Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Semtex Aha…
Já už si právě na sebe vůbec nepamatuju, ale je pravda, že jsem začala menstruovat v 10 letech naprosto nepřipravená, tak jsem si podobných věcí nevšímala. Dcera si mi stěžuje, že nechce dospívat, že je to „hnusné“. Samozřejmě jí vysvětluju, ukazuju… Už nějaký ten rok ví, co je menstruace a že ji nedostane a proč, ale na toto jsem nějak zapomněla.
Výtok je prostě „tekutina“ která se tvoří na stranách vagíny a krčku dělohy. Takže na to nemá vliv jestli má žena vaječníky, jestli má menstruaci. Pokud má vagínu a dělohu tak výtok normálně může mít. Čirý bez zápachu je pokud vím neškodný. To dole se tím čistí.
Výtoky mám běžně, musím mít neustále intimku. Mám to tak už od puberty a žádný gynekologické problém nemám.
Nejhorší je to pak i půl dne po sexu… ![]()
@Anonymní píše:
@Semtex Aha…Já už si právě na sebe vůbec nepamatuju, ale je pravda, že jsem začala menstruovat v 10 letech naprosto nepřipravená, tak jsem si podobných věcí nevšímala. Dcera si mi stěžuje, že nechce dospívat, že je to „hnusné“. Samozřejmě jí vysvětluju, ukazuju… Už nějaký ten rok ví, co je menstruace a že ji nedostane a proč, ale na toto jsem nějak zapomněla.
No já jsem to měla nastudovane, kupovala jsem si časopis Dívka asi od desíti
ale řekla bych, ze to s menstruaci nesouvisí, jako pak bývá ještě ovulaci hlen a tak, ale jak psaly holky, úplně nejběžnější výtok je ten, kterým se udržuje a čistí pochva. Přece jen je to tam vlhké a ta tekutina se musí doplňovat.
Těžko říct, když nenapíšete, o co se jedná. Jinak menší množství bělavého/průhledného nepáchnoucího nesvědivého výtoku bývá v pubertě normální, nastupují hormonální změny a pohlavní orgány se aktivizují. Pokud vím, vyskytuje se běžně u dívek a plodných žen mimo menstruaci celkem pravidelně. I proto vyrábí ty super intimky.
Ahoj, prosím anonymně - intimní záležitosti dcery.
V prosinci jí bude 12 a poslední dobou se jí objevuje výtok - tvrdí, že je čirý, jako hlen a nejde nijak cítit. Po zaschnutí je bílý. Vím, že toto mívají děvčata před nástupem menstruace. Dcera má ale určitou poruchu, že menses nikdy nedostane ( nechci specifikovat). Počítám, že je to dospíváním, protože si nestěžuje na nějaké svědění nebo nepříjemnosti. Zajímalo by mne ( pokud je mi někdo schopen říci), jestli dívky mívají ten výtok konstantně nebo jestli se objevuje ve fázích, jako později menses. Úplně si neumím představit, že když menstruaci nebude mít, že se bude stále trápit tímto. Nebo se pak hormony srovnají? Moc ji ještě nechci tahat na gynekologii, když se dle mého nejedná o nějaký zdravotní problém. Zatím si dává intimku, ale je jí to vyloženě nepříjemné. Díky za reakce.