Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám dotaz. Jsem poprvé těhotná, ve druhém měsíci a proto je to pro mě vše nové a nemám se zatím koho zeptat. V práci to vypadá na propouštění z finančních důvodů a já tuším, že bych šla první. Jsem tu nejkratší dobu a nejsnadněji nahraditelná. Na internetu jsem našla, že i kdybych zpětně po výpovědi přinesla potvrzení od doktora, tak je výpověď neplatná a těhotnou vyhodit nesmí, je to pravda? Bojím se to říct dříve než před kontrolou v 11tt nebo nejlépe po screeningu, aby semnou nepřestali počítat a já nepotratila.. No a při té příležitosti bych se ještě ráda zeptala, jak to je, když nastoupím v červenci na mateřskou a bude mi zbývat dovolená, proplácí se? Nebo si ji mám vybrat? Moc vám děkuju.
Zatím nic neříkej. Až by ti přinesli výpověď tak jim řekni, že jsi těhotná a bohužel ti výpověď dát nemohou.
Dovolená se proplácí jen po skončení pracovního poměru. Pokud ti nějaká zbyde tak ji můžeš vyčerpat mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou.
Vubec bych jim zatim tehotenstvi neoznamovala, jen pokud by prisli s vypovedi…
Zatím nic neříkej, dokud s výpovědí nepřijdou a pak holt reknes, ze jsi těhotná, kdyby s tím teda přišli. Navíc mas ještě výpovědní lhůtu, ze dne na den te vyhodit nemůžou.
Já bych teď nic neříkala, nicméně v cca 14tt jsem těhotenství oznamovala. Už jen z nějaké loajality, aby si mohli hledat náhradu. Ale taky záleží, kde děláš a jaký máte vztahy. Mně bylo jasný, že se tam po rodičáku budu vracet a je to řekněme prostředí, který není podrazácký ![]()
@Zmatka píše:
Já bych teď nic neříkala, nicméně v cca 14tt jsem těhotenství oznamovala. Už jen z nějaké loajality, aby si mohli hledat náhradu. Ale taky záleží, kde děláš a jaký máte vztahy. Mně bylo jasný, že se tam po rodičáku budu vracet a je to řekněme prostředí, který není podrazácký
Jsem v kanceláři, takže práce sama o sobě není problém, ale je nás tu i s nejvyšším 5, nevím, jak zakecám ještě dvě navštěvy doktora, abych to řekla až po 1.screeningu, jelikož se v rámci dobrých vztahů strachují co se semnou děje
![]()
Řekla bych to hned pokud by donesli výpověď. Upínat se na screening je podle mě zbytečné, celé těhotenství je jeden velký risk. Aspoň jim budou jasné časté návštěvy lékaře.
@Julie93 píše: Řekla bych to hned pokud by donesli výpověď. Upínat se na screening je podle mě zbytečné, celé těhotenství je jeden velký risk. Aspoň jim budou jasné časté návštěvy lékaře.
Děkuji moc. ![]()
Dovolena se proplaci pri prechodu z MD na RD, pokud budes chtit. Neni nutne koncit pracovni pomer. (Dnes jsem resila.)
Pokud bys čerpala dovolenou mezi MD a RD, tak po tu dobu nejsi proti výpovědi chranena (i kdyz výpovědní doba uplyne az po RD). Klidně si ji můžeš nechat až po RD.
Ve zkušební době už nejspíš nejsi…
Pokud nemáš práci nevhodnou pro těhotné, tak zatím nic neoznamuj, pokud přijdou s výpovědí, tak ji hlavně nepodepisuj a řekni, že jsi těhotná, tím pádem výpověď dostat nemůžeš. Co se tyče dovolené, tak většinou chtějí zaměstnavatelé vybrat dovolenou buď před mateřskou (což je lepší, protože tě jako těhotnou nemůžou vyhodit) a nebo mezi mateřskou a rodičovskou (tam je ale riziko, že by tě mohli v dovolené vyhodit, protože už nebudeš těhotná). Obecně se dovolená neproplácí, ale čerpá, každopádně kdyby sis o to zažádala, tak by ti ji proplatit mohli, záleží na domluvě.
Ahoj holky, mám dotaz. Jsem poprvé těhotná, ve druhém měsíci a proto je to pro mě vše nové a nemám se zatím koho zeptat. V práci to vypadá na propouštění z finančních důvodů a já tuším, že bych šla první. Jsem tu nejkratší dobu a nejsnadněji nahraditelná. Na internetu jsem našla, že i kdybych zpětně po výpovědi přinesla potvrzení od doktora, tak je výpověď neplatná a těhotnou vyhodit nesmí, je to pravda? Bojím se to říct dříve než před kontrolou v 11tt nebo nejlépe po screeningu, aby semnou nepřestali počítat a já nepotratila.. No a při té příležitosti bych se ještě ráda zeptala, jak to je, když nastoupím v červenci na mateřskou a bude mi zbývat dovolená, proplácí se? Nebo si ji mám vybrat? Moc vám děkuju.