Začínáme znakovat

1189
24.11.14 12:52

Začínáme znakovat

Ahoj holky! Chci pomalu začít se svým synem znakovat (teď 4,5 měsíce). Najde se nás víc, které chceme se svými dětmi komunikovat i jiným způsobem? :)

Edit: Doporučení na youtube My smart hands
Knížka na ulozto http://uloz.to/…-miminka-pdf
Americké stránky se znaky a jejich provedení http://www.babysignlanguage.com/dictionary/

Příspěvek upraven 24.11.14 v 13:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3620
24.11.14 12:56

Taky jsem o znakování přemýšlela, syn má cca 7 měsíců. Od kdy je nevhodnější začít? Co jsem zatím něco málo slyčela a četla, myslím, že snad až kolem jednoho roku věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
24.11.14 12:57

@marcela74 začít je nejvhodnější po 6. měsíci, protože to už děti nepostrádají dlouhodobou paměť. Když začnete na dítě znakovat v 6 měsících je možné, že první znak ukáže už v 8 měsících ;) čili pro vás už to je ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
566
24.11.14 13:00

Mám 9m kluka, znakujeme asi měsíc jenom jeden znak - přebalování - a zatím teda žádná zpětná vazba :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
24.11.14 13:03

Tady vkládám publikaci http://uloz.to/…-miminka-pdf :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
24.11.14 13:11

Ono je to teď hodně populární, ale myslím, že hodně záleží na ochotě komunikovat (jakkoliv) toho dítěte. Druhý syn si do 2 let vystačil se slovy Ne a Ham, stál u stolu a řval, neobtěžoval se ukázat na to, co chce, řval dokud jsme na to nepřišli my. Nikdy by podle mě neznakoval. Naše nejmladší má 15 měs a aktivně užívá víc jak 50 slov, většině dokonce rozumí i cizí lidé, domluví se s kým chce (a bez řevu). U ní není znakování potřeba, protože komunikuje velmi brzy a dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
24.11.14 13:28

@zuzkasim Souhlasím, dcera znakovala mnoho a nadšeně, zatímco syn, u kterého jsem čekala větší pokroky díky svým zkušenostem, používá jen pár znaků a jinak komunikuje převážně ječením.

@Laav určitě to zkuste, jen nečekej v tomhle věku zázraky - aktivně používat znaky začínají děti až tak okolo 10.-12. měsíce, tak to chce vydržet :) Navíc když řeší nějaký motorický pokrok, třeba se učí lézt, chodit, tak většinou jde znakování stranou a vypadají, že všechno „zapomněly“, když zvládnou motoriku, zase se vrátí i ke znakování :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
24.11.14 13:33
@gaaabule píše:
Mám 9m kluka, znakujeme asi měsíc jenom jeden znak - přebalování - a zatím teda žádná zpětná vazba :)

tak zkuste něco pro dítě zajímavějšího - jídlo, piškot, psa, kočku…doporučuje se začínat tím, co je pro dítě přitažlivé. A zrovna přebalování pro ně žádný trhák nebude :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
24.11.14 13:35

@Etcetera78 jsem s tím smířena :) a láká mě představa, že až bude o něco starší, třeba se nějak domluvíme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
566
24.11.14 13:38

@Etcetera78 Aha, tak zkusíme asi to jídlo, páč jí furt :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
24.11.14 13:40

@Laav jako s dcerou to bylo super, ta znala asi 50 znaků a „kecala“ pořád něco :-D mně to znakování přišlo naprosto přirozené a automaticky jsem znakovala na děti na písku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
24.11.14 13:41

Já mám holčičku asi 8,5 měs a taky trénujeme. Já teda ukazuju mlíčko a jídlo. A koukáme se na znakování zvířátek. Myslim, že tak za měsíc by z toho mohlo něco být. Už umí tleskat pacipaci a ještě dvě takový podobný říkanky. Tak snad se ty znaky taky chytí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10098
24.11.14 13:47

@Etcetera78
o znakování se pokouším (syn 11 měsíců), ale ještě v tom pořád tápu, různě jsem hledala na netu „nápovědu“ znaků, ale přijde mi, že u nás je to spíš o tom, že já ukážu znak - například na světlo máme „blik“ rozevírající se pěstička, a syn se to naučí opakovat, ale že by začal sám, to ne… prostě rozsvítím, řeknu blik a on otvírá pěstičku, přijde mi to jako to samé, jako když se naučil paci paci a „jak je veliký“, sice teď když slyší, že někdo říká „veliký“ v jakékoli souvislosti zvedá paže, ale to asi není to správné znakování, nebo ano? objevila jsem, že u nás probíhají i kurzy znakování, tak uvažuji, že se přihlásíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
24.11.14 13:59

@crazyidea je to správné znakování, jen ještě není dotažené do poslední fáze, ale to přijde :palec: to opakování je super, chval ho za to, jednoho dne to použije sám a pak už to půjde jak lavina. U dcery byl přelom s piškotem, nudila se cestou na chalupu a já ji cpala piškoty, aby nebrečela, a než jsme tam dojeli, tak se ho naučila znakovat. A za pár dní při hře mi najednou zaznakovala Piškot. Já v sedmém nebi jsem jí hned jeden donesla a to byl ten moment, kdy zjistila, že znakování není jen hra, ale může jí to něco přinést! A pak už to šlo hrozně rychle, znaky se učila po dvou ukázáních, občas se i sama dožadovala, jak se znakuje nějaké zvíře apod… takže jste na dobré cestě :palec:
Do kursu jsme chodili taky a bylo to super, člověk se dozvěděl tu teorii a dítě se vyblblo :-D

pro zájemce trocha teorie, jak učení probíhá
1. Dospělý znakuje, dítě ho má na háku
2. Dospělý znakuje, dítě na něj kouká
3. Dospělý znakuje, dítě na něj kouká a je viditelně potěšeno, co to dospělý dělá.
3. Dospělý znakuje a dítě po něm znak opakuje (s různou kvalitou provedení)
4. Dospělý řekne a dítě zaznakuje
5. Dítě znak samo aktivně používá

Takže např jídlo - nejdřív znakuje maminka při každé jedlé příležitosti. Pak mluví o jídle a znakuje a dítě se usmívá, leze k židličce nebo do kuchyně, evidentně rozumí. Pak mamka řekne „Jdeme papat“ a dítě zazanakuje Jídlo. No a nakonec v pět ráno dítě řve v postýlce a když rozespala matka protře zrak, dítě nadšeně znakuje Jídlo, Jídlo! K zulíbání :* :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
24.11.14 14:28

U nas jsme znakovali osi od 7 mesice. Meli jsme 5 znaku a ty jsme ukazovali porad jak mourovati. Asi po 2 mesich se dostavil uspech a pak uz to jelo :D.
Ve 14 mesicich na dovolene ve Spanelku uz znakovala jak diva, vsechno a porad.
Deti jsou nesmirne vnimave a chytre. Je to skvele a s ditetem se domluvis. deti co venku krici ‚eeee‘ a matka nevi co, to je az smutne.

Samozrejme se mi okoli vysmivalo, no a potom sklaplo :lol:

Takze jen do toho!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí