Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj rtg páteře ve zprávě je psáno
3mm spondylolisthesis vera L5
Napřímená lordisa L
Mam problemi s. Páteři v práci zvedám těžké věci paní Dr. Mě poslala na rtg ale nikdo se nevyjádřil, také mě hrozně bolí práva noha
@Adela139 píše: Více
Nic ti neřekla doktorka, co tě odeslala? Nebo jsi u ní nebyla?
Nebyla jsem ještě u ní, ale jdu tam v týdnu jen mě to zajímalo co to je za nález
AI odpověď zde. ![]()
Na rentgenu (RTG páteře) má nález: „3 mm spondylolisthesis vera L5“ → to znamená, že jeden obratel (L5 – bederní) je posunutý asi o 3 mm dopředu vůči tomu pod ním. „Napřímená lordóza L“ → přirozené prohnutí bederní páteře je narovnané, což často bývá při svalovém napětí nebo bolestech zad.
Jednoduše řečeno:
Má lehký posun obratle v bedrech, narovnaná záda (což značí problém nebo přetížení) a bolest, která může vystřelovat do nohy (klidně i od páteře).
V dnešní době ti výsledek řekne třeba i google.
„Jde o poměrně mírný posun (3 mm), ale spolu s napřímením páteře to může způsobovat bolesti zad, svalové napětí nebo dráždění nervových kořenů.“
Nic závažného. Prostě nález věkem.
Vhodná je rehabilitace. Cvičení pomáhá vždy a cvičit by se mělo pravidelně, i když problémy nejsou.
To nebude nic vážného, trochu posunuta páteř, půjdeš na rehabilitace, naučí tě jak cvičit doma a ono se to postupně srovná.