Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
5 pod nebo 5 nad?
Já jsem na prvním stupni, jako AP, předloni a vloni jsme měli dvě romské děti ve třídě a to bylo bohužel blbý, už ve 3-4. třídě aspirovali na čtyřky. Teď jsem v jiné 3. třídě, romské žáky máme čtyři, jeden úplně v pohodě, dva jak co a jak kdy a jeden úplně marné.
Ono to jsou ale širší souvislosti. Podobné problémy někdy vykazují i děti " bílé", ale ze sociálně špatného prostředí. A snížené rozumové schopnosti mají i děti majoritní.
Aha, tady jsem to nepopsala přesně. Myslela jsem tím lepší než 3,00. Což nemusí být automaticky dvojka, protože při třeba 2,70 je za tři taky…
Nicméně i když nejsme segregovaná škola, jsou tak tři a méně Romů ve třídě, výjimečně je jich někde o jednoho, dva více, tak ty jejich výsledky lepší nejsou. A jsou pod průměrem majority. I když mají třeba minimální výstupy.
No a chceš tim rict co
proste doma nemaji to zázemí, ktere ma většina bilych, no. Ono na prvnim stupni je to vice o podpore rodiny, nez schopnostech daneho ditete.
@j.a.n.i1 Opakovaně jsem svědkem situace, když matky těchto dětí učitelce už na prvním stupni tvrdí, že neví jak dítě donutit doma pracovat do školy, dodělat si úkoly, když chyběl atd. V souvislosti s vysokou absencí je potom celé vzdělání velmi brzy ztraceno, protože s takovými neznalosti nemůžou navazovat. Za to už ovšem nemůže škola, jak je často podsouváno…takže jen přerozdělování Romů na jiné školy nepomáhá.
Jednodenní spojené s víkendem, nebo delší, ovšem i s přiznáním některých lékařů, že sice ví, že jim nic není, ale nechtějí riskovat problémy s touto komunitou.
@Anonymní píše: Více
Tvá čeština, skloňování, koncovky, ty učíš? ![]()
Tak samozřejmě, ze pokud je to to jediné, co se udělá, tak to nepomáhá, protože to řeší spíš problem ostatních a ne těch dětí.
Mate je podporovat podpůrnými opatřeními. Přijde mi už neskutečně únavné, že někdo se bavi o těchto problémech jen ve spojitosti s Romy. Takové problémy má i spousta dětí z majority, a nikdo neuvažuje že by kvůli tomu měli jít jinam. Ja pracuji v segregované škole a myslím že nemá budoucnost, nikomu bych neradila tam dát své dítě, pedagogové i děti jsou už dost ovlivněni tim, kde žijí. Zrušení a rozprostření děti do okolních škol je jediná možnost, ze stávající školy bych udělala speciální.
podpůrných opatření a minimálních výstupů máme plnou…doplň si sama, ale stejně žádný kloudný výsledek vidět není. Jsme zlí, chceme docházku, přípravu na hodiny v naukových předmětech a to se jim nelíbí. Většině. ![]()
Pracovala jsem ve škole, kde bylo ve třídě třeba 12 romských dětí. Bohužel, většina je nevzdělatelná. Plus nezájem rodičů, jiný styl života..
Tak ona skola pro ne neni absolutne priorita, zacina to uz v MS, mame pravidelne deti, ktere jsou nahlaseny kvuli povinnemu predskolnimu roku a vidime je tak 3krat za rok.
V prvni tride, kdy je potreba maximalni podpora, nemaji prvnaci podporu zadnou, rodice na to kaslou a sam prvnak s tim tezko pohne, i kdyby chtel. A pak uz se to tahne. Slaba nadeje jsou nejake nizkoprahovky, ktere se s nima snazi delat odpoledne, ale to trva tak do prvni puberty nebo nez se chyti prvni party.
A jestli ti tihle rodice rikaji, jak prvostupnove nemuzou donutit delat neco do skoly a snazi se, aby dodelali ukoly, tak ti vetsinove lzou. Oni totiz lzou bilym uplne bezne, ani se nad tim nepozastavi.
@andrasteia píše: Více
U nás často chybí děti v pátky. Hodně taky hrají na city, dokážou s rodiči manipulovat, bolí hlava, bříško..Jenže pak je problém dohnat zameškane, protože řešit DU nebo co se dělalo, je moc složité prý ( není, je to o jednom kliku na Bakalářích). A pak to jede. Problém někdy je, že u nich vzdělání není priorita. Nabídne se jim doučování.. nechtějí. U nás děti nemívají snížené výstupy. Ani romské ani jiné. To jsou výjimky.
Běžně máme ve třídách 2-4 romské děti ( z 20-25), ale vymyká se letošní dvojka, kde z 19 dětí má romský nebo poloromsky původ 11. A tam teda se musí učit jinak.
@Teeny píše: Více
Už párkrát jsem zaslechla něco o výchově stylem:" Gadžům se lhát může ". Takže na tom evidentně něco bude ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
https://www.okraj.cz/…kou-privozu/?…
Článek, který by neměl upadnout v zapomnění. Teď před Vánoci jsem si taky dělala analýzu, jak na tom jsou romští žáci, které učím na druhém stupni. Že 14 průměrů z jednotlivých předmětů bylo jen 5 nad 3,00…takže bohužel.
Jak je to u Vás?