100% home office (HR, administrativa) a virtuální sídlo firmy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
100% home office (HR, administrativa) a virtuální sídlo firmy
- Citovat
- Upravit
Reakce:
My jsme to tak měli se Slovenskou pobočkou. Firma měla virtuální sídlo v Bratislavě, pošta se posílala k nám do Brna, kde zůstávali všechny dokumenty. Všichni zaměstnanci měli HO. Kontrola jezdila taky k nám do Brna. To co píšeš je plus minus OK, ale doklady by meli byt ve firmě a ne u tebe doma. Měli jsme vše nascenovane takže nebyl problém odkudkoliv se podívat třeba na fakturu v systému, ale archiv u tebe doma myslím být ani nesmí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 Díky, já si to právě taky myslím, ale ještě jsem to nedohledávala, tak jsem chtěla nějaké zkušenosti konkrétních lidí. Zatím jen vím, že účetní firma se brání dělat některé HR věci, a takové věci jako BOZP nebo závodní zdravotní péče se zatím vůbec neřešily. Takže když bych měla nabírat lidi, tak musí někde být třeba ty originály zdravotní prohlídky apod., a nechci to mít doma. Ale musím si ještě zjistit, u čeho už stačí pouze scany a co musí být podloženo originálem.
Pokud bych se pro to rozhodla, tak teda budeme muset asi vyřešit rozšíření spolupráce s tou účetní firmou, aby tam byly komplet osobní složky zaměstnanců i další dokumentace a já pracovala jen se scany ![]()
- Citovat
- Upravit
No, nebo ať si ta firma nekde najme sklep kam to budeš dávat. Zvlášť archivace co se týká mezd je snad 20 let. Ale myslím, že nějaký archivacni zákon apod. se dá vygoogloit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
No, nebo ať si ta firma nekde najme sklep kam to budeš dávat. Zvlášť archivace co se týká mezd je snad 20 let. Ale myslím, že nějaký archivacni zákon apod. se dá vygoogloit
Myslím dokonce 30 let. Kvůli důchodům.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Tu vyloženě mzdovou archivaci ta účetní firma určitě dělá. Mně šlo spíš o ty věci okolo, které právě přímo s účetnictvím nesouvisí, ale existuje k nimi fyzicky nějaký originál papíru. Třeba i to BOZP se sice dělá elektronicky, ale je z toho podepsané školení zaměstnancem. No nic, budu muset tyhle věci nastudovat. Já byla zvyklá částečně dělat z domova, ale pořád jsem měla ten kancl, kam jsem ty věci dojela založit do šanonů. Teď bych měla plný home office, ale spadlo by na mě asi úplně všechno kolem administrativy a ten kancl by nebyl vůbec. Tak si právě neumím představit, jak se to reálně dělá (protože dosud to tu jen tak šolíchali a není na co navázat).
- Citovat
- Upravit
Zvažuji nabídku práce pro zahraniční firmu na 100% home office. Firma ale v ČR nemá vůbec fyzickou kancelář, poštu a všechny takové ty zákonné povinnosti jí zařizuje externí firma zpracovávající účetnictví, daně apod. Já bych dělala administrativu, fakturaci, ale i podklady ke mzdám, inzerci a nábory i nějaké další HR věci. Zatím to ta firma patlala podle mě ne úplně v souladu s požadavky institucí.
Najde se tady někdo, kdo má obdobné zkušenosti (klidně anonymně)? Jak máte vyřešené to papírování? Já bych samozřejmě všechno scanovala a posílala účetní firmě a vkládala na firemní cloud, ale doma by se mi hromadily fyzické originály všech dokumentů. Jak máte při 100% home office zajištěné GDPR, archivaci, BOZP apod.? Když se potom ohlásí třeba státní orgány na kontrolu, jak se to provádí? Ono by asi tohle všechno padlo na mě, a já si nějak neumím představit, že řeknu firmě specializované na BOZP, že teda máme pár zaměstnanců po republice, ti dělají specifickou práci pro klienty a proškolení jsou, firma má ale jen virtuální sídlo a záznamy o BOZP a kniha úrazů leží u mě doma v obýváku
Jde mi o to, když se pro to rozhodnu, jestli si mám nastavit podmínky, že např. archiv dokumentů bude u účetní firmy (ta se prý na to vůbec netváří), nebo prostě na co nezapomenout a co vyřešit ještě předtím, než si plácneme, pokud si plácneme.
Jestli je tu někdo s obdobnou zkušeností, budu moc ráda za postřehy.
(Anonym z důvodu, že moji přezdívku tady zná člověk ze současné práce, tak bych nerada měla problémy.)