Výpověď očr

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
10
16.7.20 11:57

Výpověď očr

Dobrý den,
již delší dobu zde čtu různá témata a zde se dá najít odpověď na kde co…
Snad nevadí, když se taky zeptám zkušenějších…
Dnes mi bylo řečeno, že dostanu výpověď pro nadbytečnost. Bohužel jsem byl s dětmi celou dobu covid doma na očr tj. 1.3. do 30.6.
A můj dotaz na Vás zkušené zní jakou budu mít výši odstupného?? Když jsem našel, že se počítá z předchozích třech měsíců? ( to jsem byl ale doma a příjem od zaměstnavatele byl 0,–- Kč ). Hrubá mzda je 25 500,–-
A mám dohodou zkrácenou výpovědní lhůtu, takže k 31.8. prac. poměr zanikne.
Případně dostanu teda vůbec nějaké?
Děkuji za jakoukoli znalou odpověď :kytka:
 Jirka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33018
16.7.20 12:22

Tak pokud jsi podepsal dohodu, a v te dohode nic o odstupnem neni, tak zadne odstupne nedostanes. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
16.7.20 12:28

Nárok na odstupné je podle odpracovaných let (viz. zákoník práce §67). Stačí zadat do googlu „Odstupné zákoník práce“ nebo si otevřít Zákoník práce online a §67. Pokud jsi ve čtvrtletí bezprostředně předcházejícím tomu, ve kterém byla dána výpověď, neodpracoval nic - bude se u odstupného vycházet z pravděpodobného průměrného výdělku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
16.7.20 12:30
@Svistice píše:
Tak pokud jsi podepsal dohodu, a v te dohode nic o odstupnem neni, tak zadne odstupne nedostanes. :nevim:

to není pravda, Zákoník práce o odstupném dle §67 říká:

(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
16.7.20 12:30
@Svistice píše:
Tak pokud jsi podepsal dohodu, a v te dohode nic o odstupnem neni, tak zadne odstupne nedostanes. :nevim:

V dohodě mám i odstupné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
16.7.20 12:31
@Zuzee87 píše:
Nárok na odstupné je podle odpracovaných let (viz. zákoník práce §67). Stačí zadat do googlu „Odstupné zákoník práce“ nebo si otevřít Zákoník práce online a §67. Pokud jsi ve čtvrtletí bezprostředně předcházejícím tomu, ve kterém byla dána výpověď, neodpracoval nic - bude se u odstupného vycházet z pravděpodobného průměrného výdělku.

Děkuji
Takže to bude selským rozumem, dle hrubé mzdy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35467
16.7.20 12:33

Jestli máš podepsanou dohodu a není v ní nic o odstupnym, tak to si v prde…Jinak výpovědní lhůtu ti myslím zkrátit nemůžou. Můžete se dohodnout, že do prace už chodit nebudes, ale musí ti dát za ten měsíc (nebo dva) náhradu mzdy a pak ještě odstupny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
16.7.20 12:37

@jirkosacek zjednodušeně ano. Jde o to, že kdybys chodil do práce, tak bys mohl mít průměrnou mzdu vyšší (např. o přesčasy, práci o víkendy, ve svátek, apod. ) takhle se bude vycházet z pravděpodobného výdělku resp. jestli máš hodinovou mzdu, bude přenásobena počtem pracovních dní (hodin) za daný měsíc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
16.7.20 12:44
@Zuzee87 píše:
@jirkosacek zjednodušeně ano. Jde o to, že kdybys chodil do práce, tak bys mohl mít průměrnou mzdu vyšší (např. o přesčasy, práci o víkendy, ve svátek, apod. ) takhle se bude vycházet z pravděpodobného výdělku resp. jestli máš hodinovou mzdu, bude přenásobena počtem pracovních dní (hodin) za daný měsíc..

Děkuji velice za jedinou rozumnou odpověď bez průpovídek o nesmyslech :) :) :kytka: :kytka: :kytka:
Přesčasy stejně neproplácí…
Takže tam něco bude… Jinou práci už mám takže bude kapesné.
Ještě jednou děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35467
16.7.20 12:58
@jirkosacek píše:
Děkuji velice za jedinou rozumnou odpověď bez průpovídek o nesmyslech :) :) :kytka: :kytka: :kytka:
Přesčasy stejně neproplácí…
Takže tam něco bude… Jinou práci už mám takže bude kapesné.
Ještě jednou děkuji :kytka:

Jasně, tak my ti tady chceme poradit na co si vše dát pozor aby tě zamestnavatel neoškubal a pro tebe to jsou prupovidky o nesmyslech. Tak to jó :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
16.7.20 13:04
@JancaS84 píše:
Jasně, tak my ti tady chceme poradit na co si vše dát pozor aby tě zamestnavatel neoškubal a pro tebe to jsou prupovidky o nesmyslech. Tak to jó :roll:
A můj dotaz na Vás zkušené zní jakou budu mít výši odstupného??
Pokud je někdo schopen pochopit napsaný text, pak jednoznačně musí pochopit otázku… :kytka:
Na nic jiného jsem se neptal… :) :) :kytka:
Nic ve zlém
Jinak výpovědní lhůtu jsem sám požadoval zkrátit z důvodu nástupu jinam…
Výše je uvedeno i to, že v dohodě je přiznáno odstupné… :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4201
16.7.20 13:09

@jirkosacek není zač. tak hodně štěstí v dalším zaměstnání :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
17.7.20 12:59
@JancaS84 píše:
Jasně, tak my ti tady chceme poradit na co si vše dát pozor aby tě zamestnavatel neoškubal a pro tebe to jsou prupovidky o nesmyslech. Tak to jó :roll:

Aneb mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.

Lepší žádná rada, než zmateční.

@jirkosacek píše:
Dobrý den,
již delší dobu zde čtu různá témata a zde se dá najít odpověď na kde co…
Snad nevadí, když se taky zeptám zkušenějších…
Dnes mi bylo řečeno, že dostanu výpověď pro nadbytečnost. Bohužel jsem byl s dětmi celou dobu covid doma na očr tj. 1.3. do 30.6.
A můj dotaz na Vás zkušené zní jakou budu mít výši odstupného?? Když jsem našel, že se počítá z předchozích třech měsíců? ( to jsem byl ale doma a příjem od zaměstnavatele byl 0,–- Kč ). Hrubá mzda je 25 500,–-
A mám dohodou zkrácenou výpovědní lhůtu, takže k 31.8. prac. poměr zanikne.
Případně dostanu teda vůbec nějaké?
Děkuji za jakoukoli znalou odpověď :kytka:
Jirka
Pokud máš pracovní poměr, tak výpovědní dobu lze dohodou stran jen prodloužit, nikoli zkrátit:

Zákoník práce, § 51 odst. 1:

Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.

Činí nejméně dva měsíce, zákoník práce nepřipouští její zkrácení ani dohodou stran. Ustanovení dohody (resp. pracovní smlouvy) o zkrácení výpovědní doby je neplatné pro rozpor se zákonem.

Můžeš se ale dohodnout na ukončení pracovního poměru k určitému datu - tedy k tomu 31.8.. Pak nepůjde o výpověď, ale o rozvázání pracovního poměru dohodou.

Pokud se týká odstupného, tak to je vázáno na důvod výpovědi ze strany zaměstnavatele či dohody s ním. Pokud je důvodem (ať už výpovědi z jejich strany, nebo dohody o rozvázání PP) nadbytečnost, tak na odstupné máš nárok a bude se počítat z pravděpodobného výdělku v případě, že bys nebyl na překážkách v práci. Takže nejspíš - selským rozumem - z průměrného výdělku za předchozí měsíce (dokud jsi nebyl na OČR).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat