Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den mohu se zeptat nemáte někdo zkušenost s touto vyrážkou
@bertoldina nemyslím si vyrážka po 5 nemoci zmizela a vypadá úplně jinak tohle se jí objevilo až potom
@Libuš1234 Pokud ji měla v posledních pár týdnech, tak se může objevovat a mizet. Já měla pátou s dětmi a každý měl tu vyrazku úplně jinak. A jen mě to svedilo ![]()
@Libuš1234 píše:
@bertoldina nemyslím si vyrážka po 5 nemoci zmizela a vypadá úplně jinak tohle se jí objevilo až potom
A kdy ji přesně měla? U 5. nemoci se objevuje vyrážka na obličeji, která zmizí a poté se znova objeví na končetinách.
Spojitost to mít ještě může.
Ta vyrážka bývá často jiná, záleží kde je a také na okolní teplotě a teplotě těla.
@bertoldina moje obě děti měli stejnou vyrážku a nesvědi to Mala mi trpí na vyrážky často
@Markéta188 pomalu 2týdny zpět syn to měl taky a za 10 dnů to bylo pryč a měli oba stejnou vyrážku úplně všude doktor říkal že to do 3 týdnů zmizí
@Libuš1234 To klidně může být ještě dozvuk. My to měli tři a každý jiný prubeh
. Ve školce si někteří rodiče ani nevšimli, že to deti prodělaly.
@Libuš1234 píše:
@Markéta188 pomalu 2týdny zpět syn to měl taky a za 10 dnů to bylo pryč a měli oba stejnou vyrážku úplně všude doktor říkal že to do 3 týdnů zmizí
Ty symptomy jsou různé…
Dcera když to chytla, tak měla horečku a vyrážku na obličeji a trupu. Ta pak zmizela a za 14 dní od propuknutí nemoci se ji objevila vyrážka na nohách.
Přesně jak u tvé dcery.
Někdo ani tu vyrážku nemá, já ji třeba měla jen 3 dny na hrudi.
Myslím si, že to dozvuky 5. nemoci budou.
Nicméně pokud si myslíš že ne, tak nejlepší bude, když to posoudí pediatr.
Ale na 90% ti řekne, že to je ještě 5. nemoc.
@Libuš1234 To jsem měla já, deti ne. Já to zas neměla na obličeji.
Jj, 5.nemoc tohle umi
cituji: Příznaky
Po dobu 6 dnů dochází k pomnožení virů. U některých dětí se může objevit kašel nebo rýma, pocit ke zvracení nebo bolesti svalů. Ve většině případů je toto stadium onemocnění němé (žádné příznaky). Poté se může objevit mírné zvýšení teploty a typická vyrážka v obličeji. Začíná se rozvíjet na tvářích a má v typickém případě až motýlovitý charakter. V této době může mít dítě rudé tváře a vypadat, jako kdyby mu bylo „nafackováno“. Flíčky se během několika dnů rozšíří i na trup, končetiny a hýždě (zadek). Mají charakter červenofialových skvrn, které splývají. Uvnitř flíčku (centrálně) dochází k vyblednutí, čímž získávají až „girlandovitý“ vzhled. Vyrážky po několika dnech mizí, ale znovu se objevují na jiných místech (migrují), a tento stav může trvat 3 - 7 týdnů. Dále se často objevují bolesti kloubů a otok mízních uzlin.