Xorimax angína

409
15.8.14 14:09

Xorimax angína

Ahojte, vím, že nejlepší by byla konzultace s lékařem, ale zkusím nějdřív vás, jestli máte nějakou zkušenost. Jde o to, že můj praktický lékař má do konce měsíce dovolenou a tak jsem z důvodu bolesti v krku musel navštívit jeho záskok. Doktorka se mi podívala do krku a řekla mi, že mám „angínu jak hrom“ ( po mém popisu obtíží, že mě při polknutí bolí v krku, jinak, že teplotu nemám, hlava mě nebolí, ani se mi nemotá, prostě jen ta bolest v krku) a že mi nasadí ATB ( Xorimax - protože na Penicilin jsem alergická). Že prý mi radši předepíše dvě krabičky, že jedna je jen na 10 dní. Ptala jsem se, jestli by nepomohl jen Bioparox a ona že na tohle ne. No nebudu se s ní hádat, ale byla jsem z toho taková rozčarovaná, protože se necítím nijak šíleně, zažila jsem mnohem mnohem horší angíny. Navíc mi manžel řekl, že tahle doktorka nemá zrovna dobrou pověst, že neumí rozpoznat ani chřipku.
A tak mě napadlo, jaká je minimální povinná doba zobat ATB po 12ti hodinách… protože mi nijak extra nic není, napadlo mě, že bych snědla jen jednu krabičku - tedy polovinu lékařkou stanovené množství. Svýmu doktorovi věřím, ale u téhle paní mám trochu pochybnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9022
15.8.14 14:18

Angína by se měla správně léčit 10 dnů a to proto, aby se předešlo streptokokovým komplikacím jako je zánět ledvin, srdečního svalu apod. Takže 10 dnů je minimum. Předpokládám, že lokální nález je natolik tristní, že vedl lékařku k předepsání antibiotik. Jinak běžná balení Xorimaxu jsou na 7 dnů (14 tablet po 12 hod)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
15.8.14 14:20

Na angínu (tonsilopharyngitis acuta), která je v drtivé většině případů vyvolána beta-hemolytických streptokokem (Streptococcus pyogenes), je lékem první volby baktericidní acidostabilní fenoxymethylpenicilin (Ospen™, PenBene™), v případě alergie (kterou se nerozumí střevní potíže ve smyslu průjmů) se pak standardně přistupuje k bakteriostatickým makrolidům, azalidům a u dospělých i k tetracyklinům. Alternativně lze použít baktericidní cefalosporiny, zde bych ovšem sáhl po první generaci (např. cefaclor), II. generace má již mírně oslabený účinek na gram-pozitivní bakterie (mezi něž streptokok patří). Nejhorší je nedostatečně dlouhá doba terapie, takže pokud už začnete s terapií, tak 10 dní je jistota. Neplatí to ovšem paušálně, jsou patogeny, kde léčba trvá 3 týdny (rody Chlamydia, Chlamydophila, Mycoplasma), někdy i měsíce (rod Mycobacterium).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
15.8.14 14:20

@cell :-) děkuji za info ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
15.8.14 14:21

Promiň, ale proč vůbec jdeš s bolestmi krku k doktorovi, když nechceš zobat ATB? Bioparox jsi měla vyzkoušet už dřív. Pokud máš povlaky a ne jen červené mandle, ATB určitě ber.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
15.8.14 14:21

@Doctus : zdravím kolego ;-). Taky bych při alergii předepsala spíš makrolid, přesto Xorimax není špatná volba, to abychom zakladatelku neděsili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
15.8.14 14:22

@Doctus a já jsem obyčejnej člověk, kterej po přečtení vašeho příspěvku porozměl jen té větě, že mám brát minimálně 10 dní :-D
Děkuju za potvrzení informace Cell

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
15.8.14 14:23
@poplach píše:
Promiň, ale proč vůbec jdeš s bolestmi krku k doktorovi, když nechceš zobat ATB? Bioparox jsi měla vyzkoušet už dřív. Pokud máš povlaky a ne jen červené mandle, ATB určitě ber.

protože mám doma dvouletýho prcka a chtěla jsem si být jistá tím, že ho nenakazím čímsi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
15.8.14 14:25

@cell
Hello, lady! 3% riziko zkřížené alergické reakce tu ovšem stále je, kdybych chtěl mít klidné spaní, tak bych zvolil klaritromycin. Takže volba ATB by na „1“ nebyla, což ovšem neznamená, že nezaberou (SP je naštěstí hodnou bakterií bez významné rezistence k beta-laktamům; byť před 10 lety se díky masivnímu předepisování erytromycinu zvýšila rezistence k tomuto makrolidu až na 15 %).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
15.8.14 14:29

@Doctus : já taky, ale zakladatelka dostala Xorimax a já si prostě myslím, že pokud ho bude brát 10 dnů, bude to (nejspíš) v pohodě :-)
a to nejspíš píšu hlavně proto, že v medicíně nic není 100%, bohužel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
15.8.14 14:30

@cell
Ano, 1 + 1 není v medicíně 2, nýbrž 2,01 (obrazně řečeno, aby mě nějaký zavilý matematik nechtěl umlátit kalkulačkou :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
15.8.14 14:31

@cell @Doctus a že vám do toho ještě skáču, lékaři moji milí… začala jsem ATB užívat včera ráno a skončím tedy v sobotu večer - a týden na to mám v plánu běžet závod na 10km… je třeba nějak speciálně po ATB doplnit „cosi“? vitamíny, minerály? Dle mého laického rozumu ATB tělo oslabují?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
15.8.14 14:32
@Siisule píše:
@cell @Doctus a že vám do toho ještě skáču, lékaři moji milí… začala jsem ATB užívat včera ráno a skončím tedy v sobotu večer - a týden na to mám v plánu běžet závod na 10km… je třeba nějak speciálně po ATB doplnit „cosi“? vitamíny, minerály? Dle mého laického rozumu ATB tělo oslabují?

jako PŘÍŠTÍ sobotu večer :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
15.8.14 14:33

@Siisule : no já bych Ti doporučila ten běh odložit ;-). Jinak vitamíny nejlíp v přirozené formě v ovoci a zelenině jez pořád :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
409
15.8.14 14:34

@cell když tenhle závod je vrchol moji běžecké sezóny :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie