Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím maminky,
budou mi vyvolávat porod před termínem ze zdravotních důvodů. A chtěla bych se zeptat, jestli jste stihli porodit ještě v ten den vyvolání a nebo to bylo na víc dní? Bolí vyvolávaný porod víc než přirozený?
Jsou nějaké metody, jak si porod vyvolat sama a co vám zabralo? Bojím se toho vyvolávaného, navíc je to první těhotenství.
Mne v prvnim tehotenstvi praskla voda kratce po pulnoci z 36 + 5 na 36 + 6. Hned zacaly i kontrakce, ale absolutne nevedly k otevirani. Takze mi po 24 hodinach (v pul jedne rano) zacali vyvolavat porod. Nejprve tabletkou, pote oxytocinem. Dcera se narodila ten den (37 + 0) po 17:30. Cili porod celkove 41 hodin, z toho vyvolavani 17 hodin. Mam za sebou 4 porody (1. a 3. vyvolavany) a za me vyvolavany porod neboli vic nez nevyvolavany. Ten prvni byl rozhodne nejmene bolestivy.
Treti byl vyvolavany jen tabletou, druhy a ctvrty bez vyvolavani. Ani otevreni ze 3 na 8 cm behem 20 minut ani trosku nezhorsilo bolesti. Dodam, ze treti byl vyvolavany 40 + 0 a trval jen 7,5 hodiny.
Ja to absolvovala a mela jsem hotovo za cca 6 hodin, ale ono se to uz nejspis pres noc zacalo trochu rozjizdet i samo…hospitalizovana jsem byla ode dne pred tim, doslo k poruseni plodovych obalu.
Nicmene tohle je fakt individualni, stejne jako prirozeny porod, nikdo dopredu nevi, jak bude telo reagovat.
Na podporu moje PA radila hodne pohybu, hlave po schodech, nebo rikala, ze kdyby to bylo moc namahave, aspon neco jakoby po obrubniku - jedna noha na chodniku, jedna na silnici - proste s otresy. Jinak se uvadi palive jidlo, sex, stimulace bradavek…Ale i dle jejich dlouholetych zkusenosti to je pry tak, ze se da telo podporit, pokud je nejak rozumne blizko zpusteni porodu, pokud je zabetonovane, tak se muzes i stavet na hlavu a nepomuze nic…
Drzim palce ![]()
Na otazku, co boli vic, odpoved nemam. Rodila jsem 1×. Ale vyvolavane…
13.45 mi rupla voda
1.30 atb pro porusene obaly
4.00 prvni vyvolavaci tableta
7.00 druha vyvolavaci tableta (obe oralne)
9.00 otevrena na 7cm
13.45 syn na svete
V papirech mam psane, ze porod trval bez mala 7h.
Bolesti byly silene, ale jak jsem psala vyse, nemam srovnani. Ke konci jsem dostala jeste kapacku oxytocinu, tak to pak byla jizda. Jedna kontrakce za druhou. Kazda jsme ale jina. Kazda mame jiny prah bolesti. Nelze srovnavat. A ve finale ti muzu rici. Stoji to za to. Syn ma 7m+ a o porodu uz ani nevim.
Preji, at mas hladky a bezproblemovy porod 🍀 ❤️
U me taky zadne babske rady na domaci vyvolani porodu nefungovaly. Dokonce kdyz jsem v druhem tehotenstvi prijela do porodnice s silenymi kontrakcemi (tak silne, ze je monitor nedokazal zmerit) po 2 minutach, ale vubec jsem se neotvirala, tak me sestricka poslala na 2hodinovou prochazku okolo porodnice. Hodinu z toho jsem dost intenzivne chodila po schodech, aby si porod vic rozjela. No a ono to vubec nepomohlo, stale totalne zavrena. Kdyby mi nedali cipek na podporu otevreni, tak snad rodim 3 dny ![]()
Ale vazne klid, vubec bych se nestresovala vyvolavanym porodem. Z me zkusenosti neboli vic (spis kazdy dalsi porod boli vic nez predchozi bez ohledu na vyvolani). Hlavne se nestresuj a duveruj zdravotnikum.
@Janina507 píše: Více
Záleží kolik máš teď čípek…mám za sebou dva porody jen vyvolavacky… první 10 dní po termínu… čípek stále 0,ve čtvrtek v 18 hodin zavedli tyčinku nebo tabletu nevím přesně, od půlnoci silnější menstruační bolesti až do 12 dopoledne pátek, ve 14 hodin pichli vodu, následně odešla hlenová zátka, silné bolesti, ale čípek 0,v pátek večer napichli oxytocin, poté sem chtěla dobrovolně, ať už má radši zabijou, čípek 0!!! kontrakce po 4 minutách…v 21 hodin mě přišel konečně Mudr s nápadem epiduralu, aby se uvolnili cesty…porodila jsme skoro v 1 ráno v sobotu…
Druhý porod opět vyvolavacka s tím, že sem si už dopředu po píchnutí vody naordinovala epidural, i oni doporučuji mimochodem u vyvolávaček…S kufrem sem přišla v pátek ráno, v 9 tableta, ve 12 píchnutí vody, malej přišel na svět v půl 5 odpoledne…oba skoro 4 kila.Ja 60 kilo.
Vyvolávali mi porod v 38+2 také ze zdravotních důvodů. Miminko nebylo připravené, protože s ním nehlo nic a skončilo to po 2 dnech neúspěchů císařem
Dnes už bych se rozhodla jinak a raději chodila na každodenní kontroly a počkala, až se porod rozběhne sám.
První den hospitalizace, v 10 zavedená tableta. Ve dvě odpoledne první bolesti, ve čtyři začali dělat preporodni přípravu, za tři čtvrtě hodiny pak hotovo (a to mě táhli na poslední chvíli ze sprchy na sál, malém se to nestihlo🙂 Bolesti podobné přirozenému
To ti nikdo neřekne jak to bude u tebe. Segre porod vyvolávali skoro 14 dní po termínu a stejně to skončilo císařem.
Jeste dodam, ze podle me je v tomto hodne dulezita psychika. Ja jsem se absolutne nestresovala moznosti, ze by vyvolavany porod mohl byt bolestivejsi nez nevyvolavany. Nebo ze by u nej byla nejaka jina rizika nez u nevyvolavaneho. Naopak jsem byla rada, ze jsem v porodnici pod dohledem lekaru a kdyby neco, muzou mi rychle pomoct. Duverovala jsem ji, byla jsem v klidu.
Každý to má jinak. Nejdrive nekolikrat hamiltnuv hmat a nic. Byla jsem na zátěžovém testu ráno a večer dali první tabletu, pak dávali další 4 dny a vůbec se to nehlo. Až když vystrašili císařem, tak začaly kontrakce, ale otevřená jsem byla sotva na dva prsty. Tak pak dali epidural, ale bylo těžké ho píchnout, kontrakce po 1-2 minutách. Pak mi řekli, že cesty jsou připravené, ale já neměla potřebu něco dělat. Tak zase píchali neco na rozjezd. Příště rovnou císaře, než tohle.
těžko říct. Mě praskla voda ještě ten večer ale rodila jsem druhý den večer. Přitom jsem byla měsíc otevřená na 1cm. otevírat jsem že začala pár hodin před samotným porodem. Stejně to skončilo akutní sekcí. Znám maminku co po druhé tabletě porodila překotně. Někomu to trvá i 4 dny. Já si ale nemyslím, že by to bylo něco, čeho by se měla matka bát. Pořád je člověk v nemocnici a když se bude něco dít pomůžou. V hlavě to je samozřejmě taky. Mě bylo v podstatě jedno jakým způsobem se narodí. Pro mě bylo důležité zdravé, živé dítě. Co je jako víc? Šla bych do toho zní u i za cenu dalšího CS. ![]()
Záleží taky jakou metodou se začne na vyvolávání a jak na ní žena reaguje/nereaguje. Mě jako první udělali ten den Hamiltonuv hmat asi kolem 15:00, v 18:00 mi zavedli takový balónek který napustili vodou aby mi postupně rozšířil děložní hrdlo. V tu dobu jsem byla otevřená jen na 1 cm. Ve 3 ráno mi začaly křížový bolesti, v 6 mi vyndali balónek a byla jsem otevřená asi na 5 cm. Asi v půl 9 mě vzali na sál a píchli plodovou vodu. Pak už to šlo ani nevím jak. V 11:33 byl malý na světě. Jestli bolí víc jak nevyvolávaný netuším. Rodila jsem jen jednou. Každopádně se vyvolávalo taky kvůli zdravotnímu stavu o týden dřív před termínem. Kvůli nízkým destičkám žádný epidurál, střídaly se mi křížový bolesti s kontrakcemi, takže masakr. Nakonec porod vexem. Myslela jsem si že v životě to dítě ze sebe nedostanu ale dostala ![]()
Každá žena se bojí porodu, ač přijde sám nebo ne.
Jestli máš ještě nějaký ten čas, tak zkus teplou koupel, pálivý jídlo, sex, dlouhou procházku…
A kdyby to nevyšlo, neboj. To miminko půjde ven, tak či tak a ty to zvládneš ![]()
Děkuji holky za odpovědi, radši bych rodila přirozeně, to by na mě nějak přišlo a bylo by. Ale takhle jak je to plánovaný, tak mám obavy. Navíc chci vidět jak ten večer před tím usnu, když ráno půjdu na vyvolávačku, budu už před tím vyřízená 😂 😂
@Janina507 píše: Více
Ale ne. Určitě ne. Obavy budou pořád. Buď ráda že je to řízený! Co kdyby náhodou..,.. teda já to brala jako plus.