Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosim nenajde se někdo kdo ma zkušenost? Maminka ma prani k 50 a chtěla by se podivat na mont blanc. Potrebuju par věci zjistit.
@kattkka
Nevím jaká je kondice maminky. Jakou má představu tam jít?
Hm..obdivuhodne…
Urcite by mela byt zvykla na nejaky ten pohyb…
A má nějaké zkušenosti s vysokohorskou turistikou? Manžel na MB byl, ale on je zkušený. Některé cestovky nabízejí zájezdy, ale nezaručí ti, že tam vylezeš.
Hm, MB není jen tak, dnes tam sice chodí davy, ale těch pomníčků a křížků tam taky není málo…
Před pár dny jsem narazila na tuhle zprávu : http://zpravy.idnes.cz/…ranicni.aspx?…
Jinak je na netu spousta odkazů s informacemi o výstupu. Třeba tohle: http://nedbal.bigbloger.lidovky.cz/…aradiso.html.
@Marika2 píše:
Před pár dny jsem narazila na tuhle zprávu : http://zpravy.idnes.cz/…ranicni.aspx?…
Jinak je na netu spousta odkazů s informacemi o výstupu. Třeba tohle: http://nedbal.bigbloger.lidovky.cz/…aradiso.html.
Tu zprávu jsem také četla. Je to hazard nad hazard, nezodpovědnost nejvyššího kalibru a ohrožení života vlastních dětí.
Mt. Blanc není Sněžka, ani Tatry ( i v nich se dá snadno přijít o život ). Lidi bez zkušeností a odpovídajícího vybavení tam nemají co dělat. Z této hory se bohužel začíná stávat módní záležitost. Kdo tam nebyl, není king. Jen díky tomu přichází spousta lidí zbytečně o život.
Zdravím,
trollí příspěvky a na ně navazující jsem smazala - stejně jako nick Blbenka.
Hezký den, ![]()
Monika
Trasa zacina z Chamonix.Je treba pocitat s krosnou okolo triceti kilo. Popisu lehci trasu. Druhy den se vychazi z horni stanice lanovky La Chalette vyska okolo 1800m a vetsinou se vyleze do vysky 3000m, tam uz probiha aklimatizace a reakce kazdeho jedince mohou byt odlisne. Treti den chata Gouter vyska pod 4000m ctvrty den vetsinou aklimatizace a cekani na dobre pocasi paty den zdolani vrcholu. Mount Blanc-nekdy i hora zabijak. Clovek muze byt vrcholovy sportovec, ale bacha na vec. Fyzicka a prizpusobeni nadmorske vysce jsou dve odlisne veci. Vyborna fyzicka neznamena, ze telo bude mit vic energie pro srovnani se s nadmorskou vyskou. Kazdemu vyslapu musi predchazet trenink, ktery trva po dobu mesicu pred vystupem. Minimalni doba je ctyri mesice. Posledni dva mesice je treba trenovat dlouhe tury se zatezi. S nabalenou krosnou okolo triceti kilo a pridat posilovaci celeho tela a chodit behat.At maminka vystup nepodcenuje, neni to turisticka atrakce a je treba dusledna treninkova priprava. Kazdy si vezme Mont Blanc sto zivotu. Pokud je maminka sportovne zalozena a disponuje velmi silnou vuli, tak proc ne.
Ceska herecka Jana Paulova podnikla vypravu a napsala o tom knizku Jak bezet do kopce. Doporucuju precist
@ZItu píše:
Mt. Blanc není Sněžka, ani Tatry ( i v nich se dá snadno přijít o život ). Lidi bez zkušeností a odpovídajícího vybavení tam nemají co dělat. Z této hory se bohužel začíná stávat módní záležitost. Kdo tam nebyl, není king. Jen díky tomu přichází spousta lidí zbytečně o život.
Přesně tak. Nehci říct, že tohle je ten případ. Uvidíme, co zakladatelka o své mamince a její kondici a zkušenostech napíše.
Znám pár lidí, co to nedali skrz počasí - nechtěla bych být v jejich kůži, je to nepěkné, když člověk vynaloží dost úslisí a nemalé finance…
@zvidavajanca píše:
Přesně tak. Nehci říct, že tohle je ten případ. Uvidíme, co zakladatelka o své mamince a její kondici a zkušenostech napíše.Znám pár lidí, co to nedali skrz počasí - nechtěla bych být v jejich kůži, je to nepěkné, když člověk vynaloží dost úslisí a nemalé finance…
Já zakladatelku, ani její maminku, v žádném případě nesoudím. Jen píši tak, jak to je. Čert vem ty finance a úsilí - zamrzí to, ale život a zdraví máme jen jedno.
Je to oblast, kde padá kamení a laviny tam, kde by to člověk bez zkušeností ani nečekal. Pokud na to není psychicky, fyzicky a vybavením připraven, nemá tam co dělat.
Znám několik lidí, co to podcenili. Stejně tak znám x lidí, co vrcholu dosáhli až na poněkolikáté, protože počasí bylo proti nim. To se tam mění také dost rychle a nečekaně ( i když se pořád bavíme „jen“ o čtyřtisícovce ).
Přijde mi, že dost lidí například hodně podceňuje aklimatizaci. Honem rychle nahoru. A pak to špatně dopadá.
@ZItu
No já to psala spíš tak, aby po mě nikdo nevyjel, že daná paní taková není.
@zvidavajanca píše:
@ZItu
No já to psala spíš tak, aby po mě nikdo nevyjel, že daná paní taková není.
V pořádku, já to tak i pochopila. ![]()