Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den všem, už nevím kde hledat tak se zkusím zeptat na vaše zkušenosti tady, už delší dobu mám silné podření na Adhd, konkrétně u dívky 13 let, má spoustu projevů a sama si myslí že by ho mohla mít, nemáte někdo prosím zkušenost s tím kde nechat diagnostikovat a co vyšetření obnáší, jak probíhá? Všude píšou jen o dětech předškolního věku. Případně pomohla vám diagnostika nějak? Budu vděčná za všechny odpovědi, děkuji
Dobrý den, jsem učitelka na 1.stupni. Poraďte se s třídní paní učitelkou - půjdete do pedagogicko-psychologické poradny, čekačka na objednání klidně 2-3 měsíce. Záleží, odkud jste. Paní učitelka bude s poradnou spolupracovat, takže obejít nelze, opravdu se s ní poraďte. Jinak házet diagnózy bez zkušeností, s pomocí googlu a kamarádů, a zrovna ADHD, je takový nešvar dnešní doby ![]()
Jo a co vyšetření obnáší? Dcera půjde pro začátek na 2 vyšetření - jedno pedagogické, jedno psychologické. Každé trvá asi hodinu, hodinu a půl v juný den. Pedagog se zaměří na obecné dovednosti, které by měla dcera v tomto věku zvládat - paměť, čj, m, schopnost se vyjadřovat apod. Psycholog se zaměří na osobnost jako takovou - soustředění, komunikace, oční kontakt, lateralita, schopnost reagovat apod. Připravte se, že psycholog se bude ptát na rodinnou anamnézu, jak se dcera cítí ve školním prostředí, jestli má kamarády… výslech to nebude, ale postupně se psycholog dopracuje ke všemu, co potřebuje vědět
Dala bych na názor paní učitelky - má pedagogické i psychologické vzdělání, zkušenost, srovnání s jinými žáky. Rozhodně my učitelé nejsme od toho, abychom házeli diagnózama, ale dokážeme poradit, vyslechnout, navést, říct náš názor na danou věc.
Můžu se zeptat, proč se u adhd zkoumá oční kontakt? Jestli jsem ještě anonymní tulipán půjde, nebo to někdo ví. Diky
@mokkk píše:
Můžu se zeptat, proč se u adhd zkoumá oční kontakt? Jestli jsem ještě anonymní tulipán půjde, nebo to někdo ví. Diky
No protože tam to dítě nejde už s diagnózou, kterou určí rodič nebo učitelka, ale právě až tam ho diagnostikují, a mohou dojít na základě vyšetření k různým závěrům. Takže oční kontakt se nezkoumá u ADHD, oční kontakt se zkoumá na psychologickém vyšetření jako takovém.
Já bych tedy s klidem vynechala PPP, ti diagnozu dát nemůžou, vyslovili by podezření a poslali ke klinického psychologovi nebo neurologovi. Takže bych rovnou vybrala jedno z toho a holku tam objednala. Dětské zavolala o zadanku. Ale napřed bych to probrala s třídní učitelkou. Ta bude vědět. A kdyby toto podezření měla, už byste to věděli. Každopádně vyšetřením nic nezkazíte. Co slečnu trápí?
@Anonymní píše:
Dobrý den, jsem učitelka na 1.stupni. Poraďte se s třídní paní učitelkou - půjdete do pedagogicko-psychologické poradny, čekačka na objednání klidně 2-3 měsíce. Záleží, odkud jste. Paní učitelka bude s poradnou spolupracovat, takže obejít nelze, opravdu se s ní poraďte. Jinak házet diagnózy bez zkušeností, s pomocí googlu a kamarádů, a zrovna ADHD, je takový nešvar dnešní doby
Až na to, že PPP žádné diagnostiky nemívají. Nemají je ani mnohá SPC, která se specializují například na autismus. Šíříte tady bludy. ADHD může diagnostikovat neurolog, pedopsychiatr nebo dětský klinický psycholog. A souhlasit by s takovým vyšetřením musel v první řadě zákonný zástupce. Totéž se týká i té návštěvy v PPP.
Taktéž jsem bývalý učitel.
Naše PPP brala diagnózu jen od psychiatra nebo neurologa. Měli jsme od klinického psychologa, kompletní vyšetření ( takže svoje nedělali) a nestačilo. Ale to už se řešil stupeň podpůrného opatření a asistent pedagoga.
Syn byl poprvé u psychologa v 5 letech, v SPC v 6, v PPP v 9 letech a chodíme každý rok. Dcera se nemá čeho bát. Ani vy ne.
@Midaku píše:
Já bych tedy s klidem vynechala PPP, ti diagnozu dát nemůžou, vyslovili by podezření a poslali ke klinického psychologovi nebo neurologovi. Takže bych rovnou vybrala jedno z toho a holku tam objednala. Dětské zavolala o zadanku. Ale napřed bych to probrala s třídní učitelkou. Ta bude vědět. A kdyby toto podezření měla, už byste to věděli. Každopádně vyšetřením nic nezkazíte. Co slečnu trápí?
Další blud, žádanka od pediatra není na žádné z těchto vyšetření nutná. Na pedopsychiatra přes pojišťovnu se čeká v řádech mnoha měsíců. Čekají takto i rodiče dětí, které tu péči potřebují akutně. Existuje možnost zadat si požadavek u zdravotní pojišťovny dítěte, ale v takovémto případě je to naprosto nesmyslné. V Praze jde sehnat několik soukromých pedopsychiatrů, kteří pracují mimo systém veřejného zdravotního pojištění. Cena za jednu takovou návštěvu není levná záležitost. Klinických psychologů je více, budou tedy o něco lépe dostupnější. Opět více v soukromém sektoru.
@Anonymní píše:
Jo a co vyšetření obnáší? Dcera půjde pro začátek na 2 vyšetření - jedno pedagogické, jedno psychologické. Každé trvá asi hodinu, hodinu a půl v juný den. Pedagog se zaměří na obecné dovednosti, které by měla dcera v tomto věku zvládat - paměť, čj, m, schopnost se vyjadřovat apod. Psycholog se zaměří na osobnost jako takovou - soustředění, komunikace, oční kontakt, lateralita, schopnost reagovat apod. Připravte se, že psycholog se bude ptát na rodinnou anamnézu, jak se dcera cítí ve školním prostředí, jestli má kamarády… výslech to nebude, ale postupně se psycholog dopracuje ke všemu, co potřebuje vědětDala bych na názor paní učitelky - má pedagogické i psychologické vzdělání, zkušenost, srovnání s jinými žáky. Rozhodně my učitelé nejsme od toho, abychom házeli diagnózama, ale dokážeme poradit, vyslechnout, navést, říct náš názor na danou věc.
Oční kontakt nemají někteří autisté, jiní ho naopak mají. I autisté mívají různé druhy očního kontaktu. U ADHD se žádný oční kontakt neřeší.
@LindenSkyHope píše:
Oční kontakt nemají někteří autisté, jiní ho naopak mají. I autisté mívají různé druhy očního kontaktu. U ADHD se žádný oční kontakt neřeší.
To jsem se ptala já. Dcera má odmala problém s očním kontaktem, ale autistická není a není ani stydlivá. Má teda zrakovou vadu, vidí asi ze 70 procent. A podle mě a okolí je ADHD, diagnostika ještě neproběhla. Je jí pět a půl.
@LindenSkyHope to není blud, to je fakt. Jak kde, samozřejmě. U jednoho psychologa jsme byli bez zadanky, druhý ji chce. Oba v jednom zařízení. Není nic jednoduššího, než se domluvit s tím konkrétním, kam chci jít… a pokud člověk chce k soukromému, tak je to samozřejmě jedno, ale to je snad jasný, ale o tom paní nic nepsala, tak jsem to ani nezminovala. Cekacky jsou jiná věc, ale s tím, jestli doktork chce nebo nechce zadanku, nijak nesouvisí. Opět tedy vyjma těch soukromých.