Výše první a druhé MD

49
26.8.06 21:11

Výše první a druhé MD

Ahojky, mám na vás mamči dotaz ohledně výše MD. Zajímá mě jak to zaměstnavatele vypočítávají. Byla jsem s prvním dítětem na RD a další mimčo se nám narodilo, takže jsem nastoupila znovu na MD. Jenomže teď mám o dva tisíce méně :oops: . Podle čeho to teď vypočetli? :?: Máte to taky tak? Děti máme od sebe o 19 měsíců.
Díky Jana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3743
26.8.06 21:20

Nevím z čeho se to počítá. Určitě tady už byla diskuze. Většinou byla druhá mateřská nižší. Nicméně já druhou mateřskou měla vyšší. První dítko mělo v době narození 2,5 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
26.8.06 21:21

Ahoj,
pravděpodobně mě to taky čeká a to proto, že jsem si před nástupem na 1. MD škudlila dovolenou, abych si ji mohla po MD vybrat současně s rodičovským příspěvkem - tzn. abychom delší dobu brali více peněz - měla jsem 16 dní staré dovolené a 25 nové. Jenomže tímto jsem nevědomky změnila vypočítavání své budoucí MD. Ta se mi totiž nebude vypočítávat z mého platu, ale jenom z té dovolené (nebo z platu a dovolené, teď si nejsem jistá), ale v každém případě to bude méně než před tím :-(
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1352
26.8.06 21:28

Ahojky já mám druhou vyšší než první, když jsem ju vyřizovala tak mě řekli, že mě ju vypočítají z předpokládaného výdělku, teda z toho co bych si vydělala kdybych chodila do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
26.8.06 21:41

Ahojky,

tak já mám obě stejně vysoké (strop), ale vím, že do druhé se započítává i proplacená dovolená a tím mi to hodně vyskočilo nahoru. Ale rozhodně se to nevypočítává pouze z dovolené.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3813
27.8.06 07:12

MD

Ahojky a jak to bude v mém případě. Jsem na 1. mateřské (rodičáku) a čekáme druhé dítko, které se narodí příští rok. Ovšem před rokem jsem se zaměstnavatelem rozvázala pracovní poměr dohodou (netušili jsme že budem vůbec mít druhé mimčo) takže se mi MD bude vypočítávat z čeho? Díky za odpověd Zlatka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
28.8.06 02:13

Zlatko, ty se v tom případě musíš nejspíš zaregistrovat na Úřadě práce, abys splnila podmínku 270 dní sociálního pojištění před nástupem na MD. Pak by ti mateřskou vyplácel Úřad práce nebo SSZ (podle toho, kde bydlíš), ale pozor, pro maminky z Úřadu práce je paušál asi 3700/měsíčně, takže je v zá:,–(ě jedno, jestli zůstaneš na rodičáku
(po narození dalšího dítka to musíš nahlásit tam, kde ti rodičák vyplácejí a oni ti ho začnou platit jako „místo mateřské“, ale možná budou chtít nějaký doklad, že nebereš mateřskou :roll: - aspoň ode mne ho chtěli, jinak ti rodičák pozastaví)

nebo jestli půjdeš přes ÚP na „mateřskou“.

Právě jsem to taky absolvovala… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3813
28.8.06 07:23

MD

aha díkys, ale to se mám přihlásti na UP už teď? já myslela, že je to jen pro nezaměstnané lidi, ovšem já jsem na MD tak nechápu proč by mě tam měli evidovat, nějak tomu nerozumim......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
28.8.06 10:04

Zlatko, bereš ¨ještě mateřskou, nebo už rodičák? Já jsem z toho nějak pochopila, že už jsi doma rok?
Mateřskou můžeš ukončit, nastoupit na ÚP a brát podporu v nezaměstnanosti (pokud máš ještě PPM, asi se ti to nevyplatí, ale jestli už jsi na rodičáku, ten ti bude chodit dál + podpora), jde o to, že pokud jsi rozvázala pracovní poměr, nejsi na mateřské ani rodičovské dovolené, jsi nezaměstnaná (i když bereš mateřskou nebo rodičák) a nikdo za tebe neplatí sociální pojištění, které je podmínkou pro další mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
28.8.06 10:09

Teď jsem se koukla, že jsi z Prahy 9 - tak tam s tím mají na ÚP docela zkušenosti (někde jsem tu četla, že někde snad těhotné nechtějí registrovat), můžeš se tam zaregistrovat rovnou s tím, že jsi těhotná a nemáš zaměstnavatele. Sepíšou s tebou papíry a pak už tam budeš jen cca každý měsíc chodit, ale práci tě coby těhuli hledat nutit nebudou, neboj! :wink: 6 týdnů před porodem tě pak odhlásí a ty se zapíšeš na PSSZ, které ti bude platit tu paušální mateřskou a zároveň ti dá potvrzení pro sociální odbor ÚMČ, který ti platí rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3813
28.8.06 10:30

ty brdo tak to díky, v tom případě za mě rok nikdo nic neplatil, to mám teda problém ach jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3813
28.8.06 10:38

teda teď jsem mluvila s pani ze sociálky a řikala, že zdravotní za mě platí stát pokud pobírám rodičák a to že jsem " nezaměstnaná "tak mi zaniká nárok na půlroční mateřskou, tot vše jen píšu proto aby někdo nebyl v omylu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
28.8.06 14:25

Ne, nemáš problém, zdravotní platí opravdu stát, nemáš jen sociální pojištění. Ale to zdravotní, pokud jsi rozvázala pracovní poměr před ukončením mateřské, si radši ověř na pojišťovně - po skončení mateřské se na zdravotní pojišťovně totiž musí hlásit, že bereš rodičák a stát za tebe platí dál, oni to automaticky nezjišťují a vedou tě jako dlužníka (to jsem zjistila právě po registraci na UP). Ale to zas není takový problém, i kdyby to tak bylo, stačí jim dát papír ze sociálky a oni ti ten dluh smáznou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
28.8.06 14:28
Zlatka píše: že jsem " nezaměstnaná "tak mi zaniká nárok na půlroční mateřskou
Teď na to koukám… Ale tak to není, nárok na půlroční mateřskou máš, pokud jsi v posledních dvou letech byla aspoň 270 dní plátcem sociálního pojištění, i když jsi momentálně nezaměstnaná a na UP (protože pokud jsi na UP, ten za tebe to pojištění platí).

Já to měla taky tak, bez práce hned po narození dcery a rok a čtvrt na to na Úřadě práce… A mateřskou mám. Jenže, jak píšu, pokud jde o peníze, nestojí to za to, můžeš klidně brát dál rodičák. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
28.8.06 21:28

Bebatko : mě bylo řečeno to samé jako Zlatce, měla jsem smlouvu na dobu určitou ta mi teď v průběhu mateřské skončila a nebyla prodloužena po vzájemné dohodě.Takže nemám zaměstnavatele a nemám nárok na půl roční mateřskou, budu brát jen rodičák. Řekla mi to paní na sociálce. :?

Tak teď už tomu vůbec nerozumím. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat