Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj,
potřebovala bych poradit.
Mám nárok na výživné pro sebe a dceru (2 roky) před rozvodem, když nechci žít ve společné domácnosti?
Manžel má sklony k násilí, je alkoholik, patologický lhář a občasný gembler a ke všemu bydlíme na chatě, kde nejsou ani udělané odpady a tak mám dva velké důvody k odchodu. Máme sice dost peněz, ale manželovi to tak vyhovuje - na chatě jsou minimální náklady. Když jsem chtěla odejít, manžel řekl, ať si najdu práci a z toho si platím byt, že on nikam nejde.
Uvažuji, že kdyby mi nějakým zázrakem město byt přidělilo, z čeho ho budu platit před rozvodem. Po rozvodu budu mít výživné a mám ještě rodičák, a taky dcera bude větší, tak snad práci najdu, ale co před rozvodem?
Já myslím, že výživné by ti musel platit do dvou let dítěte… ale pokud byste se nerozváděli manželé maj nárok na stejnou životní úroveň, takže tam je přístup k vašim financím spíš řešitelnej ![]()
Ano, máš nárok na výživné nerozvedené manželky. Ať z rozmaru nebo z čehokoliv, to je zase hláška. Máš do rozvodu nárok na stejnou životní úroveň. Pokud se rozhodneš odejít, do rozvodu ti náleží výživné nerozvedené manželky, po rozvodu do tří let věku dítěte, u nesezdaných do dvou let, máš nárk na alimenty a výživné na sebe rovněž.
@valila soud posoudí důvody rozvodu a délku manželství. Podle toho určí výši výživného i pro tebe.
Nějakým zázrakem těžko byt dostaneš. To bych teda taky brala ![]()
Hlavně musíš zažádat soud o svěření dítěte do své péče, ještě před rozvodem, tím pádem o výživné na sebe i dítě. Jestli máš pocit, že manžel ti dává ze svých příjmů méně, než by bylo třeba, máš možnost žádat až 3 roky zpětně o doplacení.
@terinka4444
Mohu položit, asi trochu teoretický dotaz, jak to funguje, když je soudně rozhodnuto o výživném pro nerozvedenou manželku (tzn. SJM existuje).
Manžel ale neplatí.
Manželka nařídí exekuci na výkon rozhodnutí? Vždyť ona sama by byla jak oprávněná, tak povinná (ze SJM), takže by byla překážka souběhu…?
@darkwulf píše:
@terinka4444
Mohu položit, asi trochu teoretický dotaz, jak to funguje, když je soudně rozhodnuto o výživném pro nerozvedenou manželku (tzn. SJM existuje).
Manžel ale neplatí.
Manželka nařídí exekuci na výkon rozhodnutí? Vždyť ona sama by byla jak oprávněná, tak povinná (ze SJM), takže by byla překážka souběhu…?
to nevím, podle mě by šla exekuce z jeho platu. Ale v praxi nevím
@terinka4444
No, ale oni mají pořád SJM, tudíž manželka má přístup ke všemu společnému jmění, ze kterého si může hradit své potřeby, až do doby rozvodu.
Mě to práve přijde nevykonatelné… Ale ok, jsem tady OT
Já jen, jestli nevíš.
No jenže v praxi je to tak, že manželka nemá právě přístup ke všem účtům a penězům. A manžel jí nedává peníze, proto opatření. Kdyby měla volný přístup k penězům, nežádá výživné. Praxe je taková, že muž si nechává peníze, má je na svém účtu kam ona nemůže dispozičně a jí nedá nic. Pak je to vykonavatelný srážkou z jeho mzdy.
No nevím, já to měla tak, že manžel mi nedával peníze, na sociálce mi poradili, takže jsem musela zažádat o svěření dítěte do péče, zároven podat návrh na rozvod, donesla jsem potvrzené kopie na sociálku a na základě toho, mi soc. vyplatila dávky pro mě a pro dítě, to, že mi manžel nic nedal, mi řekli, že to je v podstatě můj problém, protože jsem vdaná, tak s tím nikdo nic neudělá, je to tvrzení proti tvrzení on může říct, že dává
2 měsíce na to, jsem se od něj odstěhovala. Anonymní P.
Před týdnem u mě byla sociálka. Chlap má na tebe platit po dobu, co jsi na Rodicaku ![]()
Díky mamky. Četla jsem, že do rozvodu mám nárok, bylo to myslím v rodinném právu, ale byla tam taky věta - pokud žijí ve společné domácnosti a já bych pokud se rozhodnu musela pryč (psychické týrání)
Ahoj holky, potřebuju poradit, od manžela jsem odešla s tím že jsem ted u rodiču, kde mám teda i trvalé bydliště. Manžel na rozvod nereaguje ale prave se s nim chci rozvest dohodou, celou dobu mi tvrdil ze mi bude platit alimenty tak jak se dohodnem, což znělo 4 tis. Ted už ale nevim jak to udelat když nereaguje, asi si mysli že se vratime a na tohle tema spis po mě vystrelí, jenomže když poslu žádost já, vim že z něj nic nedostanu protože dělá na černo a i když si vydela dost slušně tak oficialne nemá nic. Jak je to, můžu po měn žadat nějaké pridavky i když nejsme rozvedeni? a prispevek na bydleni funguje jak? Jde mi o to že bych potřebovala vědět jakým směrem začít. Jestli ho tlacit k rozvodu a pak mam na všechno nárok teprve a nebo jak. Jak to ted je s pridavkem na bydleni, když bych si sehnala nějaký menší byt. Děkuji za rady ![]()
Ahoj,
myslím, že pokud dělá na černo, musela bys mu to nějak dokázat - co výpisy z účtu?
Holky mi tady radily, ať zajdu na sociálku a poradím se tam a sepíšu nějaké papíry. Taky bych se na sociálce zeptala, jestli je možno dostat přiděleného právníka, ten by Ti snad poradil u rozvodu víc.
Ale pokud dělá na černo, tak to je myslím problém, pokud se bude cukat, tak asi nic nezmůžeš.
Ohledně bydlení se zkus zeptat, jestli nejsou nějaké městské byty pro sociální případy, ale moc šancí tomu nedávám.
Já Ti víc neporadím, ještě jsem svoji situaci neřešila.