Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ano, můžeš. Mně při stejné výšce klesla váha na 50 kg po prvních dvou porodech z důvodu hormonální nerovnováhy při kojení, takže si umím představit, jak asi vypadáš, jak se cítíš a že asi sama tušíš, že to není v pořádku. Ty cíleně hubneš, nebo ti váha šla sama dolů?
@Anonymní píše: Více
Za mě rozhodně. Váha je teda dost nízká ![]()
Za mě ta hmotnost není nijak extrémní. Ale strašně záleží na tělesné konstituci. Mívala jsem 50 kg na 174 cm a vypadala jsem dobře. Lidi mi nevěřili, že vážím tak malo. MS (od začátku pravidelnou bez potíží) jsem dostala ve 14 letech, kdy jsem vážila 30 kg na 160 cm. To jsem byla reálně vychrtlá. Jenže jsem jedla opravdu hodně, a taky jsem hodně sportovala.
Ale samotné ti musí být jasné, že v pořádku nejsi, když ti nadměrně padají vlasy a skoro nejíš.
Úplná pohoda, ja 173 a když jsem zhubla na 61, tak moje tělo vyplo, prostě na této váze nefunguje, rok jsem neměla MS, žádné vyvolání nepomohlo, až jsem trochu přibrala. Moje tělo bylo malé, ale slabé. Teď se cítím dobře, i líp vypadám, idealka je tak 75 pro mě. Takže tvoje váha je šílená, máš dobře nakroceno k nějakému problému, hlídej jídlo zacni pomalu vic jist. Držím palce. ![]()
Ano, při moc vysoké nebo moc nízké váze může menstruace vymizet. Když se spraví váha, obvykle se menstruace vrátí. Jinak vlasy a kůže jsou obvykle první ukazatele, že je něco špatně. Jste podvyživená. Pokud nezvládnete jíst dostatečné množství jídla, tak si najděte, které potraviny mají nejvíc bílkovin a vlákniny. A jezte hlavně ty. Ať má vaše tělo nějaké živiny. Zařadila bych i doplňky s vitamíny a minerály. Ideálně si je brát chvilku po jídle. Na prázdný žaludek občas dělají trochu paseku…
Áno, môžeš mať problémy kvôli váhe.
Pre optimálne fungovanie menštruačného cyklu je nutné dostatočné % telesného tuku v tele. Uvádza sa cca 20-30%.
Pri výraznom schudnutí (a tým pádom znížení % telesného tuku) sa môžu objaviť nepravidelnosti v cykle alebo môže menštruácia úplne vynechať.
Ano. Pod určitou hmotnost tělo „vypne“ menstruaci, je to individuální. Tedy nejen menstruaci, ale celkkově se „rozhodí“. Já osobně mám tu hranici těch 50.
@Anonymní píše: Více
Ano může a taky můžete mít problém že štítnou žlázou šla bych k lékaři na testy
Ahoj, mám 172 cm a 50 kg a ještě minulý měsíc jsem měla menstruaci, ale teď mám zpoždění. Všichni říkají, že jsem moc hubená a dost, asi půl roku mi padají vlasy, když si je třeba myju a mám jich málo. Za den moc jídla nesnim a když už sním tak to není nic moc zdravého. Menstruaci jsem mivala poslední cykly slabší a kratší po 21 dnech. Můžu začít mít kvůli té váze nějaké problémy s menstruaci?