Výpověď a dlouhodobá neschopenka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Výpověď a dlouhodobá neschopenka
Zdravím, u manžela v práci se povídá, že po novém roce se bude propouštět. Vím, že to můžou být jen drby a tak. Ale manžel jde 9.1. na plánovanou operaci, v práci to samozřejmě oznámil. Rekonvalescence může trvat až půl roku. Je jasné, že výpověď mu můžou dát než nastoupí na neschopenku. Ale co s ním bude dál? Když si nechá výpovědní lhůtu tři měsíce, tak asi ty tři měsíce bude normálně brát peníze. Ale co potom? Úřad práce? A má životní pojištění, tam je to určitě individuální podle smlouvy, ale myslíte, že mu to proplatí i po výpovědi? Jsem na mateřské, takže mám docela obavy, jak by jsme to zvládli po finanční stránce, když si nebude moc hledat jinou práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zaměstnavatel může dát výpověď jen ze zákonných důvodů. Jinak pokud by ji dal teď (v listopadu), tak lhůta začne běžet 1.12., při pracovní neschopnosti od 9.1. by se přerušila a dál by běžela po uschopnění - v součtu 2 měsíce a potom by pracovní poměr skončil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mamora tak pokud ho propustí kvůli tomu, že pro něj nebude pracovní místo, tak musí dostat odstupné. V lednu normálně nastoupí na neschopenku a bude marodit do doby než bude schopen jít do práce. I když nebude zaměstnaný, tak může být v neschopnosti a bude pobírat nemocenskou. A až bude zdráv tak se přihlásí na úřad práce, nebo nastoupí do nové práce. Akorát na neschopenku musí nastoupit v době kdy ještě bude zaměstnaný, nebo v ochranné době, která je myslím týden (to nevím jistě délku té ochranné doby). Kdyby měl skončit v práci dřív než v tom lednu, tak doporučuji nastoupit na neschopenku dřív, jestli má v plánu operaci, tak asi úplně zdráv není a diagnosa by se našla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mamora píše:
Zdravím, u manžela v práci se povídá, že po novém roce se bude propouštět. Vím, že to můžou být jen drby a tak. Ale manžel jde 9.1. na plánovanou operaci, v práci to samozřejmě oznámil. Rekonvalescence může trvat až půl roku. Je jasné, že výpověď mu můžou dát než nastoupí na neschopenku. Ale co s ním bude dál? Když si nechá výpovědní lhůtu tři měsíce, tak asi ty tři měsíce bude normálně brát peníze.Ale co potom? Úřad práce? A má životní pojištění, tam je to určitě individuální podle smlouvy, ale myslíte, že mu to proplatí i po výpovědi? Jsem na mateřské, takže mám docela obavy, jak by jsme to zvládli po finanční stránce, když si nebude moc hledat jinou práci.
Když bude ještě zaměstnaný, až půjde na neschopenku, tak bude dál brát peníze, po ukončení pracovního poměru musí jen nahlásit na ZP, že PPskončil, ale neschopnost trvá. Pak bude pobírat normálně dál nemocenskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud bude na neschopence ve výpovědní lhůtě ze strany zaměstnavatele tak pracovní poměr běží dál a výpovědní lhůta se o to prodlužuje.
Takže v klidu i kdyby mu to dali zítra tak vám to v pohodě vyjde. Hlavně ať nepodepisuje dohodu k nějakému datu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit