Tkanina na plot proti větru

1172
3.4.14 14:13

Tkanina na plot proti větru

Prosím o radu, docela dost u nás fouká, vloni jak byl ten vichr, odneslo a zničilo to polovinu zahrady :-/. Ráda bych tedy udělala nějakou ochranu proti větru. Nejhorší je severní a západní strana, jsme vyvýšený a z téhle strany odkrytý. Ideální by samozřejmě byli tůje, ale to by museli být už vzrostlé, odhaduji alespoň 1,5 metru, aby větru zabránili a ten plot je docela dlouhý, takže to finančně není možné, pár jsme jich už vysadili, ale je to ještě na pár let než z těch trpaslíků něco vyroste a je to jen u kousku plotu. Chci to tedy zkusit s tou zelenou tkaninou na plot, ale nevím si rady „jak hustou“, jde mi hlavně o ten vítr, jestli bude průhledná, neprůhledná atd, to mi je jedno. Udávají různou buď v gramech (80g, 100g atd) a pak v procentech zastínění (50%, 80%, 95%,..). Jaká by mohla být dostačující, aby to udělalo dostatečnou ochranu proti větru? Zároveň jsem zase v jiné diskuzi četla, že když to bude úplně „nepropustné“ pro vítr a ten se do toho opře, tak to může dokonce i vyvrátit plot ta síla, je to možné? Nějaké otvory jsou přeci i v té hodně husté síti a plot je klasický (zabetonované tyčky, zelené pletivo), před 2 roky nový. Může mi prosím někdo poradit? Děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9868
3.4.14 14:16

To je mozna levnejso tam vysadit ty tuje… ta tkanina je priserne draha!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
3.4.14 14:30

No já našla například tu 80% tkaninu balení: 1,5 m výška plotu x 10 metrů délka za 350 Kč, budeme potřebovat tak 60 metrů aspoň na tu severní stranu a to by mělo být tedy za 6 balení něco přes 2 tisíce a tůje jsem viděla 1,5 metrové jednu za minimálně 350 Kč né-li víc, sází se dvě na metr, to je 120 tůjí za 42 tisíc :-D To teď nemáme ani náhodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13769
3.4.14 14:39

A nemůžete tam dát nějaké jiné keře/stromky? Třeba habry, rostou docela rychle a při stříhání jsou hodně husté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
3.4.14 14:57

Mě to nepřijde nějak ošklivý, hlavně z té severní strany, to je prostě dlouhý plot podél domu. Tam kde nejvíc trávíme čas a máme terasu, tam to mám vyzdobené, různé okrasné keříčky od sousedů jsme se oddělili rákosem, ale tady na té straně mi to přijde jedno, je to zelený, to spline s přírodou :-). Hlavně aby to ale plnilo tu funkci. Habry jsem koukala nejsou drahý, ale jak moc to bude větruvzdorný a taky to opadává, takže spousta listí pod tí asi bude ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
3.4.14 15:08

Nejenže je to nevzhledný, ale s tím vyvrácením plotu mohu potvrdit, ségra si to v loni dala a vítr jim ho opravdu vyvrátil, taky ho měli nový a taky sloupky zabetonovaný. Ve velkém vichru se to chová jako plachta. My to řešíme habrama a vrbama. Za plotem jsme zapíchali do země pruty od vrb( ty nestojí nic - zakoření bez problémů) a za 3 roky z toho jsou už velké stromy a když se pořádně řežou tak i krásně zhoustnou. No a na zahradě, tam kde na to koukáme jsme vysadili habry, máme plot dlouhý 100m, brali jsme 200ks sazenic a jedna stála 15Kč pěkný plot z toho je, ale tak za 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
3.4.14 15:10

Habry opadávají až na jaře, drží si listí celou zimu. Když je shodí nechávají se pod nima jako mulč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9868
3.4.14 16:14

Tak mozna mame nejakou lepsi tkaninu, ale nas staly 2tisice jen obalit vrata… neni tam cena za metr ctverecni, ne dylkovej…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
3.4.14 17:06

Taky jsem se divila, že to je tak „levný“ ta tkanina, ale píšou za balení a balení má 10 metrů, tak snad. Nad tím habrem zauvažuju, to je dobrý nápad, ale to by taky nebylo řešení na hned, než se to rozroste i do šířky, to bude nejdřív tak za 2 roky ikdyž vezmeme velký. No ale koukala jsem, že habr cca 120 cm mají okolo 40 Kč sazenici, to by se pak dalo za cca 5 tisíc pořídit, to by šlo. Ale nějak to prostě zaclonit musíme už letos, jinak nemůžeme ani nic na zahradě nechat a zabetonovat všechno do zem taky nejde, navíc je to nepříjemný když fakt fouká. Z druhé strany za plot nic dát nemůžeme, tam je hned společná cesta (vjezd ke garážím). Alespoň jako dočasné řešení tu textilii a ty habry vysadit tak jako tak, ale teda to vyvrácení plotu, to je blbý, to nevím jak udělat nebo jestli vzít alespoň tu nejvíc propustnou. No fakt nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
3.4.14 21:50

A máte prosím někdo tedy zkušenost s tím habrem na živý plot? Jak rychle to roste a houstne, když bysme nakoupili třeba ty 120 cm a vysázeli tři do trojuhelníku (jakoby ve dvou řadách)? A jak moc to pak „propustí“ vítr? Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
4.4.14 07:17

A jak máš daleko terasu od plotu? My sice dali habrovej plot, ale terasu máme vyvýšenou a plot 30m daleko, takže větru jsme se stejně nezbavili. U nás fučí pořád, za námi je pole několik ha a má to tam pořádnej rozjezd. Kolikrát si v létě nemůžem roztáhnout ani slunečník a to pro všechno máme zabetonované patky 1m do země :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí