Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny. Nedávno jsem tu hledala zkušenosti lidí, kteří bydlí ve starém domě a nemají na rekonstrukci. Od té doby stále víc přemýšlím o tom, že dům prodám a přesunu se s dětmi do bytu. Jen se bojím toho abych nějaký adekvátní byt sehnala.
Proto si jdu opět pro zkušenosti od vás, kteří jste stěhování z domu do bytu zažili. Jak jste to zvládli? Jak dlouho trval prodej domu a pořízení nebo pronájem bytu? Jak velká to pro vás byla změna? Kolik vás stěhování a vyklízení stálo? Litujete svého rozhodnutí nebo jste spokojení?
Vyklizet prodavanou nemovitost nemusis, pokud nechces, je to na domluve s kupujicim.
Inzeratu na stehovani odvoz veci je spoustu, udelej si pruzkum, nech si udelat vice nabidek.
Jak rychle se proda dum zalezi na vice faktorech: jak je nastavena cena, lokalita, stav domu.
Taky existuji tzv. vykupy nemovitosti, kdy nemusis vubec resit prodej, ale zas dostanes hned cca 50% realne ceny nemovitosti a mas vyreseno.
V bytě nebudou tak vysoké energie. Znám dost lidí, co starou ruinu vyměnili za panelák a polepšili si.
Z fin. důvodů jsme to kdysi dávno s ex udělali
moooc mi chyběla v létě zahrada a teráska, bazének pro děti, měli jsme tam super pískoviště, luxusní domečky a skluzky…
ALE jednoznačně vedla pozitiva : daleko menší energie, náklady, mohli jsme prodat jedno auto a umořit nějaké úvěry (kterých už prostě bylo moc), fakt nedoporučuju hypošky na dřeň, může se stát cokoliv (u nás tehdy Kalousek.. pamětníci možná tuší..) NO - byt byl krásný, velký, holkám se tam líbilo, byl v centru, takže místo zahrady jsme chodili do herniček a na místní bazén, do parku, do kina, do divadla, vše pár minut chůze
obchody všude (v té dědině nebyl ani jeden)
celkově byl ten život mnohem snazší, rychlejší, jednodušší, levnější a i to bydlení bylo vymazlenější - protože tam už si se vším vyhraješ… na baráku se často musí čekat…
já ti to doporučuju, pokud nejsi bio-žena a nezemřeš žalem kvůli absenci slepic, rajčat a zurčící říčky.. ta ti nakonec může barák vyplavit, že.. na bytě ve trojce se ti to fakt nestane, tam max. vnikne do sklepa..
ve tvé situaci se kloním k ANO ![]()
Já jsem celoživotně v bytě a neměnila bych. Co tak vidím v okolí, tak barák je fajn, dokud člověka neruinuje jeho provoz. Kamarádka toužila po baráku. Za pět let prchali, protože to neutáhli. Ten barák potřeboval každou chvíli něco, v zimě mrzli, protože prostě museli šetřit. Dnes je ráda, že se toho zbavili a vrní si blahem v teplém bytě. Prodali to, jak to leželo, trvalo to asi rok. Brali si jen pár kousků nábytku a elektroniku.
Jako zahrádku bych v létě brala, to jo. Ale to je tak asi všechno.
Ja tedy barak neprodávala, stehovala jsem se od ex do nájmu, ale jinak za me jen doporučuju. S ditetem sem najem zvladla utahnout sama, teplo, pripadne opravy domu z fondu oprav, desetina práce, klid, teplo z teplatny, voda z vodaren, tisic a jedna drobnost, co nemusíš resit a platit opravy.
Misto na zahradu jsme chodili do parků, to je jediné, co mi obcas v byte trochu chybí. Nyni jsme se zmohli, poridili byt s terasou, kde si ten truhlik s rajcaty a bylinkami taky zasadit můžu.
a dobudoucna zvazujeme koupit malou zahradku nekde za mestem, ale to je spis hudba budoucnosti, a bůhví, jestli na to dojde.
Takze bych rekla, ze padesat vyhod vuci dvema nevyhodam je tezce v plusu byt ![]()
Prodej se nám vlekl ( nechtěli jsme jít pod cenu a prodávali jsme v ne úplně příznivé době). takže 1,5 roku a další 4 měsíce se řešily smlouvy, hypotéka a přepis. Vyklízení nás stál 1 velký kontejnér a pořádně jsme si mákli. Na stěhování jsme měli půjčené auto od kamaráda, takže ve výsledku daleko méně než za stěhovací firmu. A tedy bylo to nejlepší třídění v životě. ![]()
Děti to zvládly ok.
S bytem děti tehdy problém neměly. Časem jsme si koupili další nemovitost ještě o kousek dál. Ale tak změny se v životě dějou. ![]()
Jinak co je adekvatni byt? Velikost, dojezd? Muzes koukat po bytech i dlouhodobeji, at si uděláš predstavu, jake byty a v jakych lokalitach byvaji k mání.
Ja sehnala adekvatni byt, tedy malý, za slusny najem a v dosahu synovy skoly, otce i a mhd asi za dva měsíce. Stalo me to 1,5 nájmu kauce, 1 najem realitce, prestehovali mě kamarádi, koupila jsem pár kousků nabytku po internetu (marketplace a bazary), to sem se vešla asi do peti tisíc, byt byl z větší části vybaven.
Jestli pujdes z polorozpadlé ruiny, budes nadšená
já byla.
Jinak bych doporučila spíš napred prodavat stávající, da se obvykle domluvit, ze ti daji cas na stěhování, dva, tři měsíce treba (proste záleží na dohodě). Neriskovala bych, ze sezenes neco pekneho, a pak zjistíš, ze se dum prodava na dlouhé lokte a budes muset to nové pustit nebo živit dvě nemovitosti.
Jinak byt může byt různý ne? I to místo. Záleží jestli chceš řadovku kde můžeš mít před barákem bazén, pergolu a kafe pít v pantoflích. Nebo toužíš po bytě v centru města, protože Tě fascinují stará zástavba a vysoké stropy a nebo volíš byt v paneláku o 10 vchodech a 11 patrech. Každý byt bude úplně jiný a život nevím v Hradci asi bude jiný než v Mostě.
Pokud už budeš kupovat, premyslej hodně na lokalitě. Kde máš práci (a kde treba sezenes lepsi) a děti školu a pak kde budou mít střední školu! vysokou… na dojíždění ušetříš opravdu hodně. Co rovnou krajské město, tam bys nemusela mít auto a přesto žila pohodlně. Jak často se vídáte s prarodiči a kde bydlí? Taky si promysli balkón, ten bych při přechodu z domu asi fakt chtěla. Taky paneláky jsou často usazeny v zeleni, tak ti tam může být příjemněji, než v nějakém starém činžáku. Když vezmeš zateplený, tak budeš po domě sakra v šoku, jak máš studené radiátory a v bytě 23C ![]()
@iereena píše: Více
Ahoj,
když jsem byla malá, tak jsme se stěhovali z domu do bytu - rozchod rodičů. Dům se prodal ihned, hned první zájemce jej bral. Nakonec to dopadlo tak, že jsme dělali výměnu - oni náš dům, my jejich 3+1 byt + k tomu garáž na okraji města + doplatek z jejich strany. Jako dítěti mi to rvalo srdce, jako teen jsem byla ráda za město. Finančně jsme si polepšili. ![]()
@Mar__tanka1983 píše: Více
souhlas
až na ty „tři měsíce bydlení v prodané nemovitosti“, s tím by hodně kupců opravdu nesouhlasilo, včetně mne, pokud bych už nemovitost zcela koupila a uhradila, tak ji chci vlastnit a užívat a ne čekat tři měsíce, až se původní majitel vystěhuje..
smluvně by se dal ošetřit třeba měsíc na vystěhování a až po předání nemovitosti uhradit zbytek kupní ceny..
během toho měsíce by ovšem původní majitel opravdu musel už předtím mít vyhlídnutý byt a skutečně řešit jen to přestěhování…
jinak prodat ruinu na venkově a jít do pěkného bytu ve městě je s malými dětmi a s napjatým rozpočtem opravdu obrovská úleva po všech stránkách…
@Lucy75 da se, za prve ty prevody, hypoteka, katastr atp samo o sobe trva klidne dva mesice i dyl, za druhe uz pri nabidce se da domluvit, ze dum realitka nabizi tak, ze majitel (nebo nájemník) ma urcity cas na opuštění nemovitosti. Mama takhle kupovala dum před nedávnem a lidi tam byli jeste nějakou dobu.