Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý večer,
jsem tady nová a ráda bych se zeptala na pár informací ohledně vyvolaného porodu. Máte s tím někdo zkušenosti? Jak to probíhalo a na co bych si měla dát pozor? Předem děkuji za vaše rady a přeji hezký večer.
Mam za sebou jeden, ale co vím, hodně záleží od okolnosti, jaký postup se zvolí + každé tělo reaguje jinak. Mě začala predcasne odtekat plodovka, takže nebylo úplně moc času, preckala jsem v porodnici
noc, rano dopraskli tu vodu (nerupla mi úplně), nasadili oxytocin a šlo se na to. Čekala jsem, že to bude dlouhé a dítě bylo ven ani ne za 5 hodin, až to všechny překvapilo. Ono se to malinko hnulo asi samo i přes tu noc, takže jsem do toho nešla totálně zabetonovana, to určitě pomohlo.
Nejdrsnejsi bylo, že ten nástup byl fakt prudký, po tom oxytocinu byly kontrakce téměř hned časté a silne, takže dost masakr…plus prcek nebyl úplně dobře narotovany, takže jsem měla silné krizové bolesti, to byly u mě asi největší technicke „problemy,“ je asi dobře být připravený na to, že to nemusí probíhat ideálně.
Mám za sebou vyvolávaný porod pomocí tablety.
Ráno jsem přišla do porodnice, převlékla do košile, udělali mi vyšetření, ultrazvuk, sepsaly papíry a rovnou při tom vyšetření zavedli tabletu a čekalo se. Tabletu jsem dostala kolem 8 ráno a voda mi praskla ve čtvrt na devět večer.
Děkuji za sdílení zkušenosti, je to cenný pohled! Máš pravdu, každý porod je opravdu jiný a okolnosti mohou hodně ovlivnit průběh. Z tvého popisu je cítit, že jsi situaci zvládla s odvahou, i když to nebylo snadné. Rychlý postup po oxytocinu musí být náročný na zvládání bolesti, obzvlášť s krizovými bolestmi. Je super, že to nakonec proběhlo relativně rychle a zvládli jste to i s komplikacemi ohledně rotace miminka.
Já mám za sebou už tři porody, ale tento bude můj první vyvolávaný, takže se trochu bojím a nevím, co mě čeká oproti spontánním porodům. Díky za tvůj pohled, trochu mi to pomáhá se připravit.
@Maminka 2810 píše: Více
Velká výhoda je v tom, že je to hlídaný od začátku. Jo po tom Oxy… To nastoupí fakt rychle.
Děkuji za sdílení tvé zkušenosti, to musel být dlouhý den! Zní to, že zavedení tablety mělo spíš pomalejší rozjezd, ale nakonec se to dalo do pohybu. Věřím, že čekání na průběh bylo psychicky náročné. Jak jsi to zvládala během těch hodin čekání, než ti praskla voda? A jak pokračoval porod potom?
Tvoje zkušenost mě zajímá, protože čekám svůj první vyvolávaný porod a přemýšlím, jaký postup by mohl být u mě. Mám za sebou tři spontánní porody, takže netuším, jak moc se to bude lišit.
@Anonymní píše: Více
Závidím. Mě zaváděli tabletu 2 dny 2× denně. 3 Den pak 2 bandasky oxytocinu. A ani jedna kontrakce. Po třech dnech vyvolávání císař.
Já měla předčasný odtok plodové vody, začátek 39tt ale porod se nerozjel. To bylo kolem 15h odpoledne, čekalo se v porodnici přes noc do dalšího dne poledne. Nulový posun, nebyla jsem otevřená ani na 1cm, kontrakce jen slabé po cca 8 minutách přes noc ale neefektivní. V poledne nasadili oxytocin, kontrakce nastoupily hned - nedokážu posoudit jak moc silné, ale byly tak po 3 minutách, pak po 1 minutě ke konci - na monitoru to lítalo, žádný posun. Po 6 hodinách oxy kontrakcí (2× zvyšovaná dávka), mi doporučili epidurál, protože jsem se pořád neotevírala a že to poslední zvýšení už prý bude docela brutál a pak taky větší šance, že to skončí sekcí a pak je prý lepší už mít připravený vstup na spinální anestezii.
Každopádně ani to nepomohlo - po 7-8 hodinách na oxytocinu jsem se neotevřela vůbec. Dali mi na výběr jestli chci pokračovat nebo uděláme sekci - dítě mělo pořád dobré ozvy. Rozhodli jsme se pro sekci. Byla jsem unavená a to vědomí, že po těch hodinách relativně silných kontrakcí se vlastně porod nikam neposunul jsem to “vzdala”. Nechtěla jsem čekat až dceři ozvy začnou padat…
Dcera nebyla dorotována v porodních cestách, jinak se na žádný důvod proč porod nepostupoval nepřišlo. Asi prostě tělo nebylo připraveno a ta voda fakt praskla předčasně.
Sekce nebylo moje porodní přání ale dcera se narodila zdravá, donošená (38+3) s 3kg.
Upřímně doufám, že se u druhého vyhnu vyvolávačce. Ale člověk nikdy neví…
Mám kámošku, která jela VBAC, nechtěla do vzdát a vyvolávali porod 4 dny, dítě mělo kolem krku pupečník omotaný na 3×, takže to stejně skončilo sekcí.
Někdy asi to tělo ví, proč se to sekne…
@FraDeu píše: Více
Kamarádka na tom byla úplně stejně akorad to začala teda jako samo. Ale taky 3 možná 4 dny a ani ťuk. Mě všechno přišlo s prasknutím vody. Blbí bylo, že mimino bylo špatně natočené šla špatně se chytali ozvy, takže jsem byla často v jedné poloze aby ten monitor vůbec jel. Vůbec to nebylo příjemný.
Jsem ve 34. týdnu těhotenství (34+5) a dnes mi doktorka řekla, že mám přijít 27. 1. na vyvolání porodu. Mám rizikové těhotenství s vysokým počtem protilátek. Když mi to oznámila, byla jsem zaskočená a v tu chvíli jsem se na nic ne zeptala. Teď o tom hodně přemýšlím a mám strach, co mě čeká.
@Maminka 2810 píše: Více
Ono to není takový strašák. Myslím ten proces. To jak porod dopadne se dopředu nevi nikdy
. A ono to nějak půjde.
Mě udělali vyšetření v pátek Hamilton a nic. V pondělí nástup, hned Hamilton a nic. Druhy den zátěžový test. Třetí den 2× tableta, taky nic. Tabletu mi dávali od středy 2× denně do neděle. V neděli kolem 9 praskla voda. Otevřená jen na ani ne 2 prsty. Kontrakce po necelých dvou minutách začaly kolem 12h, ale otevřená jsem byla na 3-4 prsty. Kolem 13:30 mi dali epidural. Kontrakce přešly, vše v pohodě. Kolem 17h opět Kontrakce, ale ještě kratší a otevřená pořád stejně na 3-4 prsty. Tak že opět epidural. Pak ve 21h jsem se začala pomalu otvírat, kolem 23:10, to si pamatuji přesně mi Dr. řekla hurá, jste na 9 prstů, půjdeme na to. Jenže Kontrakce žádné, tak mi zase píchly na rozběh. V pondělí asi kolem 2h konečně Kontrakce, no a malej se narodil ve 4:13h. Nechtěl ven, doktor tlačil na břicho, jak šílený, ale kontrakce byly slabý a já už vyčerpaná.
Tak že opravdu každý to ma jinak.
@Maminka 2810 píše: Vícekdyž jsem se o tom teď při druhém těhotenství bavila s mojí PA, tak říkala, že v případě rizika je nejlepší poslouchat doporučení lékařů a nejdůležitější je aby se narodilo zdravé miminko
@Maminka 2810 taky mam za sebou… z duvodu nehody, kdy jsem dopadla na bricho, mi bylo doporuceno radsi vyvolat porod (byla jsem uz 40+5). Porodni cesty absolutne nepripravene. Jelikoz jsem byla kvuli nehode uz hospitalizovana, tak mi na noc zavedli balonek na otevreni. Rano vytahli, slo se na box. Asi v 10 mi zavedli tabletu, do cca 20minut pravidelne kontrakce a hotovo bylo za zhruba 10 hodin. Mela jsem z toho sileny strach (aby porod postupoval a neskoncila jsem na akutni sekci), ale nastesti to nebylo vubec zle a docela bych i rekla, ze byl porod fajn.
ale je to proste ruzne, mam kamaradku, ktera taky sla na vyvolani 41+3, vyvolavali porod asi 2 dny a bakonec stejne skoncila na sekci ![]()
Prvni porod - v 0:30 hodin v 36 + 6 mi praskla voda a zacaly kontrakce po 2 minutach. Jela jsem do porodnice. Kontrakce vubec nevedly k otevirani, tak mi v 0:30 v 37 + 0 (tj. po 24 hodinach) zavedli tabletu. Kontrakce byly bolestivejsi, stale po 2 minutach, ale stale jsem se neotvirala. Tusim po 3 hodinach mi dali oxytocin, kontrakce stale po 2 minutach, jeste trochu bolestivejsi, stale jsem se neotvirala. Rekli, ze mi ty plodove obaly nepraskly uplne a ze mi je za uz nevim jaky cas prasknou. Jenze se mezitim zmenila smena a lekar v nove smene rekl, ze mi pry obaly praskly. Dali mi dalsi davku oxytocinu, malicko jsem se otevrela. Po nekolika hodinach mi dali epidural, i kdyz jsem puvodne nechtela. Po nem jsem 2 hodiny spala i pres pokracujici kontrakce po 2 minutach. Po probuzeni nova lekarka rekla, ze obaly nepraskly, tak je praskla. A dcera byla do 20 minut venku. 41 hodin od zacatku porodu. I pres tabletu a dve davky oxytocinu byly kontrakce krasne snesitelne, vubec jsem nemela potrebu kricet bolesti.
Druhy porod nevyvolavany 39 + 0, bolesti strasne, 12 hodin. K otevreni mi pomohla homeopatika Belladonna. A to jindy homeopatikum neverim.
Treti porod vyvolavany v 40 + 0 kvuli spatnym ozvam zjistenym na kontrole. Porodni cesty vubec nebyly pripravene. Porod vyvolany jen tabletou, bolesti priserne, posledni 2 hodiny jsme bolesti nemohla mluvit, celkove trval 7,5 hodiny. Opet jsem si rekla o Belladonnu a opet krasne pomohla.
Ctvrty porod nevyvolavany v 39 + 4, stejne bolestivy jako treti, 4 a 1/4 hodiny.
U vsech porodu mi na sale praskli plodove obaly. Vubec to nebolelo a hodne to uspisilo porod. A u vsech byly od zacatku kontrakce po 2 - 2,5 minutach.
Příspěvek upraven 03.01.25 v 07:18