Výpověď - když se nedohodnu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Já být nový zaměstnavatel, tak Tě nezaměstnám. Když si představím, že mně uděláš možná něco podobného, jako původnímu zaměstnavateli, až natrefíš na lepší flek…
Jinak je to porušení zákoníku práce, ta lhůta tam je mimo jiné proto, aby zaměstnavatel měl nějakou šanci najít náhradu, abys mohla práci předat atd. Mohl by i soudně vymáhat způsobenou ztrátu nebo vícenáklady.
Příspěvek upraven 02.07.12 v 14:17
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No odejit muzes i bez podepsane vypovedi, ale tim padem dostanes jiste §53! Tvuj novy zamestnavatel te muze prijmout i s tim, pokud se na tom domluvite. Ale pokud ti ta prace z nejakeho duvodu nakonec nevyjde, tak z uradu prace potom nedostanes ani korunu. A rozhodne to nebude vypadat hezky v tvych papirech. A ja teda bych asi nechtela ve firme cloveka, ktery se nezachoval loajalne ke svemu predchozimu zamestnavateli, protoze tu je velka pravdepodobnost toho, ze kdyz se mu nebude libit ani u me, tak mi to udela taky.
A kdyz na tebe, v tve nove praci, nejsou ochotni pockat obvykle 2 vypovedni mesice, tak je jasne, ze ve skutecnosti jim ani nejde o tebe. O to aby zrovna tebe meli ve sve firme. Jde jim jen o to rychle vyplnit prazdne misto. A je jedno kym.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nepomohlo by, kdyby jsi svému nynějšímu zaměstnavateli pomohla najít za sebe náhradu a domluvila se s ním, že ho třeba po odpoledních zaučíš?
Já bych teď měla strach, že když jsem mu řekla, že chci odejít (a třeba to neklapne), že budu jako první na řadě, až se bude propouštět (aby se ti tak nepomstil).
Nebo mu řekni, že ti nabízejí větší peníze, třeba ti přidá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já anonymní chápu. Má možnost lepšího fleku tak proč ne? Vždyť každý zaměstnavatel se ohání tím, že místo zaměstnance má hned 10dalších.
A taky mám pár známých co mysleli na výpovědní lhůtu, ale zaměstnavatel je vykopl hned a byli dva měsíce bez práce než je vzali do nové. Můžete mě vysvětlit proč má zaměstnanec brát ohled na zaměstnavatele, když zaměstnavatelé na zaměstnance ohledy neberou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud se rozhodneš nepřijít do práce bezdůvodně (což tato situace je), zaměstnavatel může okamžitě zrušit pracovní poměr, uvést to do ZL, krátit dovolenou, chtít zaplatit vzniklou škodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@29
třeba proto, že nechce riskovat případný právní postih?
třeba proto, že se nechce snížit k takovému chování? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@29 víš, je snadné takto generalizovat. Já naopak znám převážnou většinu slušných zaměstnavatelů a i slušných zaměstnanců, kterým by možná myšlenka na to, prostě nepřijít a jít jinam, hlavou proběhla, ale zaplašili by ji a dostáli svým závazkům. Na základě Tvého a zakladatelčina příspěvku můžu zas já generalizovat, že největší šmejdi jsou zaměstnanci a nemá cenu k nim být korektní. Naštěstí - jak jsem psala - máme v práci samé slušné lidi a myslím si, že se jedná o oboustraný férový vztah, kde se tohle prostě nedělá. Jinak zákoník práce platí nejenom pro zaměstnavatele. Spousta lidí umí jen řvát, jak je zaměstnavatel špatný a zlý, ale že i zaměstnanec má pár povinností, to už jaksi neřeší
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, a nemáš na vybrání nějakou dovolenou? ![]()
Kdysi jsem byla v podobné situaci, do nové práce jsem chodila po víkendech a po večerech a ve staré šéf nakonec usoudil, že je lepší mít spolupracující zaměstnankyni jeden měsíc (a dobré vztahy do budoucna, kdyby bylo třeba ještě něco řešit) než nespolupracující dva měsíce.
Jinak mají samozřejmě holky výše pravdu - je to hrubé porušení pracovních povinností a nefér jednání, které vypadá blbě i u toho nového zaměstnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelka: Situace je asi taková - nynější zaměstnavatel má práci nárazovou - což je zrovna teď a v jiné měsíce, když práce není, prostě nezaplatí (zkrátka pomoz si sám - což není férové), u nového zaměstnavatele jsou jistoty. Samozřejmě, že se chci dohodnout - ale když to nejde? Na nové místo je samozřejmě více zájemců a když nepřijdu včas já, tak bude rád někdo jiný. Tak babo raď.
- Citovat
- Upravit
Máš to těžké.
Neplacením zaměstnavatel samozřejmě porušuje ZP a ty můžeš okamžitě rozvázat pracovní poměr. On Ti ještě něco dluží? Pokud ano, tak by to šlo tudy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@El-Brno Samozřejmě, že je to na dohodě z obou stran. Ale teď už nám anonymní napsala proč se s ní nechce domluvit na měsíční výpovědní lhůtě. Nechce odejít ze dne na den. Já tušila, že zaměstnavatel zase tak fér nebude. Jinak by přistoupil na dohodu. Dnes je hodně lidí bez práce do měsíce by náhradu našel.
jenže to vypadá na firmu, kam se ženou spíš lidi v nouzi a on si toho bude vědom. Trochu divné jednání - podmínky nezlepším, ale jinam tě nepustím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@29 z mých zkušeností je dost nemožné zaučit člověka na nějakou trošku komplexnější činnost během měsíce. Ale máš pravdu, pokud je to skutečně takhle, jak zakladatelka píše, tak to není košer a asi tam nebude vůle se domluvit, i kdyby to třeba případně možné bylo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@El-Brno Samozřejmě, že je to na dohodě z obou stran. Ale teď už nám anonymní napsala proč se s ní nechce domluvit na měsíční výpovědní lhůtě. Nechce odejít ze dne na den. Já tušila, že zaměstnavatel zase tak fér nebude. Jinak by přistoupil na dohodu. Dnes je hodně lidí bez práce do měsíce by náhradu našel.
jenže to vypadá na firmu, kam se ženou spíš lidi v nouzi a on si toho bude vědom. Trochu divné jednání – podmínky nezlepším, ale jinam tě nepustím.
To jsi vystihla přesně.
- Citovat
- Upravit
@KatkaX určitě, že za měsíc nikoho nezaučí, ale aspoň najde. Já mám práci, kde sám zaměstnavatel tvrdí, že zaučení u něj ve firmě trvá dva roky. Aby byl zaměstnanec samostatný a mohl se na něho spolehnout. A stejně si zaměstnanců co už tam má třeba 10let neváží. ![]()
a kdo chce od něj odejít problémy mu nedělá a pouští hned,prý by mu nevěřil a měl strach,že mu tam člověk ve výpovědní lhůtě jen krade. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, je tu hodně témat o výpovědi, ale nenašla jsem odpověď na to, co potřebuju vědět. Mám novou práci, o kterou velmi stojím, nynější zaměstnavatel ale nechce přistoupit na výpovědi dohodou a v nové práci na mě nepočkají 2 měsíce - max měsíc, jinak přijmou někoho jiného. Jak v tomto případě postupovat? Dá se prostě odejít jen tak a jaké jsou z toho problémy? Mže mě vůbec nový zaměstnavatel zaměstnat, když nebudu mít papíry od ukončení předešlého zaměstnání? Děkuji za rady.