„Přepínání“ mezi tinnitem a hyperakuzí

2
3.4.26 21:10

„Přepínání“ mezi tinnitem a hyperakuzí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat (muž, padesátník), jestli má někdo podobnou zkušenost.
Od Vánoc (od 27.12., cca 3 měsíce) se mi nepravidelně střídají dva stavy. Buď mám hučení v uších (tinnitus), nebo naopak velkou přecitlivělost na zvuky (hyperacusis, jakoby mi rezonují zvuky v hlavě). Zajímavé je, že tyto dva stavy u mě nenastávají zároveň – spíš se jakoby „přepínají“. Jeden den nebo část dne mám tinnitus a zvuky mi nevadí, jindy tinnitus zmizí, ale běžné zvuky jsou mi velmi nepříjemné.
Před začátkem potíží (zhruba týden až dva) jsem měl jen rýmu a občas mi uši zaléhaly. Neprodělal jsem před tím v blízké době žádný zubařský zákrok/problém.

Absolvoval jsem už všemožná vyšetření:

• na ORL (audiometrie)
  • magnetická rezonance (podezření na NV konflikt na levé straně – nepotvrdilo se), CT
  • rentgen krku (běžné opotřebení), fyzioterapie (prý nejsem nějak ztuhlý atd.)
  • neurologie

Vše vyšlo úplně v pořádku.

Další věci, které jsem vypozoroval:

• někdy je hučení v jednom uchu (střídají se), někdy v obou-
  • občas se to hučení zlepší, když předkloním hlavu nebo si dám horkou koupel, jednou když bylo extrémně silné, tak maličko pomohlo zavření očí
  • až teď k posledu jsem měl pár dní bez příznaků (ale vrátilo se to, jinak vždy je buď tinnitus, nebo citlivost na zvuky), intenzita tinnitu i citlivosti se ale různě mění
  • nepřišel jsem na žádný „vzorec“, kdy se to přepne

Má někdo podobnou zkušenost, kdy se tinnitus a hyperacusis střídají místo toho, aby byly současně? Čím to je, případně zlepšilo se to časem?
Děkuji za jakékoliv zkušenosti.

PS: Moje další „anamnéza“: • beru prášky na vysoký tlak a zvětšenou prostatu • kvůli tomu hučení mám problém usnout, tak beru antidepresivum Trittico • v rodině nebyly žádné neurologické nebo psychické problémy • nikdy mě nebolela záda ani krk (a pracuji převážně ve stoje) • sportuji (běh, posilovna), nekouřím, nepiji, nefetuju • psychicky jsem byl před tím zcela v pořádku, nebyl jsem nijak ve stresovém období (teď mě ale to hučení a citlivost ničí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8109
4.4.26 01:42

Padesátiletý muž hledá radu na své zdravotní problémy a ze všech sociálních sítí, vyhledávačů, umělých inteligencí a odborných serverů si vybere na internetu server emimino, aby tu vznesl dotaz. Tak to jo no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24716
4.4.26 07:06

Zvykneš si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42539
4.4.26 07:45

Mýmu bývalýmu to dělal vysoký tlak, přesně, jak popisuješ. Třeba je nutný upravit medikaci. Takže vyšetření na tlak a srdce.
Já měla něco podobnýho, ale u mě se potvrdilo poškození páteře, po operaci mám klid.
Vím, jaký to je, přeju hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
4.4.26 10:27
@Betty MacDonald píše: Více

Ahoj, moc děkuji za normální (a trochu povzbudivou) odpověď :)
Na kardiologii jsem byl poslán (zapomněl jsem to zmínit) a dělali mi sono krčních tepen a echokardiograf. Na tlak beru Prestarium Neo 5 mg 1× denně, je pravda, že i tak je tlak někdy trochu výše (140 - 150), ale dost se to střídá (někdy je zase spíš nižší, kolem 100…).
Mohla bys mi prosím více popsat, jaká změna ex-příteli pomohla a jak to měl s tím tlakem? Měl to ze samotného vysokého tlaku nebo to byla třeba reakce na prášky co bral..? Za jak dlouho ho to po změně medikace přešlo? Pokud si to tedy vybavuješ. Díky moc, přeji pevné zdraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42539
4.4.26 10:33

Změnili mu prášky a bylo to. Byl týden v nemocnici, po návratu domů už mu nepískalo v uších a do týdne odešlo všechno ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí