ;) ale máme tu obchod GATE, a to je pro mě hrob, fakt hrozný, jak materiál tak ušití, fakt humus :poblion:

Mně to vadí hrozně jak je to v těch obchodech nekvalitní, a za ty peníze. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lilibeth
19.11.12 13:18

Já jsem si kdysi kupovala v NY taková jednoduchá bílá trika. Dělala jsem v pekárně a tam nemělo cenu kupovat kvalitní, protože vydržely asi o jedno praní dýl a navíc ty z NY byly z takové lehké prodyšné látky.
Ale na normální nošení bych je asi nebrala, měly strašně křivé švy a špatně střiženou látku.

• Citovat
  • Upravit
20518
19.11.12 13:18

@K.Black Jojo, já to psala, to je echt drahej koníček… ale zrovínka jsem v kurzu pro začátečníky, kde šijeme v ruce, jen látky, nůžky, nitě, špendlíčky a šablonky. A jsou tam holky, co prostě stejně jako ty chtěly zjistit, o čem to je. Jak jim to půjde. No, po páté lekci vypadají, že si ty pomůcky koupí, neb chodí už i do dalších kurzů (nejen do toho pro začátečníky… ). Patchwork je děsně návykovej! Záleží na tom, kdo ti ho a v jakém množství nadávkuje jako první :mrgreen: Já začínala na šablonkách z kartonu, o řezákách jsem teda tušení měla, ale jen z knížek… to jsem si osahala až u lektorky, a vim, že bez nich dále ani ránu :mrgreen: A abych vysvětlila, pro po několika letech ten kurz pro začátečníky - páč já jsem samouk a prostě spousta věcí mi chyběla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.11.12 13:22
@brumik7 píše:
@Emilie Ty jsou opravdu krásné. A jak dlouho jsi šila jednu? A co dáváš dovnitř, vatelín nebo něco jinýho?

Na čas ti to neřeknu. Já jsem schopná ušít deku za dva dny - když mě to chytne a jsem sama doma. Což prakticky nejsem a můžu šít tak dvě tři hodiny denně. A taky ne denně. :nevim: Jo, uvnitř je vatelín, existuje trojí gramáž. mamka tam třeba dává staré deky nebo takové ty levné z galanterie, do zavinovaček jsem dávala třeba flauš, aby to bylo echt měkkoučký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
19.11.12 13:34
@K.Black píše:
@Emilie moc pěkný :potlesk: :potlesk: jsi šikovná :palec: ono kdyby nebylo potřeba těch věcí k tomu tak bych to i zkusila :think: ale kupovat řezáky, pravítka já nevím co ještě a pak mě to nebude bavit :roll:

Bez těchhle věcí se pro začátek obejdeš a kdyžtak je dokoupíš, až zjistíš, jestli tě to baví a chceš u šití zůstat. Zvlášť pokud budeš šít podle hotových koupených střihů, pro začátek vystačíš s kvalitními krejčovskými nůžkami (což je sice investice nemalá, ale trvalá a v domácnosti se hodí nejen při šití), krejčovským metrem, kouskem křídy a jedním dlouhým pravítkem z papírnictví. Zipy, knoflíky a podobně nakupuješ až spolu s látkou na konkrétní model a stříhat se dá i na kusu balicího papíru na podlaze, když jiný prostor není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
19.11.12 13:35

@Lilibeth pokud tě to baví, tak jen do toho :)

jestli se to vyplatí nebo ne - no, já jsem došla k závěru, že se mi to asi vyplatí, protože nemám úplně konfekční postavu, větší prsa, štíhlejší pas, širší boky a k tomu 160 cm, takže většinou strávím 2-3 hodiny v nákupáku a nekoupím NIC, protože mi prostě nic nesedne :nevim: krátké sukně mám ke kolenům, sukně ke kolenům do půli lýtek, na dlouhou můžu zapomenout úplně :jazyk: kalhoty kupuju stejně s tím, že si je budu muset zkrátit (což zase vylučuje některé střihy) :nevim:

s látkama to je těžký, shání se blbě, třeba u nás ve městě ze 4 krámů už funguje jen 1 a tam se mi látky moc nelíbí :jazyk: ale zase když pak víš, že sis koupila kvalitní látku (ač třeba dražší) a ušiješ si to, tak pak máš aspoň trochu jistotu, že se to nezačne po pár praních rozpadat… to mě hrozně žere u dětského oblečení, že jsem dceři třeba koupila dvoje kraťasy, česká výroba, nebyly zrovna levné - no a po 2 nošeních už se začaly párat a rozpadat :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
19.11.12 13:39

@Emilie nj, když já to mám s těma kurzama na prd, většinou když se s mužem domluvím že jdu tam a tam, tak do toho něco vleze(práce) a to je pro nás přednější než moje uspokojení :lol: takže se spíš učím podle netu, jenže zas mám problém s chápáním návodů :oops: ale jsem kreativní tak si to vždycky nějak poupravím :lol: možná až se děti vystěhují a dědek bude ležet na gauči budu mít čas někam zajít ;) :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný