Výživné zpětně, dotaz od next

Anonymní
19.3.23 10:47

Výživné zpětně, dotaz od next

Ahoj, píšu rovnou ze jsem next a anonym z důvodu přesného sdílení finanční situace.
Dále také uvedu, že se ptám já, protože se mě to týká, pro rypalky, co se budou ptat, co je mi do toho. A ptám se tady proto, že je tady velká koncentrace lidí se zkušenostmi z této oblasti.
Tolik k potencionalnim dotazům.
Ocitli jsme s manželem v situaci, kdy ex chce žádat o zpětné zvýšení alimentů a nemyslíme si, že je to relevantní požadavek. Uvedu situaci.

Příjmy naší domácnosti i domácnosti mužové ex jsou přibližně na stejné úrovni, životní úroveň také tak.
Muž má příjem 35tis., jeho ex tabulkově podobně. Její manžel pracuje na černo, takže příjem nevíme, ale dle profese nejspíš podobně. Já mám taky kolem této sumy. Výdaje budou taky velmi podobné. My bydlíme ve svém bez dluhů, ona bydlí u manžela v bytě, který zdědil, on má nějaké dluhy, víc nevíme.
Muž ma 2 děti ve věku 8 let, rozvedení jsou 5 let.
Muž má soudně určené výživné 5tis, z dob před těmi pěti lety. Plus styk, každá druhá sobota ráno až neděle večer.
Realita je taková, že výživné nyní posílá 7,5tis. první dva roky platil těch 5 tis., Druhé dva roky 6tis.. A teď poslední rok posílá 7500.
Inflace atd… Jo není to moc, ale…
Děti si bere na 2 odpoledne v týdnu, plus každý druhý víkend pátek až pondělí, plus 2 týdny v létě, Vánoce a Velikonoce na střídacku. Takže nad rámec rozsudku.
Dále platí polovinu na všechny tábory, lyžáky, školní výlety. Posílá polovinu na větší výdaje typu brýle, 2× rovnátka apod. Posílá polovinu výdajů vždy na nový školní rok, aktovku, tělocvik, sešity…
Platí dětem paušál na telefony a 2 sportovní kroužky.
Děti mají u nás komplet zázemí, plus vlastní sportovní potřeby, kola, koloběžky, brusle, lyže…
Bývalá teď chtěla, ať muž přispěje na 2× tablet. Manžel to odmítl, s tím že to nepotřebují, mají mobil, PC mají u nás i u ex. Na to konto, ona napsala email, že bude chtít zvýšit výživné 3 roky zpětně, což nam samozřejmě nepřijde fér a je to jen hra ega a forma zastrašování.
Vztahy s ní dobré nejsou, je klid jen když je vše po jejím.
Vztahy s dětmi jsou v pořádku.
Máte zkušenost jaká je šance, že s takovým požadavkem u soudu uspěje?
Nebo to záleží jen na tom, jak se soudce vyspí, případně kdo bude mít lepšího advokáta?
Manžel může všechny výdaje na děti doložit, i ty emaily, kde se domlouvají co zaplatí (tábory, brýle, kroužky), také může doložit komunikaci o předávání dětí, že jsou u něj více, než je v rozsudku.
Hádat se muž nechtěl, ale taky nebude vždy ustupovat a přispívat na zbytečnosti o kterých sám nemůže rozhodnout.

Děkuji za zkušenosti. Prosím zhrzené ženy, ať udrží své emoce na uzdě. Je to prostý dotaz na zkušenosti, není důvod si kvůli tomu kazit neděli.

Ještě jednou díky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81538
19.3.23 10:50
@Anonymní píše:
Ahoj, píšu rovnou ze jsem next a anonym z důvodu přesného sdílení finanční situace.
Dále také uvedu, že se ptám já, protože se mě to týká, pro rypalky, co se budou ptat, co je mi do toho. A ptám se tady proto, že je tady velká koncentrace lidí se zkušenostmi z této oblasti.
Ocitli jsme s manželem v situaci, kdy ex chce žádat o zpětné zvýšení alimentů a nemyslíme si, že je to relevantní požadavek. Uvedu situaci.

Příjmy naší domácnosti i domácnosti mužové ex jsou přibližně na stejné úrovni, životní úroveň také tak.
Muž má příjem 35tis., jeho ex tabulkově podobně. Její manžel pracuje na černo, takže příjem nevíme, ale dle profese nejspíš podobně. Já mám taky kolem této sumy. Výdaje budou taky velmi podobné. My bydlíme ve svém bez dluhů, ona bydlí u manžela v bytě, který zdědil, on má nějaké dluhy, víc nevíme.
Muž má soudně určené výživné 5tis, z dob před těmi pěti lety. Plus styk, každá druhá sobota ráno až neděle večer.
Realita je taková, že výživné nyní posílá 7,5tis. první dva roky platil těch 5 tis., Druhé dva roky 6tis.. A teď poslední rok posílá 7500.
Děti si bere na 2 odpoledne v týdnu, plus každý druhý víkend pátek až pondělí, plus 2 týdny v létě, Vánoce a Velikonoce na střídacku. Takže nad rámec rozsudku.
Dále platí polovinu na všechny tábory, lyžáky, školní výlety. Posílá polovinu na větší výdaje typu brýle, 2× rovnátka apod. Posílá polovinu výdajů vždy na nový školní rok, aktovku, tělocvik, sešity…
Děti mají u nás komplet zázemí, plus vlastní sportovní potřeby, kola, koloběžky, brusle, lyže…
Bývalá teď chtěla, ať muž přispěje na 2× tablet. Manžel to odmítl, s tím že to nepotřebují, mají mobil, PC mají u nás i u ex. Na to konto, ona napsala email, že bude chtít zvýšit výživné 3 roky zpětně, což nam samozřejmě nepřijde fér a je to jen hra ega a forma zastrašování.
Nebo to záleží jen na tom, jak se soudce vyspí, případně kdo bude mít lepšího advokáta?
Manžel může všechny výdaje na děti doložit, i ty emaily, kde se domlouvají co zaplatí (tábory, brýle, kroužky), také může doložit komunikaci o předávání dětí, že jsou u něj více, než je v rozsudku.
Hádat se muž nechtěl, ale taky nebude vždy ustupovat a přispívat na zbytečnosti o kterých sám nemůže rozhodnout.

Děkuji za zkušenosti. Prosím zhrzené ženy, ať udrží své emoce na uzdě. Je to prostý dotaz na zkušenosti, není důvod si kvůli tomu kazit neděli.

Ještě jednou díky.

Ano. Zalezi, jak se soudce vyspi. Opatrovnicka justice je nezavisla, I na zakonech. Za zajem dítěte se da schovat vsechno. Řekla bych, ze výživné je pod tabulkami, takze šanci má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66595
19.3.23 11:00

Ano, bohužel to záleží na soudci. Blízký příbuzný taky platil vše napůl, někdy celé, dítěti dával peníze navíc na kapesné, běžně oblečení, boty platil sám. Měli stejné příjmy, dítě k němu mohlo kdykoliv, bral je na dovolené. A když skončily alimenty na jedno z dětí, tak ex byly alimenty na jedno dítě „malé“, zažádala tři roky zpět o zvýšení a vyhrála

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35469
19.3.23 11:20
@Anonymní píše:

Ještě jednou díky.

Šanci má, ale pak tedy může ex říct, že bude platit jen alimenty, a nad rámec ani korunu :nevim: Jestli jí alimenty nestačej, ak si mohla zažádat už dávno, ne začít vyhrožovat, když chlap řekne že něco nekoupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13319
19.3.23 11:24

Ano, často je to o tom, jak se soudce vyspí, nebo co je to za člověka a mnohdy mi přijdou soudci mimo realitu a prostě si jen užívají pocit moci.
Osobně mi přijde to, jak platíte vzhledem k dalšímu placení jakš takš v normě, i když ani tak to není úplně moc, takže šance je.
Jen se prosím odporsti od formulace, že si je bere nad rámec rozsudku, vyznělo to, že je to jako nějaká oběť brát si dítě nad rámec rozsudku, který je co do stráveného času s dětmi hrozěn ubohý. Asi jsi to tak nemyslela, jen pozor.
Vzala bych si slušného právníka, který by začal vrtat do práce manžela ex, tohle soudci moc rádi nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.23 11:30

@Sany80s
Ano děkuji, mohlo to tam vyznít, pravda.
Myslela jsem to spíš tak, že jsou u nás více a tedy i mužovi náklady jsou vyšší.
Realita je taková, že děti muž vyzvedne ve středu odpoledne ze školy, ve čtvrtek je odveze do školy, ve čtvrtek je taser odpoledne doveze ze školy a v pátek veze do školy. To jsou ty dvě odpoledne. Takže středa a čtvrtek u nás.
Pondělí a úterý vždy u ex.
Plus když jsou víkend u nás, vyzvedne je i v pátek ze školy a věže je pak v pondělí do skoly. Když jsou víkend u ex, dělá to tak ona.
Nám to přijde jako střídavá péče. 2 dny v týdnu u nás, 2 dny u ní, plus víkendy na střídačku.
U ní jsou navíc jen ty prázdniny a to vlastně fungujeme ve stejném režimu.
Na to že jsou u nás skoro 50% času nám ty alimenty přijdou adekvátní.

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.3.23 11:32

Ona sice může zažádat o výživné zpětně a dostane, on ale také může zažádat o střídavou péči a vyhrát.

• Citovat
  • Upravit
Stará známá
19.3.23 11:33
@Sany80s píše:
Ano, často je to o tom, jak se soudce vyspí, nebo co je to za člověka a mnohdy mi přijdou soudci mimo realitu a prostě si jen užívají pocit moci.
Osobně mi přijde to, jak platíte vzhledem k dalšímu placení jakš takš v normě, i když ani tak to není úplně moc, takže šance je.
Jen se prosím odporsti od formulace, že si je bere nad rámec rozsudku, vyznělo to, že je to jako nějaká oběť brát si dítě nad rámec rozsudku, který je co do stráveného času s dětmi hrozěn ubohý. Asi jsi to tak nemyslela, jen pozor.
Vzala bych si slušného právníka, který by začal vrtat do práce manžela ex, tohle soudci moc rádi nemají.

Vidim to stejne.

• Citovat
  • Upravit
6795
19.3.23 11:38

Mne se treba soudkyne ptala, proc zadam zpetne. Neni to tak uplne jednoduche. Pravnicka mi rikala, ze to je i kvuli soudum, pokud nestihaji, ale i matka musi prokazat, jak se pred temi tremi roky zmenily pomery a proc tedy nezadala, kdyz to bylo aktualni.

Pro vas je dobre, ze jste vyzivne v prubehu let zvysovali svevolne.

Za me je vyzivne dostatecne, pokud muzete dolozit, ze opravdu prispivate navic.

Jak to dopadne, je ve hvezdach, ale myslim, ze matka to vidi dost ruzove. Ve chvili, kdy vam soud zvysi vyzivne, muzete prestat platit vse okolo, na to bych ji slusne upozornila. Bude na tom pravdepodobne hur nez ted, protoze na dve osmilete s prijmem tveho muze, to vidim na maximalne na 11 tisic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
19.3.23 11:42
@Anonymní píše:
Ona sice může zažádat o výživné zpětně a dostane, on ale také může zažádat o střídavou péči a vyhrát.

Ano skvele vyhrozovat stridavkou tam kde jsoi s detmi dobre vztahy kvuli penezum… slusni soudci tohle naprosto miluji a ukazujete opravdu zajem o deti :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17125
19.3.23 11:47

@Aglája75 - tak je rozdil vyhrozovat stridavkou a nabidnout stridavku. Takova formulace - Hele, Marus, kdyz mas pocit, ze to financne nezvladas, s tim co ti davam a kluci jsou u nas stejne casto, co se domluvit tak, ze u nas budou pul casu a pul casu u tebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
19.3.23 11:52
@Králičice píše:
@Aglája75 - tak je rozdil vyhrozovat stridavkou a nabidnout stridavku. Takova formulace - Hele, Marus, kdyz mas pocit, ze to financne nezvladas, s tim co ti davam a kluci jsou u nas stejne casto, co se domluvit tak, ze u nas budou pul casu a pul casu u tebe?

Ano je to proste brani si deti jako rukojmi, abych dosahl sveho a msta… kdo je trichu moralni, tak to nemuze videt jinak… Kdyz nekdo chce stridavou ma to byt proto, xe proste nemuze byt bez deti a stoji o vsechen cas s nima, ktery muze mit, ne jako zpusob " manipulace"… takze pokud bude chtit stridavou ve chvili, ldy je podan navrh na zvyseni vyzivneho a do te doby nijak navyseni casu s detmi neresil… nejenze by ho meli poslat do… ale ukazuje ti skutecny vztah k detem… na coz by se mel brat ohled pri dalsich sporech:(… ale jak rikam tam kde je moralka… coz kazdy soudce dnes nema:) je jich hodne, kteri by takove chovani podporovali bohuzel…

Ale jinak k situaci… meli by si vycislit sve prijmy, ze kterych by se pripadne u soudu pocitali alimenty dat do kalkulacky, spocitat co opravdu plati navic a navrhnu realnou sumu… snazit se domluvit… ne vyhrozovat a vyhrocovat rodicivsky konflinkt. Tabulky a soudne stanive alimenty jsou smesne nizke, takze to ze otec k tomu olati oolovinu nekterych vydaju by melo byt normalni a ne necim vyjimecnym, jsou to jeho deti!!!

Příspěvek upraven 19.03.23 v 11:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1894
19.3.23 11:53

Já bych nabídla stridavou péči. Teoreticky už to tak máte… nemusí to být týden a týden, může to být 4 dny a 3 dny a další týden naopak.. Pak by nejen že alimenty asi nešly nahoru ale pokud se prokáže že její manžel maká na cerno tak by mohly být alimenty na 0… respektive ona by platila vám a naopak :D. Určitě bych to řešila přes právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1894
19.3.23 11:56
@Králičice píše:

Oni už ale stridavku realne mají.. jen to nemají řešené soudně. Tak proč to nepodat oficiálně, neupravit to podle skutečnosti a tím pádem pak ty alimenty budou zase vypadat úplně jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17125
19.3.23 11:57

@Aglája75 - ja to vidim jinak - k soudu chce ex, do ted se vzdy hododli..Tak proc rovnou neuzakonit to, co uz probiha?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna