Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím o radu, docela dost u nás fouká, vloni jak byl ten vichr, odneslo a zničilo to polovinu zahrady :-/. Ráda bych tedy udělala nějakou ochranu proti větru. Nejhorší je severní a západní strana, jsme vyvýšený a z téhle strany odkrytý. Ideální by samozřejmě byli tůje, ale to by museli být už vzrostlé, odhaduji alespoň 1,5 metru, aby větru zabránili a ten plot je docela dlouhý, takže to finančně není možné, pár jsme jich už vysadili, ale je to ještě na pár let než z těch trpaslíků něco vyroste a je to jen u kousku plotu. Chci to tedy zkusit s tou zelenou tkaninou na plot, ale nevím si rady „jak hustou“, jde mi hlavně o ten vítr, jestli bude průhledná, neprůhledná atd, to mi je jedno. Udávají různou buď v gramech (80g, 100g atd) a pak v procentech zastínění (50%, 80%, 95%,..). Jaká by mohla být dostačující, aby to udělalo dostatečnou ochranu proti větru? Zároveň jsem zase v jiné diskuzi četla, že když to bude úplně „nepropustné“ pro vítr a ten se do toho opře, tak to může dokonce i vyvrátit plot ta síla, je to možné? Nějaké otvory jsou přeci i v té hodně husté síti a plot je klasický (zabetonované tyčky, zelené pletivo), před 2 roky nový. Může mi prosím někdo poradit? Děkuji!
To je mozna levnejso tam vysadit ty tuje… ta tkanina je priserne draha!
No já našla například tu 80% tkaninu balení: 1,5 m výška plotu x 10 metrů délka za 350 Kč, budeme potřebovat tak 60 metrů aspoň na tu severní stranu a to by mělo být tedy za 6 balení něco přes 2 tisíce a tůje jsem viděla 1,5 metrové jednu za minimálně 350 Kč né-li víc, sází se dvě na metr, to je 120 tůjí za 42 tisíc
To teď nemáme ani náhodou.
A nemůžete tam dát nějaké jiné keře/stromky? Třeba habry, rostou docela rychle a při stříhání jsou hodně husté.
Mě to nepřijde nějak ošklivý, hlavně z té severní strany, to je prostě dlouhý plot podél domu. Tam kde nejvíc trávíme čas a máme terasu, tam to mám vyzdobené, různé okrasné keříčky od sousedů jsme se oddělili rákosem, ale tady na té straně mi to přijde jedno, je to zelený, to spline s přírodou
. Hlavně aby to ale plnilo tu funkci. Habry jsem koukala nejsou drahý, ale jak moc to bude větruvzdorný a taky to opadává, takže spousta listí pod tí asi bude ne?
Nejenže je to nevzhledný, ale s tím vyvrácením plotu mohu potvrdit, ségra si to v loni dala a vítr jim ho opravdu vyvrátil, taky ho měli nový a taky sloupky zabetonovaný. Ve velkém vichru se to chová jako plachta. My to řešíme habrama a vrbama. Za plotem jsme zapíchali do země pruty od vrb( ty nestojí nic - zakoření bez problémů) a za 3 roky z toho jsou už velké stromy a když se pořádně řežou tak i krásně zhoustnou. No a na zahradě, tam kde na to koukáme jsme vysadili habry, máme plot dlouhý 100m, brali jsme 200ks sazenic a jedna stála 15Kč pěkný plot z toho je, ale tak za 5 let.
Habry opadávají až na jaře, drží si listí celou zimu. Když je shodí nechávají se pod nima jako mulč.
Tak mozna mame nejakou lepsi tkaninu, ale nas staly 2tisice jen obalit vrata… neni tam cena za metr ctverecni, ne dylkovej…?
Taky jsem se divila, že to je tak „levný“ ta tkanina, ale píšou za balení a balení má 10 metrů, tak snad. Nad tím habrem zauvažuju, to je dobrý nápad, ale to by taky nebylo řešení na hned, než se to rozroste i do šířky, to bude nejdřív tak za 2 roky ikdyž vezmeme velký. No ale koukala jsem, že habr cca 120 cm mají okolo 40 Kč sazenici, to by se pak dalo za cca 5 tisíc pořídit, to by šlo. Ale nějak to prostě zaclonit musíme už letos, jinak nemůžeme ani nic na zahradě nechat a zabetonovat všechno do zem taky nejde, navíc je to nepříjemný když fakt fouká. Z druhé strany za plot nic dát nemůžeme, tam je hned společná cesta (vjezd ke garážím). Alespoň jako dočasné řešení tu textilii a ty habry vysadit tak jako tak, ale teda to vyvrácení plotu, to je blbý, to nevím jak udělat nebo jestli vzít alespoň tu nejvíc propustnou. No fakt nevím.
A máte prosím někdo tedy zkušenost s tím habrem na živý plot? Jak rychle to roste a houstne, když bysme nakoupili třeba ty 120 cm a vysázeli tři do trojuhelníku (jakoby ve dvou řadách)? A jak moc to pak „propustí“ vítr? Moc děkuji
A jak máš daleko terasu od plotu? My sice dali habrovej plot, ale terasu máme vyvýšenou a plot 30m daleko, takže větru jsme se stejně nezbavili. U nás fučí pořád, za námi je pole několik ha a má to tam pořádnej rozjezd. Kolikrát si v létě nemůžem roztáhnout ani slunečník a to pro všechno máme zabetonované patky 1m do země ![]()