Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj a proč se díváš jen na net? zajdi do obchodu u vás a uvidíš, pokud tě to baví, tak si šij, Já kdybych to uměla ráda bych si ušila nebo na děti na karneval apod.ale já a šicí stroj nejsme moc kamarádi!
Podle mne se tohle v dnešní době vyplatí už jen fakt kreativním lidem - holkám, které chtějí popustit uzdu fantazii a šít si podle vlastních představ… nechtějí nosit uniformní konfekci. Berou to jako koníčka, u kterého se realizují.
Kvůli financím se mi to moc výhodné nezdá, látky jsou fakt dost drahé plus práce, kterou u toho strávíš… ![]()
@AdaNaty Byla jsem asi ve třech obchodech a měla jsem pocit, že se nabídka za posledních 30 let nezměnila. Nenašla jsem ani jednu látku, ze které bych si představila něco ušít.
Na netu jsou nádherné, přesně takové, které se mi líbí, ale dát za půl metru 400Kč, když si chci třeba ušít dlouhé šty a metrů potřebuji několik… to je mimo mé možnosti
![]()
Rozhodně nevyplatí, jen v případě že by jsi měla zdroj látek zadarmo nebo opravdu za levno.
Řeknu ti to takhle. Šití, kokrétně patchwork, je můj koníček. Hoooooodně drahej koníček. Jen materiál na deku 1,6×1 m mně vyjde minimálně na 600 korun. Samozřejmě je odpad, takže skutečný nákup je mnohem víc. O práci ani nemluvě.
Za tyhle peníze sice takovouhle deku (mám na mysli ruční patchworkovou) nekoupíš, ale v Ikea něco podobnýho za 199,–. ![]()
Co se týče nákupu látek, to holt musíš porozhlédnout u vás. Nákup po netu jo, ale lepší je fakt si vzít tu látku do ruky, aby tě oslovila. A teď ještě co konkétně chceš z toho číst. Já nakupuji u své oblíbené lektorky a nebo v Prioru, tam se dají vychytat slušné akce a slevy. Na netu pak třeba http://www.dumlatek.cz/…-levne-latky, http://www.flex-tex.cz/index.php?… a tuna dalších.
Vyplatí, pokud máš třeba nekonfekční postavu nebo váhové výkyvy.
Mám výhodu, že v Praze je obchodů s látkama hodně, takže si můžu vybrat látku, případně omrknout slevy. A pak místo abych strávila dva dny po obchodech a hledala kalhoty, které mi budou a dala za ně tisícovku, tak si koupím za 500 látku a ty dva večery strávím šitím a výsledkem jsou kalhoty přesně na míru.
A samozřejmě se látka dá koupit i levněji, záleží jaký materiál, gramáž, atd.
@AdaNaty píše:
Ty jo 4kila za půl metra?tak to se asi fakt nevyplatí.
800Kč za metr už je nějaká hodně exkluzivní látka. Kupovala jsem teď hezký tvíd s podílem vlny na zimní sukni u Kalců + podšívku a materiál mě vyšel na 400Kč včetně zipu a nití. V Marks and Spencerovi by mě podobná sukně stála tak 1500 ![]()
Já si na sebe šiju a po pravdě nikdy jsem neřešila, jestli se to vyplatí finančně. Asi jak co. Jednoduchou sukni si rozhodně ušiju levněji, než bych koupila v krámě, u složitějších věcí už to tak asi není. V čem se to ale rozhodně „vyplatí“ je, že je to smysluplný kreativní koníček, člověk může mít originální oblečení, které nikdo jiný nemá (nechodí stádně v konfekci z řetězců) a oblečení mu sedí - já na sebe začala šít zejména proto, že mám naprosto nekonfekční postavu a sehnat padnoucí oděv v obchodě je pro mě prakticky nemožné. Když chci šaty, které se mi nebudou na zádech krabatit a přes prsa táhnout, tak mi holt nezbývá než sednout za stroj.
To ste šikovný holky, tak jo já můžu jen tiše závidět, mám doma stroj, ale musím ho opravit a nějak se toho bojím se to naučit, ale moc bych to chtěla umět, nechce se mi furt škemrat od mamky at mi něco opraví. no asi budu muset.
ale ty látky se dají sehnat i levněj, musí se jen hledat a hledat.
Finančně se to nevyplatí. Šiju pro děti, je to můj koníček, kupuju jen kvalitní a atestované látky. Vím, že bych například mikinu mohla koupit levněji, ale mě to baví. Když dám jako příklad konkrétně ty dětské věci, tak kromě látky (které musíš vzít trochu víc, protože má nějakou strukturu a nemůžeš to stříhat, jak tě napadne) jsou potřeba další materiály na lemování, nitě, hotové výšivky nebo materiál na ně, veselé knoflíky… A k tomu pak investice jako kvalitní nůžky, jehly do stroje, stroje (mám klasický a overlock), křídy, špendlíky, řezací kolečka a podložky, časopis se střihama…
Pokud tě to baví, s chutí do šití, pokud je to jen o penězích, tak si radši kup hotovou sukni.
Tak já si tedy šiju a myslím že se to vyplatí. Hlavně mě to tedy baví, takže si nepočítám čas za práci, beru to tak že šiju místo sledování TV:-) A taky je to super pocit když se něco povede. Šiju hodně z úpletů - šaty, trička, sukně. Jednu sukni mám taky vlněnou a látky mě vyšly asi na 200 i s podšívkou
Něco jinýho je ten patchowrk, ty kvalitní bavlny jsou docela drahé (Michael Miller například) a jsou to menší šířky než obvykle.
Jinak ty úpletové šaty mě vyjdou třeba na 200 Kč, to si myslím že bych nekoupila ani ve slevě. V Praze mám 3 oblíbené obchůdky a v tom jednom se dá sehnat látka třeba za 49 Kč/metr. Jinak pěkný úplet stojí cca 180-200 Kč. Ale chce to ji vidět, přes net bych si ji nekupovala, kolikrát se mi pak nelíbí na omak.
Podle mě i hodně záleží, s čím to srovnáváš. Pokud to budeš srovnávat s Vietnamcem, tak ne, nevyplatí. Pokud s nějakým obchodem, který prodává kvalitně ušité věci, tak si myslím, že jo - že jsi tak na stejném, možná o něco míň - pokud nebudeš počítat svoji práci (což mi přijde u koníčku, který tě baví a relaxuješ u něho fakt jako kravina
). A ta věc ti vydrží mnohem dýl, než někde z toho trhu (nebo i obchodů typu New Yorker apod, co si budeme vykládat… )
Já jsem si něco málo ušila, ted´moc nemám čas.
ALE pro staršího kluka jsem ušila několik letních kalhot, z tkaniny z obchodu, která je teda kvalinější než z čeho jsou věci v obchodě.
Popravdě mně vždycky hrozně vzteká, co chtějí v Terranově a spol za tak příšerně ušité zboží ze strašných materiálů
![]()
Nebo tepláky pro děti za 300,– za co?
když to hned prodere ![]()
Jednoduché plátěné kalhoty které vypadají super a udělám jich rovnou několik a ještě jsou originální, místo tepláků, ušiju do 100,–
Mně obecně strašně vadí poměr cena/kvalita oblečení v obchodech
přijde mi to příšerně nekvalitní a co je kvalitnější, tak to ušiju taky. Jenom nemám overlock (chtěla bych), kvůli šití z úpletů.
Napadlo mě, že bych si zkusila na sebe něco ušít. Tričko, sukni…
Když jsem chodila na střední, tak jsem sem tam něco spíchla, ale už je to hrozně dávno.
Jen nevím, zda se to vůbec vyplatí. Co jsem se dívala na netu po látkách, tak byly strašně drahé - akurát tak si koupit půl metru a ušít si hezký povlak na polštářek.
Kde se dají sehnat pěkné, kvalitní a né moc drahé látky? Jsou takové?