Vyšší krevní tlak, řešit?

560
13.6.25 19:53

Vyšší krevní tlak, řešit?

Byla jsem na preventivní prohlídce na gynekologii, kde mi změřili vyšší krevní tlak (140/90). Říkali mi, že si mám tlak občas změřit, ale nic dál k tomu. Párkrát jsem si jej změřila. Všude to bylo s hodnotami plus mínus stejné. U známých, a také na dni prevence. Tam mi změřili i cholesterol, procento tuku v těle. Cholesterol úplně v pořádku, Procento tuku v těle 25, Viscerální tuk level 4.
Je mi 50 a mám potíže s cukrem. Diabetes to ještě není, ale glukózová tolerance není moc dobrá (po 2 hodinách 9). Nejím sladkosti a cvičím.
Je ten tlak ještě v pohodě, nebo by jsme to řešili?

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3143
13.6.25 19:59

Gynekolog ani Den prevence nejsou tvým praktickým lékařem. Ten by měl mít přehled o všech tvých hodnotách fyziologických funkcí a s ním bys měla řešit případné nasazení medikace. Jdi k praktikovi a poraď se s ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24717
13.6.25 20:03

Já myslím, že ve tvém věku to není ještě tolik. Ale pro klid duše bych zašla k praktikovi. Já na tlak beru už asi 10 let léky, ale já jsem měla hodnoty daleko vyšší, horní přes 200, spodní přes 110. Je mi 48.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.25 20:12

Je mi o 4 roky méně, mám obdobný tlak a jsem už tedy sledována na kardiologii a medikovana. Takže za mě určitě řešit.

• Citovat
  • Upravit
24717
13.6.25 20:28
@Anonymní píše: Více

No ale to k tomu máš ještě něco dalšího, ne? Fakt chodíš na kardiologii jen s mírnou hypertenzí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
560
13.6.25 20:54

Oni mi k tomu nic neřekli. Jen vyšší tlak, občas si ho změřte. Stejně na dnech prevence. Vyšší tlak, ale riziko kardiovaskulárního onemocnění nízké. Vím, že jsem se měla zeptat u toho gynekologa, co a jak. Ale to neumím. Když jsem u lékaře, tak jsem v částečné panice a nikdy se na nic nedokážu zeptat. Otázky se vynoří až po té, co odtud vypadnu. A když tam vejdu, vše na co jsem se chtěla zeptat se mi vykouří z hlavy a jsem ve vleku událostí. Někdy si říkám, že bych si měla sepsat seznam jako ve Vesničko má středisková.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9051
13.6.25 21:06

Řešit. Nepodcenit. Raději, ať doktor pravidelně hlídá a vyhodnotí. Moje mamka měla první mrtvici ve 34 (dva měsíce před 35 let). Do 50 další tři. První byla fatální. Nejvíc zasáhla vše. Mám vysoký tlak po ní. Doktoři znají rodinnou anamnézu. Máš vidět, jak běsní, když mi vyletí tlak. Asi mám k tomu syndrom bílého pláště. Že na kontrole u obvodní vždy vyletí tlak. Aj 3× sestra měří a pak si doktorka znovu, že se jim zas tlak nezdá. Beru prášek od 2019. To jsem byla o rok mladší, když mi prvně tlak vyletěl, věkově o rok mladší, než mamka onemocněla. Můžu jíst zdravě, pravidelně cvičit, nekouřím, nepiju, málo solit. Myslím pozitivně. Nikam se nehoním. Děcka máme celkem pohodáře. Stejně mám vysoký tlak. Genetika funguje spolehlivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3143
13.6.25 21:08
@marcela-matej píše: Více

ale to klidně udělejte, lékař je tam od toho, aby se dozvěděl o všech Vašich potížích, jedno jestli z papíru nebo třeba od blízké osoby jako doprovod. Já když na něco nechci zapomenout, napíšu si tahák a ještě v čekárně se kouknu na poznámky, abych to měla čerstvě v hlavě. To bylo, když jsem řešila víc věcí s obvodní na poslední prevenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
560
13.6.25 21:17

Děkuji za rady. Někdy se cítím se trochu jako hypochondr. :) Nechci nic podcenit, ale taky se mi příčí hodit k doktorovi s každou blbostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11846
13.6.25 21:21

Ke to hraniční hodnota a vzhledem k snizene glukózové toleranci by asi bylo dobré to probrat s praktickým lekarem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.25 21:26

Chodíš na preventivní kontrolu ke svému praktikovi? Určitě tam zajdi se poradit. Taky mívám vyšší tlak, ale u mě je potvrzený syndrom bílého pláště. U doktorů panikařím. Byla jsem praktikem odeslaná na vyšetření srdce: echo, tlakový holter, EKG holter, zátěžový test. Vše vyšlo v normě. Lepší je se nechat prohlédnout a nic nezanedbat :kytka:

• Citovat
  • Upravit
560
13.6.25 21:37
@Anonymní píše: Více

Chodím. Předminule mě posílala na EKG v rámci prevence. To bylo ok, ale už je to nějaký ten rok zpátky. Určitě jiný level, než zátěžový test. Ten by se mi, jako správnému hypochondrovi, líbil. Už proto, že chodím cvičit a občas se tam cítím podivně se samými mladými holkami kolem. :P Občas si říkám, jak jsem se tam ocitla a proč tam nechodí podobné vykopávky jako já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
13.6.25 22:28

Je to hraniční, ale vzhledem k věku nic neobvyklého. Je to fakt na zvážení zda začít brát léky na tlak. Pak už se berou pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
14.6.25 00:27

Panika má vliv na tlak. Kupte si tlakoměr domů normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3925
14.6.25 05:33

@marcela-matej
tak se ptáš tady?
Když máš pochyby zajdi k lékaři, pochybuju, že by ti k tlkaku 140 nikdo nic neřekl, je to tvůj život, tvoje volba, ale tady to nevyřešíš, jen ti každej napíše stav svého tlaku a kolik zobe prášků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí