Vzdělávání romských dětí

Anonymní
3.1.25 09:26

Vzdělávání romských dětí

https://www.okraj.cz/…kou-privozu/?…

Článek, který by neměl upadnout v zapomnění. Teď před Vánoci jsem si taky dělala analýzu, jak na tom jsou romští žáci, které učím na druhém stupni. Že 14 průměrů z jednotlivých předmětů bylo jen 5 nad 3,00…takže bohužel. :,(
Jak je to u Vás?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
3.1.25 11:22

5 pod nebo 5 nad?
Já jsem na prvním stupni, jako AP, předloni a vloni jsme měli dvě romské děti ve třídě a to bylo bohužel blbý, už ve 3-4. třídě aspirovali na čtyřky. Teď jsem v jiné 3. třídě, romské žáky máme čtyři, jeden úplně v pohodě, dva jak co a jak kdy a jeden úplně marné.
Ono to jsou ale širší souvislosti. Podobné problémy někdy vykazují i děti " bílé", ale ze sociálně špatného prostředí. A snížené rozumové schopnosti mají i děti majoritní.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.25 11:42

Aha, tady jsem to nepopsala přesně. Myslela jsem tím lepší než 3,00. Což nemusí být automaticky dvojka, protože při třeba 2,70 je za tři taky…
Nicméně i když nejsme segregovaná škola, jsou tak tři a méně Romů ve třídě, výjimečně je jich někde o jednoho, dva více, tak ty jejich výsledky lepší nejsou. A jsou pod průměrem majority. I když mají třeba minimální výstupy.

• Citovat
  • Upravit
101644
3.1.25 11:48

No a chceš tim rict co :think: proste doma nemaji to zázemí, ktere ma většina bilych, no. Ono na prvnim stupni je to vice o podpore rodiny, nez schopnostech daneho ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.25 11:58

@j.a.n.i1 Opakovaně jsem svědkem situace, když matky těchto dětí učitelce už na prvním stupni tvrdí, že neví jak dítě donutit doma pracovat do školy, dodělat si úkoly, když chyběl atd. V souvislosti s vysokou absencí je potom celé vzdělání velmi brzy ztraceno, protože s takovými neznalosti nemůžou navazovat. Za to už ovšem nemůže škola, jak je často podsouváno…takže jen přerozdělování Romů na jiné školy nepomáhá.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
3.1.25 12:00
@Anonymní píše: Více

Proc maji tak vysokou absenci?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.25 12:04

Jednodenní spojené s víkendem, nebo delší, ovšem i s přiznáním některých lékařů, že sice ví, že jim nic není, ale nechtějí riskovat problémy s touto komunitou.

• Citovat
  • Upravit
6648
3.1.25 12:05

Tvá čeština, skloňování, koncovky, ty učíš? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
3.1.25 12:06

Tak samozřejmě, ze pokud je to to jediné, co se udělá, tak to nepomáhá, protože to řeší spíš problem ostatních a ne těch dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.25 12:07

Mate je podporovat podpůrnými opatřeními. Přijde mi už neskutečně únavné, že někdo se bavi o těchto problémech jen ve spojitosti s Romy. Takové problémy má i spousta dětí z majority, a nikdo neuvažuje že by kvůli tomu měli jít jinam. Ja pracuji v segregované škole a myslím že nemá budoucnost, nikomu bych neradila tam dát své dítě, pedagogové i děti jsou už dost ovlivněni tim, kde žijí. Zrušení a rozprostření děti do okolních škol je jediná možnost, ze stávající školy bych udělala speciální.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.25 12:14

:lol: :D :lol: podpůrných opatření a minimálních výstupů máme plnou…doplň si sama, ale stejně žádný kloudný výsledek vidět není. Jsme zlí, chceme docházku, přípravu na hodiny v naukových předmětech a to se jim nelíbí. Většině. :andel:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.25 13:00

Pracovala jsem ve škole, kde bylo ve třídě třeba 12 romských dětí. Bohužel, většina je nevzdělatelná. Plus nezájem rodičů, jiný styl života..

• Citovat
  • Upravit
417
3.1.25 13:17

Tak ona skola pro ne neni absolutne priorita, zacina to uz v MS, mame pravidelne deti, ktere jsou nahlaseny kvuli povinnemu predskolnimu roku a vidime je tak 3krat za rok.

V prvni tride, kdy je potreba maximalni podpora, nemaji prvnaci podporu zadnou, rodice na to kaslou a sam prvnak s tim tezko pohne, i kdyby chtel. A pak uz se to tahne. Slaba nadeje jsou nejake nizkoprahovky, ktere se s nima snazi delat odpoledne, ale to trva tak do prvni puberty nebo nez se chyti prvni party.

A jestli ti tihle rodice rikaji, jak prvostupnove nemuzou donutit delat neco do skoly a snazi se, aby dodelali ukoly, tak ti vetsinove lzou. Oni totiz lzou bilym uplne bezne, ani se nad tim nepozastavi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.25 13:34
@andrasteia píše: Více

U nás často chybí děti v pátky. Hodně taky hrají na city, dokážou s rodiči manipulovat, bolí hlava, bříško..Jenže pak je problém dohnat zameškane, protože řešit DU nebo co se dělalo, je moc složité prý ( není, je to o jednom kliku na Bakalářích). A pak to jede. Problém někdy je, že u nich vzdělání není priorita. Nabídne se jim doučování.. nechtějí. U nás děti nemívají snížené výstupy. Ani romské ani jiné. To jsou výjimky.
Běžně máme ve třídách 2-4 romské děti ( z 20-25), ale vymyká se letošní dvojka, kde z 19 dětí má romský nebo poloromsky původ 11. A tam teda se musí učit jinak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.25 13:50
@Teeny píše: Více

Už párkrát jsem zaslechla něco o výchově stylem:" Gadžům se lhát může ". Takže na tom evidentně něco bude :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin