Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
zkoušíme se obrátit o radu všude kam se dá…
Bydlíme 14 let v bytě,který nám dal zaměstnavatel jako „služební“-oba pracujem u stejné firmy,byt je psaný na manžu.Teď se zaměstnavatel rozhodl celý dům s byty vč. nájemníků prodat.Už má i kupce a ten nám dneska navrhl,že s námi chce jednat o vystěhování s případným odstupným z jeho strany.A už máme brouka v hlavě,neví,co si můžem dovolit požadovat.My chcem bydlet-máme mimi,takže chcem buď náhr.byt nebo prašule na pořízení bytu alespoň v paneláku (teď bydlíme ve vilové čtvrti,byt 98m2,zahrada,zimní zahrada,do centra 5min.pěšky,les za bukem) .Další průšvih je ten,že naznačil ,že pokud se nedohodnem,může zvýšit nájemné,zahájit rekonstrukci vody,oken atd.,čehož se děsím.
Poraďte,máme zklapnout a vzít první návrh,který padne nebo zkusit „diktovat“podmínky-jsme jediný,které kontaktoval......A může nám zvýšit libovolně nájem?Nejsme v regulovaným.
Moc dík za všechny odpovědi
Stepik-u služebních bytů bývá toto ošetřeno ve smlouvě.. často je byt vázán na služební poměr, tj. klidně můžou manželovi dát výpověď a tím mu bude končit i nárok na byt. Třeba tak to má můj taťka-s odchodem do důchodu se musí vystěhovat.
Spíš bych rovnou zkusila kontaktovat právníka
Ahojky, v tomto případě bych neexperimentovala a hned kontaktovala právníka, všichni víme jak to v našem státě chodí...... Majka ![]()
Ahoj,
také jsem tehdá dostala služební byt, ale ve smlouvě bylo jasně řečeno, že byt je majetkem firmy a výpověď může nastat kdykoliv ať jsem zaměstnancem a okamžitě, pokud jím nejsem…nevím už přesně, jaká byla stanovena výp. lhůta.
Takže záleží, co jste podepsali.
Nevím, zda máte nárok požadovat ve firmě jakékoliv náhradní bydlení ![]()
Pa, Ha
Jestli jsem pochopila správně, tak smlouva je podepsána s firmou, která celý dům prodala… tj neměla by se sepisovat smlouva nová? nebo se to pak řeší jen dodatkem ke smlouvě?
Ohledně vyjednávání neporadim, výše odstupného, které můžete požadovat, závisí na tom, v jakém stavu je byt / dům, jaké podlaží, v jaké okalitě. Poptala bych se v okolí, jestli nedostal někdo jiný odstupné a v jaké výši… u nás v baráku chtěli sousedi odejít za odstupné, ale majitel řekl, že žádné nedá, protože už začala deregulace a on si prostě počká, až současní nájemníci nebudou mít na zaplacení… grrr
tak tu všichni čekáme, kam až nám nájemné poroste (bydlíme v centru, tak je jasný, že to bude hodně vysoko)