Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Stěhuju se do malého města, kde je nabídka práce celkem kritická, proto jsem si říkala že začnu podnikat a založím si tam farmu, pozemek máme celkem velký.
Chtěla bych pěstovat zeleninu, zkušenosti v menším množství mám, máme i králíky a od švagra si můžeme pořídit ovce. Měla bych i možnost odběhu kravského mléka a vajec z blízké vesnice. Otázkou je jestli je o takové věci vůbec zájem a jakou formou to prodávat, jestli jako bedýnky a vozit k zákazníkovi nebo na trhy?
S tímhle nemám žádnou zkušenost, živíte se tím některá?
Budeš se muset smířit s tím, že je to řehole. Bedýnky, nabídnout do místních ovozelů a zdravé výživy (či regionálních krámků) dovoz bedýnek tam - jako odběrná místa, nebo i rovnou produktů, pokud budou mít zájem.
A holt bohužel víkendové trhy jsou holá realita každého farmáře.
O práci jako takovou strach nemám, vím že mě to baví a že to zvládnu, mám velké obavy hlavně o odbyt abych pak neměla plné pole zeleniny a nikdo to nechtěl a taky to že nemůžu na den zaručit kdy bude zelenina ke sklizení, nikoho kdo by v tomhle podnikal neznám takže koukám jenom na to co vyčtu z internetu ![]()
@Zupa je to dřina, 7 dní v týdnu, dovolená asi moc nebude, pokud tam nemáš někoho, kdo Ti farmu ohlídá…atd. Hlavně je třeba všechno dobře propočítat, letní sezóna by Ti měla vydělat na celý rok
@Zupa Ty bedýnky se většinou dělají sezonní s tím, že není přesně určené, jaký druh zeleniny a ovoce zde je - proměnlivá složka (na objednávku) jsou mléčné produkty, vejce a jiné (marmelády, pálenky, šťávy, obilné produkty)
@Berousik nebo v zimě pěstovat ve sklepě houby na pytlích, ale to je spíš přivýdělek, no…
Jestli můžu doporučit, zaměř se na produkty - marmelády, sirupy, koláče, ze zeleniny leča, kečupy, pak sušené bylinky, sýry i nakládané. Nám se to prodává líp než samotné ovoce a zelenina. Jinak trhy jsou jasný, ale já to mám ráda, úsměv a pěkně upravená prodejní plocha dělá hodně.
@Berousik To se mi právě zdá celkem neuskutečnitelné, vydělat na ceý rok, ale přítel vydělává takže by mi stačilo vydělávat třeba od května do listopadu v tom by problém nebyl, navíc máme malou včelí farmu takže je příjem i z toho.
@Zupa a jsou tem alespoň nějaké místní kamenné obchody? Ovoce a zelenina, (i cukrárna by třeba užila nějaké marmelády, šťávu do tříště - taky jde o ceny), zdravá výživa apod., to obejít jako první. Pak registrace na nalok.cz
@Zupa Tak pokud by Ti to stačilo jak píšeš na pár měsíců a ještě Tě to bude bavit, tak proč ne
A jak radí @květ_bezu, tak to zní zajímavě a celoročně ![]()
@květ_bezu Marmelád mám plný špajz a asi 20 druhů takže to by problém nebyl a o pečivu jsem taky uvažovala, ale nemůžu říct že bych byla nějaká skvělá pekařka prostě takový průměr pro doma ![]()
@Zupa To chce vymyslet něco jiného, dobrého. Zeleninové koláčky, koláčky s kozím sýrem třeba…klasický povidlový buchty svede každá (mimo mě
)…víš něco, s čím by ses mohla prosadit v té zdravé výživě.
@puntice
Právě že tady nic takového není, ale měla bych možnost vozit i do Prahy tak tam by to bylo asi veselejší
Mám v plánu vyrábět i medovinu a medovník, ale chce to vyladit chut aby to bylo opravdu dobré ![]()
Jinak my jezdili s medem (teď na to kakám, protože v Benešově co přemístili trhy z pivovaru to stojí za trepku… ), nakládaným ovocem v rumu, medovými specialitami - a kupodivu mým domácím jablečným štrůdlem jsme udělali díru do světa, vraceli se pro něj lidi z Karlových Varů
![]()
@puntice
To je dobrý nápad, to bych nikdy neřekla že mají lidi větší zájem už o hotové
Asi to bude chtít zkoušet a experimentovat co uspěje a co ne, dělám taky zvěřinové paštiky, ale tam zase nevím jestli to můžu vyrábět doma?
@Zupa pečivo se dá vypracovat, já sem nepekla a teď mi lidi trhají ruce s koláčema
vlastně každej produkt je lepší jak holá zelenina, ovoce. Pak se ještě prodávají velmi dobře řízkované bylinky a různé druhy máty, to je teď hitovka. Jinak my co vyděláme v létě prostě rozpočítáme a každý měsíc berem jen tu častku. Socialni a zdravotni platime jednou ročne, v puli sezóny. Zatím žijem ![]()