Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To je divné, ten růst. Většinou děti vyrostou aspoň o chlup..
Moje dcera teď roste raketově. V prosinci jí bylo 13. Menstruaci má od začátku října. A musím říct, že roste před očima. Měřila jsem jí před třemi týdny a měla 167 cm. 7 cm dala za půl roku. A dnes jsem říkala, že ji musím znova změřit, že je zas vyšší.
Syn minulý týden deset let. 152 cm 32 kg. Roste raketově.
Takže to divné je. To že nemá ochlupení a podobně, je v jejím věku podle mě v pohodě. Ale ta výška je divná.
@alisekR píše:
To je divné, ten růst. Většinou děti vyrostou aspoň o chlup..
Moje dcera teď roste raketově. V prosinci jí bylo 13. Menstruaci má od začátku října. A musím říct, že roste před očima. Měřila jsem jí před třemi týdny a měla 167 cm. 7 cm dala za půl roku. A dnes jsem říkala, že ji musím znova změřit, že je zas vyšší.
Syn minulý týden deset let. 152 cm 32 kg. Roste raketově.
Takže to divné je. To že nemá ochlupení a podobně, je v jejím věku podle mě v pohodě. Ale ta výška je divná.
Pritom na epipi se casto pise, ze jak ma divka menses, uz nevyroste
Ja rikam porad, ze je to blbost…to bych musela ostatne mit metr padesat
Misto toho mam pomalu o 20 cisel vic ![]()
Jinak zakladatelko, zvlastni to je, nemusi vyrust o moc, pokud neni jeste v puberte, ale alespon o 2- 3 cm by asi mela..neni to spis nejaka chyba v mereni..? A vy jste z manzelem vysoci…? Pokud mas metr pade, tak je to jasne
Pokud ale vic, pak bych to sledovala…
Dcera 11 let, měří cca 150, nohu má ale 32, všem to přijde směšné, ale já mám 36-37, takže moc velký pokrok asi nebude. Menstruaci dostala tento měsíc poprvé. Dcera ale hraje závodně fotbal a v původním chlapeckém klubu mám k tomuhle problému pěkné srovnání - všechno ročník 2012 a dva kluci vypadají, že právě vyšli z mateřské školky a jeden, že by mohl maturovat - takže bych to nijak nehrotila.
Děti rostou skokově, zpravidla o prázdninách, když mají volnější režim, ale ani o jeden cm. je divné. Není nějak fyzicky přetěžována ve sportu?
Synovi bude 12 a zatím je také ještě drobný, prý před nástupem puberty dojde nejprve ke zpomalení růstu, ale zatím nemohu posoudit.
@Taara69 píše:
Dcera 11 let, měří cca 150, nohu má ale 32, všem to přijde směšné, ale já mám 36-37, takže moc velký pokrok asi nebude. Menstruaci dostala tento měsíc poprvé. Dcera ale hraje závodně fotbal a v původním chlapeckém klubu mám k tomuhle problému pěkné srovnání - všechno ročník 2012 a dva kluci vypadají, že právě vyšli z mateřské školky a jeden, že by mohl maturovat - takže bych to nijak nehrotila.
Jenže pozor u kluků to funguje jinak. Ty právě s nástupem hormonů rostou. Kdežto holky růst přestávají.
@Sonarka píše:
Pritom na epipi se casto pise, ze jak ma divka menses, uz nevyroste![]()
![]()
Ja rikam porad, ze je to blbost…to bych musela ostatne mit metr padesat
Misto toho mam pomalu o 20 cisel vic
Jinak zakladatelko, zvlastni to je, nemusi vyrust o moc, pokud neni jeste v puberte, ale alespon o 2- 3 cm by asi mela..neni to spis nejaka chyba v mereni..? A vy jste z manzelem vysoci…? Pokud mas metr pade, tak je to jasnePokud ale vic, pak bych to sledovala…
Mě doktorka řekla, že rostou max dva roky potom, že po zahájení MS to tělo ještě dokáže růst. Pokud to má geneticky dané, tak rychle doroste. Pokud ne a má třeba i menšího předka, jako třeba babičku 155 cm, tak se může skutečně hned zastavit. Co prej přestává růst rychle po MS je noha. Za to jsem ráda, dcera má 39/40.
Já měřím 180 cm. MS jsem dostala v 13 a půl a v té době jsem rozhodně neměla 180, takže jsem to dorostla potom. Nohu mám tedy 39. Což je pri mé výšce trochu nepoměr. Když mám boty na podpatku, tak hodně hlídám rovnováhu. ![]()
@alisekR - to vím, spíš mi šlo o to, že ten růst a „vyspělost“ je v tomhle věku hodně individuální.
@Taara69 píše:
@alisekR - to vím, spíš mi šlo o to, že ten růst a „vyspělost“ je v tomhle věku hodně individuální.
Přesně tak, podle popisu MS ještě nejspíš nedostane a poroste třeba 3 roky. Ale stejně by za 8 měsíců měla vyrůst alespoň o 1 cm. Nemůže to být chyba měření?
@alisekR píše:
Mě doktorka řekla, že rostou max dva roky potom, že po zahájení MS to tělo ještě dokáže růst. Pokud to má geneticky dané, tak rychle doroste. Pokud ne a má třeba i menšího předka, jako třeba babičku 155 cm, tak se může skutečně hned zastavit. Co prej přestává růst rychle po MS je noha. Za to jsem ráda, dcera má 39/40.
Já měřím 180 cm. MS jsem dostala v 13 a půl a v té době jsem rozhodně neměla 180, takže jsem to dorostla potom. Nohu mám tedy 39. Což je pri mé výšce trochu nepoměr. Když mám boty na podpatku, tak hodně hlídám rovnováhu.
Já právě vím, dle měření u doktorky, že jsem vyrostla ještě i po poslední 19 leté prohlídce
Ti jsem měla 165 cm a žila jsem v tom, že tolik měřím, ale když jsem pak jednou náhodně měřila, zjistila jsem, že mám 167,5 cm
A menses jsem měla od 11…asi to bude individuální, ale dle mého je genetika rozhodně nadřazená mensesu ![]()
@Sonarka píše:
Já právě vím, dle měření u doktorky, že jsem vyrostla ještě i po poslední 19 leté prohlídce![]()
Ti jsem měla 165 cm a žila jsem v tom, že tolik měřím, ale když jsem pak jednou náhodně měřila, zjistila jsem, že mám 167,5 cm
A menses jsem měla od 11…asi to bude individuální, ale dle mého je genetika rozhodně nadřazená mensesu
Jenže i menses určuje genetika. Já byla na základce nejmenší ve třídě. MS jsem měla až v 16, tak jsem tu výšku dohnala.
Ahoj,
kvůli zveřejnění zdravotního stavu dcery prosím o anonym.
Dceři je 11 let a 8 měsíců. Měřili jsme jí v necelých 11 letech a měla 143 cm. U doktorky na jedenáctileté prohlídce také. Tato výška jí zůstala stejná a měří tak i dnes. Nevyrostla ani o milimetr. Stejně tak velikost nohy (34). Obličej má dětský, puberta asi ještě nedorazila. MS nemá, jen v 10 letech jednorázově špinila. Postavu má drobnou a hubenou. Váží 33 kilo. Váha se za poslední rok také nezměnila. Prsa také ještě nerostou. Ochlupení nezačalo.
Poslední údaje jsou normální, jen chci vykreslit situaci.
K doktorce jsme objednaní, ale zajímalo mě, zda s tím má někdo také zkušenost.
Děkuji