Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, zajímá mě jak vaše děti zvládli přechod z dětské skupiny do státní školky? Jak dlouho trvalo zvykání? Synovi bude v červnu tři roky a od září jde (teda doufám 😊) do státní školky. Od loňského září chodí do dětské skupiny. Jenže tam samozřejmě bude jiné prostředí, uplakané děti… Mám v plánu si vzít na první týden dovolenou, ale víc určitě nedostanu a on tam bude od rána do odpoledne
Zvladl to uplne v pohode, myslim, ze ta skupinka tomu prave hodne pomohla, ze byl zvykly na tuto formu hlidani. Vubec neplakal.
My to máme za sebou, chvilku si to sedalo, ale nebylo to nijak dramatické…ale mi jsme štěstí, že i naše státní školka měla v té třídě pro nejmladší jen 12 dětí, tak to nebyl takový skok, jakoby přecházel do těch větších kolektivu…I kdyz to byla covidova doba, takže ve skupince jich bylo většinou méně, I když na těch 12 kapacitu měli, v pátek odpoledne tam někdy byly třeba jen 2 děti.
Spíš jsme se museli trochu poprat s tím, že v té skupince jim docela dost pomáhali ještě i v té sebeobsluze a v té státní očekávali plnou samostatnost…dítě mám narozené v polovině srpna, takže tam byl jeden z nejmladších a s některými vecmi ještě trochu bojoval, ale nějak si to sedlo.
Jinak teda žádnou dovolenou jsem si nebrala, měl to kruté, tuším první 2 dny zkráceně a pak už musel naplno. Pláč se nekonal, ale vím, že byl že začátku tak nějak vykuleny…ale to asi obecně lze očekávat u takhle malého dítěte v novém prostředí.
@markytka3
Jistě, každé dítě je jiné. Takže vlastně je úplně zbytečné si předávat zkušenosti, ptát se na rady. Proč vlastně existuje tenhle web? Někdo by měl autorům říct, že dělají zbytečnou práci
![]()
Úplně v pohodě. Dokonce jsme to měli v pátek do soukromé v pondělí do státní. Režim tedy tak jiný nebyl. U nás navíc přecházelo víc dětí, takže si v té soukromé hodně o statní povídali. A syn 2 děti ze soukromé ve státní měl pak ve třídě, což bylo fajn. Jako rozdíl tam samozřejmě byl proti soukromé. Ale učitelky si ty děti ze soukromých chválily, aspoň u nás, že je vidět, že jsou zvyklé na režim, pravidla a tak.
První týden chodil pouze do oběda.
Jinak u nás tedy hodně dopomáhaly i v té státní. Třeba v oblékání na začátek, to syn na tom byl snad nejlíp ze třídy. Jeden chlapeček tam měl dokonce na výjimku povoleny nočník.
V té státní i první týden ráno byly 2 učitelky právě kvůli brečícím. To u nás maličko problém, protože syn nebrečel, ale individuální přístup potřeboval taky. U nás to vyřešil asistent, který naštěstí byl.( věděli jsme a řešili předem ).
Starší dcera chodila do skupinky od 2 let, ve 3 letech přešla do klasické školky a úplně v pohodě, žádný problém nebyl.
Státní školka a koncentrační tábor jsou naprosto rozdílné instituce.
@Zumpa píše: Více
Tím si u některých školek nejsem úplně jistá ![]()
Moje nejmladsi dite bylo zvykle byt v jeslich celodenne a prvnich 14 dni bylo pekne vypruzene kvuli adaptacnimu rezimu. Starsi deti chodily jen do skolky a ta nejstarsi si na skolku nezvykla do posledniho dne
. Podle me pokud ma Tvoje dite rado detskou skupinu, nebude mu vadit patrne ani skolka.
Dcera se těšila, že bude ve školce pro velké.
Zpravidla pro malé děti vybírají učitelky, které trpělivost mají. A samy učitelky mi potvrdily, že děti, které jsou zvyklé na dětskou skupinu, si ve školce zvyknou velmi rychle.
Dcera taky chodila na celý den.
Starší dcera chodila do skupinky od 3-5 a pak šla na povinný předškolní rok do klasické školky. Druhá byla v klasické školce od 3 let a taky žádný problém. Každé dítě je jiné..
@Mamora píše: Více
ja se jen ptam, k cemu ti bude, ze marenka problem nemela a jenicek ano? k cemu ti bude, ze pepickovi prechod taky delal problemy, pomohl mu od uzkosti plysaka jenickovi pomohla slibena zmrzlina. chapu dotazy, co delat s tim ci tim, ale ty jeste vubec nevis, jak se tve dite zachova… proto mi prijdou takovehle diskuse informacne k nicemu, stejne tak - diskuse - mam xy dni zpozdeni, muzu byt tehotna
…
Moje první dítě chodilo půl roku do dětské skupiny. Byly tam hodný tety, ale prostředí provizorní, aktivity pro dvouleté… Chodila tam smířeně, s občasným fňukáním.
V čerstvých třech přestoupila do státní školky. Domluvili jsme si, že první den půjde po svačině. Přišla tam, fascinovaně se rozhledla po obrovské místnosti plné hraček a prohlásila, že zůstává do oběda. Nikdy tam nezaplakala, po měsíci tam i spala. Přitom dítě je složité, má autisticke rysy a tehdy ještě mělo velké potíže v oblasti emocí a sociální interakce. Ostatní děti ji první dca roky školky vůbec nezajímaly, nevěděla ani, jak se jmenují, ale líbily se jí ty hračky a aktivity a učitelky.
Druhé dítě šlo taky v čerstvých třech letech (bez dětské skupiny předtím, byl covid) a prostředí znalo. První den dobrý (do oběda), druhý den strašný řev, protože mu došlo, že sestra je v jiné třídě. Od třetího dne dobrý, už ani slza. Dítě má poruchu motoriky (dyspraxii) a tehdy velké potíže se sebeobsluhou. Do školky nechodil nikdy moc rád („Oni po mě pořád něco chtějí. Třeba abych se vrátil a umyl s8 ruce ještě jednou. Já bych byl radši doma v klidu“)
Třetí dítě šlo ve dvou a půl letech. To je zdravé. Nikdy neplakalo, vždycky chodilo rádo.
@markytka3
Statistika. Když si diskuzi přečteš, většina maminek píše pozitivní zkušenosti. Mě to uklidnilo. Jasně, že moje dítě může být výjimka. Ale když budu v pohodě já, tak on snad taky. A taky jedna maminka píše, že byl problém se samoobsluhou. Jasně že doma trénujeme. Ale došlo mi, že bych se měla zeptat jak to má v DS. Jestli se snaží i tam, jestli ho nechají…
Takže mě ta diskuse pomohla. Jestli tobě nějak vadí, tak stačí to nečíst.
Jinak všem ostatním děkuji za reakce ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.