Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já brala gestagenní antikoncepci tuším poslední 2 roky s HA (celkově HA 4,5 roku), kvůli podezření na endo.
Celou dobu v pořádku, i když jsem vždycky špinila uprostřed cyklu, nebyl to pro mě zas takový problém. Každopádně posledních 6 měsíců jsem nekrvácela vůbec, hodně mi kolísala váha, více mi vypadávaly vlasy…tak jsem ji vysadila (léto 2024)
Začala jsem užívat kapky GYNEX, abych tělu pomohla se srovnáním hormonů. Menstruace se dostavila měsíc po vysazení, takže v tohle ohledu super ![]()
Každopádně během asi tří týdnů jsem přibrala 9kg (i přes to, že jsem byla v kalorickém deficitu, hlídala/počítala si jídlo), a vypadala mi půlka hlavy (ale s vypadáváním vlasů mám problém už od puberty). Akné jako takové jsem měla naposledy v pubertě, s HA vůbec a po vysazení se mi sem tam udělají 3-4 pupínky (hlavně v období ovulace nebo před ms)
Co se týče váhy, tak zatím mám dole asi 3kg ![]()
A vypadávání vlasů ustoupilo asi po 3-4 měsích.
Ale každý to má jinak, třeba ty ani žádně změny nezaznamenáš ![]()
@Anonymní píše: Více
HA a je jedno jaká, je zásah do endokrinního systému. Každé tělo se s tím vyrovnává jinak, jak radí výše, po vysazení zkuste nasadit něco na srovnání hormonů, ale nemyslím si, že by byl gynex nejlepší řešení, i když zase, každé tělo je jiné, ale gynex dost podporuje i estrogen a vy budete mít s největší pravděpodobností problém s nedostatkem progesteronu. Ideální by bylo cca měsíc po vysazení nechat změřit hladiny hormonů a podle toho nasadit doplňky.
@ann_01s
Jejda, tak to jsi mě teda moc nepotěšila 😁
Zrovna to přibírání je pro mě asi největší strašák, nějaký pupínek bych asi ani neřešila, kdyby to nebylo fakt ve velkém.
Ale tohle právě čtu často, že spousta holek přibere, ale většinou je to kvůli tomu, že jsou zavodněné po tom vysazení HA, nebo prostě kvůli hormonům mají větší chuť k jídlu.
Každopádně jednou to udělat musím a teď si říkám, že jsem to měla udělat už dřív no.
A vím jaké to je, když přibereš a necítíš se dobře ve svém těle, tak snad se ti brzy podaří dostat na svou váhu a budeš spokojená. ☺️Každé tělo se s tím asi musí poprat po svém a nakonec je stejně nejdůležitější zdraví. A někdy stačí i trošku jinak se nastavit v hlavě, když na to moc tlačím a přemýšlím, co bych mohla dělat jinak, tak to prostě nejde a váha mi stojí a paradoxně vždy nejvíce zhubnu na dovolené, když mám pravidelně stravu (a i na dovolené chodím běhat nebo do fitka) 😁 Doma jím zdravě, ale nejím moc pravidelně (někdy i míň, než bych měla) a hlavně nejím maso (jen ryby) takže s bílkovinami někdy bojuji a to je občas problém, takže i když mám dost pohybu a chodím do fitka, tak ta váha prostě stojí 😏 A moc děkuji za rady!
@LadaSva
Ano, nad tím měřením už jsem také přemýšlela. A ty doplňky by mi snad měl i doporučit gynekolog, ne? Podle těch hodnot, které vyjdou.
I když nevím, můj gynekolog mi toho nikdy moc neřekne 😁 I o tom vysazení jsem se s ním chtěla poradit a řekl mi, že to vysazovat nemám pokud nechci hned dítě, že si vše zbytečně rozhodím. Ale ja bych si chtěla právě to tělo dát dohromady před tím, než to dítě budu mít.
Já jsem vysazovala Azalii přesně po 10 letech. Menstruace se dostavila přesně za měsíc a i další cykly byly v podstatě pravidelné. Po vysazení jsem na sobě nepozorovala vůbec žádné změny. Dva měsíce po vysazení jsme se začali snažit o miminko a zdařilo se až po roce, první měsíc, kdy mi byl nasazen progesteron. Zda se déle nedařilo kvůli dlouhodobému braní té Azalie nevím, ale řekla bych, že je to dost možné. Každopádně po porodu jsem se k Azalii vrátila, vyhovuje mi.
@Kajuska89 tak doufám, že to budu mít podobně, co se týče toho vysazení.
A na miminko nespěcháme, chtěla bych tak do dvou let, přítel klidně hned, ale já bych chtěla, aby se to tělo trošku probralo a já vůbec věděla, jak po těch 10 letech funguje. A také si na Azalii nemůžu stěžovat, neměla jsem s ní žádný problém ☺️
Ahoj holky,
chtěla bych po skoro 10 letech vysadit gestagenní antikoncepci (Azalia) a chtěla bych vědět jestli má některá z vás zkušenost? Vím, že každé tělo reaguje jinak, ale je to šetrnější antikoncepce, než klasická a nevím na co se připravit (akné, přibírání, hubnutí atd).
Začala jsem ji tehdy brát kvůli neustálému krvácení, během měsíce byl snad týden, kdy jsem nekrvácela a doktorka mi předepsala tuto, hlavně kvůli leidenské mutaci. A vlastně jsem s ní ani neměla žádné problémy a pak už jsem to vůbec nedostala několik let, až teď se občas stane, že začnu krvácet a většinou je to při větším stresu, nebo třeba po dovolené, prostě změnou prostředí.
A přiznám se, že ji beru tak dlouho, protože to pro mě bylo prostě pohodlné, jenže teď si už říkám, že bych se už nebránila tomu mít dítě a teda určitě do dvou let bych chtěla a vlastně ani nevím, jak to moje tělo funguje.
Ale mám z toho trochu obavy, takže pokud máte i nějaké rady, co vám během vysazení antikoncepce nejvíce pomáhalo, aby to nebylo tak šílené, jak se všude píše, tak budu ráda! ☺️