Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@MP Evik prý bloklý krk, ale ten odblokovali na osteodynamice. Fyzioterapeut kterého máme blíž řekl, že něco o blokádách jsou blbosti.
Já hlavně jako prvorodička ani nevím kdy a jak moc vlastně mimča pláčou?
U nás třeba od rána v pohodě, tak jsem si ji vzala do náruče jestli nalhodou nechce spát a byla v klidu a najednou kňourání, řev a pak se uklidnila. Tak nevím co to bylo? Jestli je normální že je mimčo v klidu a pak toto.
Z toho co popisujes mi prijde, ze mas normalni miminko.
Dcera ta rvala bez prestani treba 5 hodin vkuse a pak usnula a zas nekolik hodin rev. Tak jsem tusila, ze ma nejaky problem fyzicky.
Syn to mel jak popisujes a vztekloun to neni. Jak tu psala pani, miminka breci mnohem vic nez je zazita predstava u bezdetnych…
@Anonymní píše:
@Mutlice a kde to najdu prosím?
stačí dát do googlu „excesivní pláč kojenců“. Ono je dobré si třeba týden dva psát každý den, jak se miminko chová, pokud máš podezření, že je to mimo normu. Já si to psala na minuty, právě proto, že jak byl syn dráždivý, ptala se mě pak neuroložka přesně na časové úseky, kolik hodin denně pláče, při jakých podnětech atd.
Ono těch důvodů může být hodně, proč je miminko nespokojené. Jak jsem psala, nemusí to mít žádnou příčinu. U nás se vyloučily tehdy různé možné zdravotní příčiny. Prostě dráždivost. a to je opravdu hodně na budku, protože na to utišení nefunguje nic, co na standardní děti. a hlavně se to neztratí nějakým mezníkem 3. měsíce, prdíky, vyrostou zuby atd. Trvá to dlouho a postupně se to mění se zráním nervové soustavy. Ale třeba i jako dvouletý syn kňoural, vztekal se, bylo těžké ho zabavit.
Jinak ale mám zkušenost, že lidi prostě očekávají a těší se na to miloučké miminko, co se bude smát, brumlat si, občas zapláče a i u úplně zdravých a normálních dětí to pak je rozčarování, protože prostě brečí mnohem víc, než jsme si mysleli, když jsme s dětmi ještě neměli zkušenost.
U nás se to spravilo s chozením, ale to zas utíkala kdykoli kamkoli a skoro nespala. Dneska je chytrá, upovídaná a hyperaktivní. Zajímavé je, že to, že si s dcerou užiji, mi řekly už sestry v porodnici, kde ležela měsíc v inkubátoru. Dělala všechno chaoticky - jednou vypila pět ml, podruhé dvacet, jednou klokánkovat chtěla, podruhé strašný řev, jednou jí dudlík utěšil, podruhé naštval a tak to bylo se vším. Budila se vždy s řevem a ke vzbuzení stačilo vypnutí motoru u auta. Vlastně to trvá dodnes - ve čtyřech letech měla slovní zásobu jako osmiletá, teď v sedmi používá cizí slova, ale navzdory mnohaleté logopedii neumí správně vyslovit některé hlásky.
@Anonymní píše:
U nás se to spravilo s chozením, ale to zas utíkala kdykoli kamkoli a skoro nespala. Dneska je chytrá, upovídaná a hyperaktivní. Zajímavé je, že to, že si s dcerou užiji, mi řekly už sestry v porodnici, kde ležela měsíc v inkubátoru. Dělala všechno chaoticky - jednou vypila pět ml, podruhé dvacet, jednou klokánkovat chtěla, podruhé strašný řev, jednou jí dudlík utěšil, podruhé naštval a tak to bylo se vším. Budila se vždy s řevem a ke vzbuzení stačilo vypnutí motoru u auta. Vlastně to trvá dodnes - ve čtyřech letech měla slovní zásobu jako osmiletá, teď v sedmi používá cizí slova, ale navzdory mnohaleté logopedii neumí správně vyslovit některé hlásky.
Nám to sice nikdo neřekl, ale reaguje podobně. Jednou šátek jo, jednou ne. Dudlík ullidní, ale i naštve. Každý den je jiný a nevím co čekat.
Jinak bych si myslela, že je to dráždivé dítě, protože se také budí s řevem, ale zase měla i klidné dny, tak nevím no. A taky už od narození málo spí přes den.
@Anonymní píše:
Nám to sice nikdo neřekl, ale reaguje podobně. Jednou šátek jo, jednou ne. Dudlík ullidní, ale i naštve. Každý den je jiný a nevím co čekat.Jinak bych si myslela, že je to dráždivé dítě, protože se také budí s řevem, ale zase měla i klidné dny, tak nevím no. A taky už od narození málo spí přes den.
V tom případě bych ti doporučila, se tomu dítěti zas tak moc nepřizpůsobovat a občas ho nechat chvíli brečet. Já časem kmitala jako družice kolem jejích pohod a nepohod, dodržování režimu, byla jsem na zhroucení z nevyspání a věčného zabavování, z toho jak nepije a nejí a stejně jsem nic nezlepšila. Na druhou stranu, kdyby měla dcera sourozence a musela s ním absolvovat třeba odvedení do školky, školy nebo na kroužky, asi by to vůbec nedala. Propínala se v kočárku do luku za strašného řevu, každé tři minuty chtěla novou zábavu, no konec.
@Anonymní píše:
Nám to sice nikdo neřekl, ale reaguje podobně. Jednou šátek jo, jednou ne. Dudlík ullidní, ale i naštve. Každý den je jiný a nevím co čekat.
To je podstata rodičovství ![]()
Vždycky, když si začnu myslet, že už máme zajetý režim, všechno klape a vím, co čekat, se něco změní o 180°. A to mám děti ve věku 8 a 11 let
![]()
@Anonymní píše:
Nám to sice nikdo neřekl, ale reaguje podobně. Jednou šátek jo, jednou ne. Dudlík ullidní, ale i naštve. Každý den je jiný a nevím co čekat.Jinak bych si myslela, že je to dráždivé dítě, protože se také budí s řevem, ale zase měla i klidné dny, tak nevím no. A taky už od narození málo spí přes den.
Přečti si Harvey Karp Nejšťastnější miminko v okolí a udělej vše proto, aby spala více. Plačící miminko je třeba uspat, pokud jsou ostatní potřeby naplněny.
@Anonymní píše:
V tom případě bych ti doporučila, se tomu dítěti zas tak moc nepřizpůsobovat a občas ho nechat chvíli brečet. Já časem kmitala jako družice kolem jejích pohod a nepohod, dodržování režimu, byla jsem na zhroucení z nevyspání a věčného zabavování, z toho jak nepije a nejí a stejně jsem nic nezlepšila. Na druhou stranu, kdyby měla dcera sourozence a musela s ním absolvovat třeba odvedení do školky, školy nebo na kroužky, asi by to vůbec nedala. Propínala se v kočárku do luku za strašného řevu, každé tři minuty chtěla novou zábavu, no konec.
Takže snažit se o režim ne? A nechat aspoň chvilku brečet? Popravdě nevím kudy kam.
@Anonymní píše:
Takže snažit se o režim ne? A nechat aspoň chvilku brečet? Popravdě nevím kudy kam.
Musíš si najít to co bude sedět tobě a tvýmu dítěti - my jsme režim měli vždycky a plakat jsem nenechávala nikdy. A u anonymní výše to měli jinak. Nelov rady na internetu, pečuj o sebe a své dítě a sleduj co bude vyhovovat vám ![]()
@Anonymní píše:
Spíš se smířit s tím, že některá miminka budou pohodová s maminčiným minimálním přičiněním a jiná budou pořád řvát i kdyby jsi se pro ně rozkrájela. A není to tvoje vina a nezměníš to. Mně třeba došlo, jak strašný to byl s dcerou průser, až když trochu vyrostla a já jsem poznala kamarádky se současnými batolaty - to je prostě nebe a dudy. Ony si vydrží třeba hrát v ohrádce, sedět v kočárku, skoro nebrečí, probouzí se s úsměvem a výchovou to není.
Ale u nás ta spirála byla: Větší řev přes den, více věnování se dítěti, víc aktivity, horší spánek, větší řev přes den a tak pořád dokola.
@Lily Evans @Lily Evans pláče pouze přes den. V noci spí jak pařez a je spokojená.
U doktorky to zmiňuji každou návštěvu. Vždy mi řekne, že malá je naprosto zdravé miminko, jen prý musí dozrát nervová soustava.
Určitě ji ale trápí bříško. Cvičíme, nahříváme. Espumisan, Babycalm atd. však nemůžeme. Šíleně po tom zvrací.