Vyrovnání manželů

26.1.22 13:25

Vyrovnání manželů

Dobrý den, potřebuji poradit. S manželem se rozvádíme. Oba vlastníme půlku společného bytu. Hypotéku jsme si brali ještě před svatbou, manžel na sebe a já jako spolužadatelka. Dohodli jsme se, že manžel v bytě zůstane a mě z hypotéky vypíše. Již jsem odstěhovaná u rodičů a chtěla bych po manželovi z mé půlky vyplatit, dohodli jsme se na 600tisíc(byt ma hodnotu 2800 000kc a hypo zbývá doplatit ještě 700tisic. Má otázka zní, mám nárok na vyplacení když je půlka bytu napsaná na mě i když jsme si ho pořizovali před svatbou? děkuji, krásný den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2038
26.1.22 13:50

Samozřejmě, že máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
26.1.22 14:02

@lenka26nelinka jasně, půlka je tvoje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18256
26.1.22 14:12

@lenka26nelinka
Nárok máš, ale připadá mi, že dostaneš dost málo. Opravdu má byt tak malou hodnotu? Za tu cenu u nás na maloměstě neseženeš ani 2 kk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2896
26.1.22 14:21

Odečti zbývající výši hypotéky od aktuální tržní ceny domu a tuto částku rozděl dvěma.
Pokud je tržní cena 2 800 000, tak bys měla dostat 1 050 000. Podle mě bude i větší.

Pokud s tím nesouhlasí, tak byt prodat, hypotéku umořit a zbytek rozdělit půl na půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
26.1.22 14:36

@lenka26nelinka A proč jste se dohodli na tak nízké částce? :nevim: Ta cena bytu 2.800.000,– je ta za kterou jste kdysi kupovali, nebo cena tržní? V každém případě bys měla dostat minimálně 1.000.000,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
26.1.22 14:41

Udělej odhad tržní ceny bytu.. pokud má byt hodnotu, respektive by se teď prodal například za 3 500 000, měla bys od manžela dostat 1,4mil.. s 600tisici bych se tedy nespokojila..mysli na sebe..pokud by na tom chtěl trvat, tak mu navrhni, ze když je to tak fér, tak si vezmes 600tisic hypoteku a vyplatis ho ty, pak byt prodas a budes na tom ještě lip😅 🤣když už, tak ať je to fer😉ale nesla bych pod částku, na kterou mam plný narok..absolutně nehraje roli to, kolik byt stal..ale v dnešní době si nedovedu představit, ze má nějaký byt tak malou cenu- pokud to teda není 40m 2kk někde u Mostu🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.22 15:15

Přesně jak píšou holky. Nechat udělat odhad bytu soudním znalcem, ideálně s doložkou k soudu. Pak to rozdělte napůl a uvidíte. Taky mi to přijde šíleně málo. Podle čeho jste stanovili tu cenu?

• Citovat
  • Upravit
1261
26.1.22 15:51

Z toho není úplně jasné, jak to celé je. Jste opravdu vlastník (na katastru) poloviny bytu?
Měl by se dát udělat odhad současné ceny bytu, odečíst nesplacena část hypotéky a polovina ze zbytku by měla být vaše. Dále se domluvit s bankou, aby vás vyjmula ze smlouvy a převést vaši půlku bytu na muže. To bez banky také nepůjde, určitě má byt zastavený.
Takže naberte směr banka a právník na sepsání smlouvy/dohody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.1.22 16:20

Děkuji, ano skutečně jsem vlastníkem poloviny na katastru, dohoda na tak malé částce byla z důvodu toho, že aby me vypsala banka, bude manžela znovu posuzovat a mohlo by se stát kdyby chtěl hodně, že mě ani nevypíšou, což je na prd.Byt je to 3+1 s balkónem v žádané klidné lokalitě. Takže hodnotu má. Ovšem při vyhrožování, že mi nepodepíše dohodu protože chci dceru výhradně do péče, jsem přistoupila na tuto almužnu. Asi kvůli nervům nechci jít do boje. Já vím no, jsem blbá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
26.1.22 17:59
@lenka26nelinka píše:
Děkuji, ano skutečně jsem vlastníkem poloviny na katastru, dohoda na tak malé částce byla z důvodu toho, že aby me vypsala banka, bude manžela znovu posuzovat a mohlo by se stát kdyby chtěl hodně, že mě ani nevypíšou, což je na prd.Byt je to 3+1 s balkónem v žádané klidné lokalitě. Takže hodnotu má. Ovšem při vyhrožování, že mi nepodepíše dohodu protože chci dceru výhradně do péče, jsem přistoupila na tuto almužnu. Asi kvůli nervům nechci jít do boje. Já vím no, jsem blbá.

A je takový, ze by napr. stridavku opravdu chtěl?🤣to bývá taková nejčastější výhrůžka při rozvodu, ale na ferovku bych mu řekla, ze stridavka klidně a on vezme zpátečku🤣..rozhodne bych doporučila nejit pod to, na co mas nárok..časem ty emoce odpadnou a v dnešní ceně bydlení budes jednou litovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
26.1.22 18:18
@lenka26nelinka píše:
Děkuji, ano skutečně jsem vlastníkem poloviny na katastru, dohoda na tak malé částce byla z důvodu toho, že aby me vypsala banka, bude manžela znovu posuzovat a mohlo by se stát kdyby chtěl hodně, že mě ani nevypíšou, což je na prd.Byt je to 3+1 s balkónem v žádané klidné lokalitě. Takže hodnotu má. Ovšem při vyhrožování, že mi nepodepíše dohodu protože chci dceru výhradně do péče, jsem přistoupila na tuto almužnu. Asi kvůli nervům nechci jít do boje. Já vím no, jsem blbá.

nechat se vyplatit spravedlivym dilem - do toho bych sla uz jen kvuli dceri, penize se vam budou hodit… a jak uvadi holky vyse, vyhruzek bych se nebala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11221
26.1.22 18:33
@lenka26nelinka píše:

A co kdyz ted souhlasit bude a za rok si rekne o stridavku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1711
26.1.22 18:41

@lenka26nelinka

Tak ty půjdeš s dcerou a almužnou bůhví kam, a on se bude roztahovat ve 3+1?! :cert:
Nenech se, a pokud nebude mít na vyplacení, tak prostě byt prodejte. Na panáčka bych ohled fakt nebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.22 19:02

Přesně. On může o stridavku zažádat v budoucnu stejně a ty už vic peněz v životě nedostaneš. A stojí o tu střidavku opravdu? Zvládne ji? Nenech se odrbat, bude tě to pak mrzet.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna