Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, dcera necelé 3 roky má od 6.1 ekzém, který se jí z menších flíču na noze rozlétl na nožičky, bříško a hýždě. Bereme Aerius na noc proti svědění. Myslel jsem, že je to reakce na prací prášek, nebo aviváž. Bohužel i když jsem vše vyprala v dětské Lovele nemizí. Dceru mažu krémy na suchou až atopickou pokožku. Dětský mi řekl alergická reakce, na kožní atopický ekzém. Nechci dávat kortikoidy. Sice jsme mazali 4 dny, ale nijak zvlášť se nezlepšilo. Čeká nás návštěva lékaře popř alergologie. Dcera, je, ale ještě malá testy na alergie ještě nedělají jen odběr krve. Máte někdo podobnou zkušenost. Děkuji
Jestli to vyhodnotí jako atopický ekzém, což bych podle popisu odhadla též, bude to boj na celý život. Mám dvě děti ze tří s atopickým ekzémem, jedno z nich má k tomu navíc alergie na kde co, potravinové alergie s život ohrožujícím průběhem, astma. Pomůže i dieta - vysledovat, po čem ekzém víc svědí, je rozsáhlejší, mokvá.. to se u nás taky měnilo, bylo to třeba tropické ovoce, pak rybíz, ibišek, kakao a čokoláda, vanilková příchuť v kaších a mlékách atd. v podstatě doživotní metoda pokus-omyl.
Ještě mě napadá, koupejte v ovesných vločkách, prodávají různé ovesné koupele. To je velká pomoc pro dítě. Třeba bazén - chlor katastrofa. Moře, dovolená zázrak na půl roku.
Děkuji za odpověď. Nejde mi sem vložit fotka. No přišlo to zničeho nic. Měla jsem to furt spojené s tím právním prostředkem, změnila jsem aviváž. Nebo jsme dala více prášku nevím. Synovi také začal v tomto věku. Dcera jedla celou dobu to samé co teď. Tak nevím..
To začne mnohem spíš genetickou zátěží, tu mé děti mají značnou a u každého se manifestuje jinak, prostřední dcera di vytáhla ve všem černého petra, i když jsem ji 2,5 roku kojila. Teď už to neřeším, ale do batolecího období jsem prala přísně v hypoalergenním prášku, aviváž v žádném případě, suším už roky v sušičce - to jevtaky fajn na zbavení se alergenů. V bytě omyvatelné podlahy, pratelné koberečky. Pouze žaluzie, prát často povlečení. On ten atopák se většinou v budoucnu rozšíří na přidružené choroby, pořád je to autoimunitní reakce, teď viditelná na kůži.
@Markéta C ve 3 letech by se už kožní testy na alergologii mohly zvládnout, pokud bude dítě držet. Jinak alergie se mohou objevit kdykoliv. Dceři se objevil ekzém v cca 4 letech, je z toho nakonec potravinová a pylová alergie. Ekzém jako takový při dietních omezeních a léčbě pylové alergie nemá.