Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky moc se omlouvám téma tady určite je ale potrebuji poradit
ve stredu jsme byli v CARu a dostali výsledky spermia a asi nic moc
mužete mi ty vysledky malinko objasnit jestli se máme pokoušet dál nebo jít zrovna skusit IUI nebo IVF…Objem-1,pH 8.5,Aglutinace 1stupen, motilita-progres-11 neprogresivní-16 nepohyblive 73,celkova pohyblivost-27,vysledek-oligozoospermie-astenozoospermie…ja zareagovala na clostil dobre mame dva foliky a zitra rano si mam pichnout pregnyl ale Ty vysledky mi nedaji spat…dekuji za reakce
@Sosinka25 A to Vám v CARu dali jen tak papír bez jakéhokoliv vysvětlení?
Jinak laicky bych to brala tak, že pokud jsou nějaké spermie pohyblivé - a to u Vás jsou - tak je naděje na přirozené oplodnění.
Tak doktor mě udělal vyšetrení a pak mi jen řekl co a jak kvuli injekci pregnylu a kdy se snažit a že vysledky měli nekterí i horší a ppodarilo se jim tot vše ![]()
Taky se divím, že vám k tomu nikdo nic neřekl. My jsme na spermiu nebyli přímo v CARu, přesto nám doktorka dala vyčerpávající odpověď. Asi bych zvážila změnit CAR. Sama se těžko rozhodneš, co je ve vašem případě vhodnější, jestli IUI nebo IVF
@Sosinka25 píše:
Tak doktor mě udělal vyšetrení a pak mi jen řekl co a jak kvuli injekci pregnylu a kdy se snažit a že vysledky měli nekterí i horší a ppodarilo se jim tot vše
Tak v tom případě bych se držela rady doktora a o umělém oplodnění zatím neuvažovala. Šance tu asi je.
Oligozoospermie nebo oligospermie je nález ze spermiogramu, kdy je koncentrace spermií nižší než 20 milionů/ml. Což je v dnešní době celkem časté, bohužel
Asthenozoospermie - je snížená pohyblivost spermií, vy máte jen 11% progresivní pohyblivosti, tzn dopředu, ostatní se buď nehýbou nebo třeba couvají nebo se točí dokola
můžete jít za 3m znovu na spermiogram, může jít jen o náhlý propad a jindy může být spermiogram mnohem lepší
pokud by byl zase takový, tak samozřejmě šance přirozeně je, ale když si vezmete, že i u normálního spermiogramu je šance na otěhotnění v jednom cyklu cca 15%, tak byste taky mohli čekat do alelůja, pokud spěcháte, tak bych šla na IUI a pokud by se třeba 4× nezadařilo, tak bych začala uvažovat IVF
@Conulka děkuji za odpověd
no počkáme asi jak to ted dopadne a uvidíme co dál…na spermio chce přitel znovu nejak si vysledek nepripouští a navíc ted když ví ýe mame dva foliky tak doufá že to klapne
@Sosinka25 jasně, že to klapne ![]()
zkuste zdravý živ. styl, studený na kulky, volné prádlo, vitamíny a to by bylo, aby nebylo
@Sosinka25 Tak s tímhle nám řekli, že je šance malá a rovnou IVF, i inseminaci vyloučili.
@Tara83 no je fakt, že když budeme počítat, že zakladatelka má horní hranici počtu spermií s diagnózou oligospermie, tzn. 20miliónů, ale jen 11% s progresivním pohybem, tak to je jako by měl její partner jen 2,2miliónu spermií, což je fakt na přirozené početí nebo IUI hrozně málo