Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, v okolí moc dětí nemám a žádnou podobnou diskuzi jsem nenašla, tak prosím o radu zde. 16 měsíční dcera se začala bavit tím, že u všeho, co říká, vyplazuje jazyk. Když jí upozorním, ať ho schová, tak z toho má akorát ještě větší srandu. Co s tím? Ignorovat a přestane ji to bavit samotnou?
K případným dotazům, řekla bych, že je celkem šikovná, rozumí výborně, ukazuje v knížkách, baví ji skládat rozdíly typu studí-pálí, hubený-tlustý, chodí po schodech i bez zábradlí, otiskuje razítka, navléká korále, umí jíst vidličkou. Motoriku má tedy dobrou. Akorát ta mluva je horší, kromě máma a táta používá pro slova jen citoslovce (asi 30) a asi 10 znaků. Baví ji opakovat pouze zvuky (všechny, co slyší od ledničky pro dopravní prostředky) a ne slabiky. S tím jazykem mezi zuby už jí nerozumím vůbec nic. Abych nebyla nepochopena, chápu, že na mluvení má čas, to neřeším. Jen nechci, aby se z toho vyplazeného jazyka stal trvalý problém.
Moje dcera to dělala chvilku taky někdy před 16. měsícem. Podle mě jenom zkoušela, co se s tím jazykem dá dělat, pak ji to přešlo. Takhle malé děti si musí vyzkoušet, co všechno pusou jde a nejde. Já bych to chvíli nechala a nevšímala si toho, třeba ji to přestane bavit. Hlavně se nesmát, když to dělá, ať si nemyslí, že to je skvělý vtip k pobavení okolí. Když ji rozesměje i upozornění, tak bych to prostě ignorovala úplně.
Jinak nejsem odborník na vývoj řeči, ale podle mě je úplně normální, že se 16 měsíční děti dorozumívají převážně citoslovci. Máme to doma úplně stejně, i s tím jazykem sem tam. ![]()
Pokud to dělá vědomě a reaguje na upozornění, neřešila bych to. Děti mají v průběhu vývoje spouští různých nešvarů a zlozvyků, které většinou jak přišly, tak odejdou. Chce to poctivou ignoraci.
Naše dcera bude mít teď 2 roky a dělá to stejné, ale nevědomě a jen u některých slov. Uvidíme, co to časem udělá, ale už teď se smirunu s tím, že i s ní skončíme na logopedii. Se tam asi nastehuju ![]()
Moc děkuji za rady, já jsem si taky nejdřív myslela, že jen zkouší, co umí, ale pak začala prznit i p, t a f, které dřív říkala správně, což mě dost znejistělo. Budu to tedy zatím ignorovat a uvidím.
Kdyby někoho zajímalo, jak to dopadlo, tak naprostá ignorace skutečně zabrala, když jsem si toho přestala všímat, přestalo to být vtipné i pro ni.