Výpověď očr
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Výpověď očr
Dobrý den,
již delší dobu zde čtu různá témata a zde se dá najít odpověď na kde co…
Snad nevadí, když se taky zeptám zkušenějších…
Dnes mi bylo řečeno, že dostanu výpověď pro nadbytečnost. Bohužel jsem byl s dětmi celou dobu covid doma na očr tj. 1.3. do 30.6.
A můj dotaz na Vás zkušené zní jakou budu mít výši odstupného?? Když jsem našel, že se počítá z předchozích třech měsíců? ( to jsem byl ale doma a příjem od zaměstnavatele byl 0,–- Kč ). Hrubá mzda je 25 500,–-
A mám dohodou zkrácenou výpovědní lhůtu, takže k 31.8. prac. poměr zanikne.
Případně dostanu teda vůbec nějaké?
Děkuji za jakoukoli znalou odpověď ![]()
Jirka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak pokud jsi podepsal dohodu, a v te dohode nic o odstupnem neni, tak zadne odstupne nedostanes. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na odstupné je podle odpracovaných let (viz. zákoník práce §67). Stačí zadat do googlu „Odstupné zákoník práce“ nebo si otevřít Zákoník práce online a §67. Pokud jsi ve čtvrtletí bezprostředně předcházejícím tomu, ve kterém byla dána výpověď, neodpracoval nic - bude se u odstupného vycházet z pravděpodobného průměrného výdělku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Tak pokud jsi podepsal dohodu, a v te dohode nic o odstupnem neni, tak zadne odstupne nedostanes.
to není pravda, Zákoník práce o odstupném dle §67 říká:
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Tak pokud jsi podepsal dohodu, a v te dohode nic o odstupnem neni, tak zadne odstupne nedostanes.
V dohodě mám i odstupné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzee87 píše:
Nárok na odstupné je podle odpracovaných let (viz. zákoník práce §67). Stačí zadat do googlu „Odstupné zákoník práce“ nebo si otevřít Zákoník práce online a §67. Pokud jsi ve čtvrtletí bezprostředně předcházejícím tomu, ve kterém byla dána výpověď, neodpracoval nic - bude se u odstupného vycházet z pravděpodobného průměrného výdělku.
Děkuji
Takže to bude selským rozumem, dle hrubé mzdy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli máš podepsanou dohodu a není v ní nic o odstupnym, tak to si v prde…Jinak výpovědní lhůtu ti myslím zkrátit nemůžou. Můžete se dohodnout, že do prace už chodit nebudes, ale musí ti dát za ten měsíc (nebo dva) náhradu mzdy a pak ještě odstupny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jirkosacek zjednodušeně ano. Jde o to, že kdybys chodil do práce, tak bys mohl mít průměrnou mzdu vyšší (např. o přesčasy, práci o víkendy, ve svátek, apod. ) takhle se bude vycházet z pravděpodobného výdělku resp. jestli máš hodinovou mzdu, bude přenásobena počtem pracovních dní (hodin) za daný měsíc..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zuzee87 píše:
@jirkosacek zjednodušeně ano. Jde o to, že kdybys chodil do práce, tak bys mohl mít průměrnou mzdu vyšší (např. o přesčasy, práci o víkendy, ve svátek, apod. ) takhle se bude vycházet z pravděpodobného výdělku resp. jestli máš hodinovou mzdu, bude přenásobena počtem pracovních dní (hodin) za daný měsíc..
Děkuji velice za jedinou rozumnou odpověď bez průpovídek o nesmyslech
![]()
Přesčasy stejně neproplácí…
Takže tam něco bude… Jinou práci už mám takže bude kapesné.
Ještě jednou děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jirkosacek píše:
Děkuji velice za jedinou rozumnou odpověď bez průpovídek o nesmyslech![]()
![]()
![]()
![]()
Přesčasy stejně neproplácí…
Takže tam něco bude… Jinou práci už mám takže bude kapesné.
Ještě jednou děkuji
Jasně, tak my ti tady chceme poradit na co si vše dát pozor aby tě zamestnavatel neoškubal a pro tebe to jsou prupovidky o nesmyslech. Tak to jó ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:A můj dotaz na Vás zkušené zní jakou budu mít výši odstupného??
Jasně, tak my ti tady chceme poradit na co si vše dát pozor aby tě zamestnavatel neoškubal a pro tebe to jsou prupovidky o nesmyslech. Tak to jó
Pokud je někdo schopen pochopit napsaný text, pak jednoznačně musí pochopit otázku…
Na nic jiného jsem se neptal…
Nic ve zlém
Jinak výpovědní lhůtu jsem sám požadoval zkrátit z důvodu nástupu jinam…
Výše je uvedeno i to, že v dohodě je přiznáno odstupné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Jasně, tak my ti tady chceme poradit na co si vše dát pozor aby tě zamestnavatel neoškubal a pro tebe to jsou prupovidky o nesmyslech. Tak to jó
Aneb mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.
Lepší žádná rada, než zmateční.
@jirkosacek píše:Pokud máš pracovní poměr, tak výpovědní dobu lze dohodou stran jen prodloužit, nikoli zkrátit:
Dobrý den,
již delší dobu zde čtu různá témata a zde se dá najít odpověď na kde co…
Snad nevadí, když se taky zeptám zkušenějších…
Dnes mi bylo řečeno, že dostanu výpověď pro nadbytečnost. Bohužel jsem byl s dětmi celou dobu covid doma na očr tj. 1.3. do 30.6.
A můj dotaz na Vás zkušené zní jakou budu mít výši odstupného?? Když jsem našel, že se počítá z předchozích třech měsíců? ( to jsem byl ale doma a příjem od zaměstnavatele byl 0,–- Kč ). Hrubá mzda je 25 500,–-
A mám dohodou zkrácenou výpovědní lhůtu, takže k 31.8. prac. poměr zanikne.
Případně dostanu teda vůbec nějaké?
Děkuji za jakoukoli znalou odpověď
Jirka
Zákoník práce, § 51 odst. 1:
Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.
Činí nejméně dva měsíce, zákoník práce nepřipouští její zkrácení ani dohodou stran. Ustanovení dohody (resp. pracovní smlouvy) o zkrácení výpovědní doby je neplatné pro rozpor se zákonem.
Můžeš se ale dohodnout na ukončení pracovního poměru k určitému datu - tedy k tomu 31.8.. Pak nepůjde o výpověď, ale o rozvázání pracovního poměru dohodou.
Pokud se týká odstupného, tak to je vázáno na důvod výpovědi ze strany zaměstnavatele či dohody s ním. Pokud je důvodem (ať už výpovědi z jejich strany, nebo dohody o rozvázání PP) nadbytečnost, tak na odstupné máš nárok a bude se počítat z pravděpodobného výdělku v případě, že bys nebyl na překážkách v práci. Takže nejspíš - selským rozumem - z průměrného výdělku za předchozí měsíce (dokud jsi nebyl na OČR).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit