Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám 10m syna a zajímá mě zda měl někdo problém s vytočenýma špičkama ven…hlavně u levé nohy to má..už se sám staví a chodí kolem postele a nábytku, ale u levé nohy stojí na vnitřní straně chodidla a špičku má vytočenou ven, to má trochu i u pravé…když se plazil, dělal to tak, že se přitahoval oběma rukama zároveň a odrážel se levou, a to vnitřní stranou chodidla, že měl špičku do strany-neopíral se nártem o podlahu…pravou nohu tahal za sebou…když mu dám botičky, tak stojí na celém chodidle, nejde mu to jinak, ale ted jsem četla, že ikdyž to radí doktoři, tak je to špatně, že to nijak nepomůže, spíše naopak…
když lezou s botkama tak prý neopírají nárt o podlahu, ale mají špičky ven, takže se zase opírají o vnitřní stranu chodidla, což je pravda, přesně tak to syn dělá :-/ doktorce jsem to říkala, viděla i jak se plazí, ale nic neřekla a na tu vytočenou nožku mi řekla, že to dělá hodně miminek, ale že jak se začne stavět a bude nad tím stáním přemýšlet spraví se to, jenže na další ko, jdeme až za 2 měsíce, do té doby může chodit a nerada bych aby mi pak řekla, že je něco špatně a bylo pozdě na to něco řešit…měli jste někdo takový problém??
Ahoj, první svůj příspěvek sem smazala, zase jsem špatně četla, místo vytočené jsem četla vtočené ![]()
No zatím je docela maličký, takže bych počkala než se úplně nerozchodí, pokud by i dále měl tento problém, navštívila bych dětského ortopeda
Syn to měl také, byla jak baletka, srovnalo se to samo plně tak do 18 měsíců (samostatně chodil od 11 měsíců). Doporučuji kvalitní kotníkové boty. Také jsem tenkrát na to téma zakládala diskuzi. ![]()
@MarkétkaBeruška píše:
Ahoj, první svůj příspěvek sem smazala, zase jsem špatně četla, místo vytočené jsem četla vtočenéNo zatím je docela maličký, takže bych počkala než se úplně nerozchodí, pokud by i dále měl tento problém, navštívila bych dětského ortopeda
já se bojím čekat, když to dělá od lezení, tak aby si na to nezvykl a nenaučil se chodit špatně :-/ chystám se k doktorce aby se na to pořádně podívala a řekla, ne aby ho viděla až za dva měsíce…
@Irča90 píše:
já se bojím čekat, když to dělá od lezení, tak aby si na to nezvykl a nenaučil se chodit špatně :-/ chystám se k doktorce aby se na to pořádně podívala a řekla, ne aby ho viděla až za dva měsíce…
jestli se bojíš, to chápu, tak domluv malému konzultaci s dětským ortopedem, řekne vám na čem jste ![]()
@Callamaika píše:
Syn to měl také, byla jak baletka, srovnalo se to samo plně tak do 18 měsíců (samostatně chodil od 11 měsíců). Doporučuji kvalitní kotníkové boty. Také jsem tenkrát na to téma zakládala diskuzi.
já mu dávám ted befado…ale až ted, co se staví…nemůžete mi doporučit nějaké botky, které jsou vhodné, s kterými máte zkušenost?
Také jsem se ptala co s tím. Bylo mi řečeno, že se to srovná, a srovnalo. Určitě to s doktorkou prober.
Děkuji…proberu to s ní…nebudu čekat na ko až na konec října…radši za ní zajdu ted než kdyby se něco pokazilo…aspon trochu jste mě uklidnili ![]()
@Irča90 píše:
já mu dávám ted befado…ale až ted, co se staví…nemůžete mi doporučit nějaké botky, které jsou vhodné, s kterými máte zkušenost?
dělají se i zvláštní ortopedické vložky přímo na nožku konkrétního dítěte, jsou dost drahé, ty by se hodily až do budoucna, ale jsou super.
@Irča90 píše:
Kupovala jsem Superfit, Elefanten a Fare.
@Irča90 píše:
Děkuji…proberu to s ní…nebudu čekat na ko až na konec října…radši za ní zajdu ted než kdyby se něco pokazilo…aspon trochu jste mě uklidnili
@Irča90
ahoj, to plazení, alá postřelený voják, dělaly obě moje děti asi týden a pak začly lézt.
Syn, když začal vstávat, tak to dělal zásadně přes levou a přes vnitřní stranu nohy a vytočenou ven. Až se mu od toho tak nějak křivil paleček, stál hodně na špičkách a tak nějak zatínal prstíky do podlahy (úchopový reflex, který má prý v 1roce vymizet). Byla jsem u RHB a tam paradoxně toto neřešil to vstávání, ale jeho špatné lezení. na RHB mi jen řekli, jak ho mám opravovat - při vstávání aby nožky střídal, a u té levé rovnat špičku dopředu. teď už v poho chodí, levá se mu srovnala, teĎ se mi zdá, že u pravé naopak vtáčí paleček. ale co má botky, je to lepší.. na kontrolu jdeme příští týden, tak uvidíme
Tak syn měl také při lezení vytočenou jednu nožku. Byli jsme u fyzioterapeutky, ta boty naopak vůbec nedoporučila, dokud stabilně nechodí a už vůbec ne na doma. Čekali jsme, zda se to samo srovná. Kdyby se to nesrovnalo samo, tak se to řeší tejpováním. To je takový barevný pásek, kterým se nožička zafixuje ve správné poloze. 1 x týdně se to vymění. Nosí se to, dokud je potřeba. Nám se to ale srovnalo úplně samo.
Tejpovani znam, zrovna to bylo i tento týden v tv…to vstavani dela také spatne, zapre se rukama a vyzvedne se nahoru ale stoupne oběma nohama naraz, nestrida je ze by dal jednu dopredu a postavil se a tu druhou prisunul, prostě hned na obe a přitom je ma vytocene ven…a plazil se jak jsem psala asi 2-3 mesice
@Irča90
to vstávání u syna taky bylo hlavně přitažením za ruce, takže ten nákrok flákal.
a právě mi na RHB ukazovali, jak posílit břišní svaly - vylézal na stůl- byl v kleku, chodidla přes hranu, jednu jsem mu svěsila a on ji musel přitáhnout k té druhé - těžko se to popisuje. no a motivace na vstávání - dala jsem mu hračku na postel a když jsem viděla, že za ni doleze a chce se postavit, vzala jsem mu tu nakročenou nohu, dala ji do správné polohy a zatlačila na kolínko, on cítil oporu a tak ukázkově vstával. časem se to fakt spravilo, dokonce se pak naučil vstávat v prostoru.
botky jsem mu na doma dávala nolenky - takové kožené kotníkové ponožky
dávala jsem mu je i na ven, ale jak pak byla zima, měl rýmu, pořídila jsem mu capáčky pegres. v nich i venku lezl, doslova prodřel nárty.