Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevíte prosím někdo co by mohla znamenat hodnota CRP 140.
Syn měl teploty kolem 38,5. Nejdřív jsem to přisuzovala zubům, nemá stále ani jeden. Třetí den už jsem šla k doktorce. Ta ho prohlídla, nic moc nenašla, udělala výtěr z krku a pro jistotu nás poslala na ušní. Uši v pořádku. Za dva dny jsem měla volat pro výsledky výtěru, byl ok. Přesto měl syn stále teploty, vůbec nespal a celkově byl neklidný a tak jsem měla hned dorazit. Udělala CRP a vyšlo 140. Okamžitě udělala test z moči kvůli ledvinám, byl ok. Nasadila ATB a poslala nás na RTG plic, vše ok. Druhý den (středa) znovu udělala CRP, které kleslo na 118. Což je stále hodně a tak mě poučila o příznacích zánětu mozkových blan
a v pondělí znova udělá test. A já se ptám: je možné, že by byl zánět v dásních??? Zuby stále nemá, dásně jsou dost oteklé a slintá tak strašně, že musí nosit plenku kolem krku, která je neustále mokrá. Nebo je to nesmysl, aby se zanítily ještě nevyklubané zoubky
Co ještě jiného by to mohlo být při tak vysokém výsledku
A když bude CRP klesat, tak se dál nezjišťuje co by to mohlo být??? Zkusím dr. poprosit o širší rozbor z krve, ale napadlo mě ještě zda zajít k zubaři, zda by něco poznal
Jinak syn od čtvrtka bez teplot a celkově lepší
(Asi kvůli ATB). Díky za odpovědi.
No my jsme se stejnými příznaky (včetně CRP, ale měli jsme i řidší stolici-ne průjem) skončily v 7m v nemocnici. Horečky nešly srazit, tak nás mudra chtěla mít pod dohledem. Byly jsme tam týden, zjistili nám teda sníženou imunitu, ale jinak nic proč by mělo být CRP tak vysoké. Doma se vyklubaly 2 zuby…takže si myslím, že zubama to být klidně může
@Alka Ty bláho, no řidší stolici má taky (ne průjem),ale přikládala jsem to tomu, že cca 4 dny pil jen mléko, teď už jí normálně a je třetí den bez teplot a ta stolice je stále taková řidší. Dr. dělala stěr i ze zadečku, to se dovím v pondělí
Ale potěšila jsi mě s tím, že to může být i od zubů. Zkusím v pondělí navrhnout doktorce, že bych s ním zašla k zubaři, pokud na něco nepřijde. A když vám zjistili tu sníženou imunitu, pozoruješ nějakou větší nemocnost??
…no ani nevim, spíš asi ne. Vzhledem k tomu že můžu porovnávat s přibližně stejně starými dětmi. Všechny v našem okolí mají na střídačku rýmu, kašel, srajdu,…
.
Ale na druhou stranu se přeci jen snažím ostatním nemocným vyhýbat, abych něco nepřitáhla domů
Zmenila bych lekare. Syn mel CRP 150 a byl 15dni na JIRP na dvojkombinaci ATB. Takto vysoke CRP svedci o velkem zanetu v tele.
Naše dítě mělo všechny zuby naprosto v pohodě, ale ve 20 m najednou intermitentně horečky, CRP 107 v út ráno 107, tak nás pediatr poslal do nemocnice, byť moč byla čistá, ale dítě má vadu ledvin a ještě jinou chorobu. Jeli jsem až večer, tak už CRP v normě, moč čistá, dítě veselé, živé, tak jsme se měli přijet ukázat ještě ráno, CRP zase v pohodě a už měl rudé boule nad špičákama a za pár sní se vyklubaly.
@Ráďa81 my jsme s tím samým byly v nemocnici, krev brali obden, všemožná vyšetření a fakt na nic nepřišli ![]()
Normalni CRP u malych deti je max. 15, u dospelaka 8. Od te hranice to znaci zanet v tele. Syn mel jen horecku nabrali mu CRP a okamzite volali specialni sanitu pro miminka a prevazeli ho na JIRP.
No zatím dělala crp dvakrát a klesalo, celkově je bez teplot a nepozoruji žádné zhoršující se příznaky, už zase spí celou noc i když občas zakňourá což přisuzuji těm zubům
V pondělí budu vědět výsledek dalšího výtěru a nové crp. doktorce věřím, zatím neplaším pokud by druhý den crp neklesalo určitě by doktorka provedla jiná opatření, dle mě udělala co měla a stav se lepší. Myslím, že když si i přes zlepšení stavu vyžádám širší vyšetření, tak že nebude proti
@Alka no já právě četla, že někdy to prostě tělo dokáže samo nebo s pomocí ATB, že právě záleží na imunitě, což je divné když vám řekli že jí máte sníženou
jak píšeš, žádné strašné nemoci, tak snad to bude ok. Mě jen vrtá hlavou, co za bacil to může být, když to takhle vyhodí tu hodnotu vysoko a pak se na nic nepřijde ![]()
@danyk paráda, takže by to fakt mohlo být od zubů. My jsme takto od soboty, už je bez teplot a není tak protivný a boule má teda pořádný
jak dlouho to může trvat než ty zuby prořežou
u dcery jsem o tom ani nevěděla ![]()
@natyber nám tu imunitu (konkrétně máme neutropenii)zjistili právě tím, jak jí pořád testovali, aby zjistli, co to způsobilo. Kdyby tak pečlivě nebádali, tak se na to asi nepřišlo…resp kdyby nás mudra do té nemocnice neposlala.
Vyděsilo mě to moc, jezdíme ted často na hematologii, kde malou hlídají.
Ale naproti tomu, mi mudra říká (celkem často) at jsem v klidu, že to má hodně dětí, jen se prý o tom neví, protože je nikdo tak pečliv netestuje, že to u nás našli naáhodou
, tak snad to bude dobré ![]()
@natyber Tenkrát horečkoval od neděle ráno, v pondělí šly do laboratoří moče (ale mimo pediatra), v úterý šla moč od pediatra a píchlo se to vysoké CRP ráno, večer už měl CRP jen 9,7 (norma do 5), navíc nám na žádanku nalepil pediatr štítek cizího dítěte, tak doktoři na urgentu nad tou žádankou o ošetření kroutili očima
. No a ve středu našla boule při kontrole doktorka.
No a teď horečkuje co dva dny jednou denně už 6 dní, ale protože už mluví, tak cpe ruku do pusy a říká au na pětku vpravo dole, tak jsem nikam ani nešli.
@natyber já se teda divím, že vás Dr. rovnou neposlala do nemocnice, CRP má teda hodně vysoké, já měla 2× CRP 160 a pokaždé jsem skončila v nemocnici, i když nevěděli pořádně co mi je, takto vysoké CRP značí velký zánět někde v těle a je potřeba ihned nasadit ATB, což teda Dr. udělala, ale dítě by mělo být pod neustálým dohledem lékařů
@danyk
ti doktoři
naše doktorka, taky boule našla, ale říkala že zatím to na zuby nevypadá
no uvidím jak dopadne pondělní kontrola. Třeba do té doby konečně narostou, dnes je zase takový neklidný, poplakává, ale přijdu pohladím a zase spí. Připadá mi to prostě nejvíc na ty zuby, snad to nic hrozného nebude ![]()