Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím maminky, chtěla jsem se zeptat, zda máte některá u domu okrasnou zahradu. Budeme jí teď nově zakládat a potřebovala bych pár rad. Zatím mi jde hlavně o cca 30 metrů kolem plotu se sousedy. Co tam dát? Mám představu textilii, mulčovací kůru a nějaké keře, ale jaké? A pak, čím máte oddělenou trávu od té okrasné části? Díky moc ![]()
@TerezkaW oddělené to máme žulovyma kostkama a nebo obrubníkama. Jaký keře je jedno, záleží co se ti líbí a jestli tam je slunce, stín,
Já mám ráda okrasný trávy, denivky, clematisy k opoře, levandule, růže,
Inspiraci hledám na netu. Hodně se mě líbí kombinace okrasných trav a rudbekií.
Nemám ráda jehličnany, konifery. Máme psa a uchcal by to. Navíc to nekvete:-)
Líbí se mé převislá vrba, sakura, bříza.
Spíš než tupě vysázet kolem plotu thuje mám ráda pestrou výsadbu trvalek a trav.
@goldenka díky. My už máme u jedněch sousedů tůje, ale k těm nechceme vidět, mají na zahradě bordel
A k téhle straně chceme něco hezkýho. Převislá bříza se mi líbí taky. Spíš váhám, jak to nakombinovat, aby toho nebylo málo ani moc… ![]()
@Zuzlounek píše:
My si nechali udělat návrh přímo od architekta
A můžu se zeptat, kolik takový návrh stojí?
@TerezkaW pokus omyl, dát to dost od sebe, ono se vše časem rozroste a pak v průběhu let sem tam NEC doplnit, nebo naopak vykopat. Já to tak dělám. Mám ráda změnu a hlavně se mě pak nějaká kytka nelíbí tak ji vykopu a dam něco jinýho.
@TerezkaW nám ho dělala paní, co zahradní architekturu studuje (takže nemá ještě ofiko razítko) a dělala nám to od „stolu“, nebyla se u nás podívat, takže zahradu navrhovala dle našich požadavků a dle fotek domku, fotek okolí) a platili jsme 1000 Kč.
Tak to je pěkná cena.
Já si na papír kreslím zhruba půdorys zahrady, domku, část, kde chceme mít zeleninu, terasu a podle toho se pokouším odhadnout, co zhruba kam dát.
Ale díky za rady.
Ahoj holky, mám prosbu. Můžete mi některá poradit, které okrasné květiny se nejlépe hodí na slunné a celkem suché místo a aby vyrostly do výšky max 50cm? Našla jsem pár tipů na netu, ale spíš bych chtěla tip od někoho, kdo s tím má i zkušenosti
. Děkuji
@sarkulis Květiny? Záleží, jestli chceš trvalky, skalničky, letničky…
TerezkaW ideální by byly asi trvalky, a aby mi kvetly průběžně od jara až do podzimu. Budu to vysazovat na takový val, který je celý den na sluníčku, tak aby vydržely a nemusela jsem je každý den zalévat
Nějaké okrasné keře budu taky dávat, ale chtěla jsem to nějak zkrášlit i kytkama ![]()
@sarkulis Mrkni na stránky basik.cz. Tam mají krásný kytičky i keříky, objednávám odsud pravidelně a jsem moc spokojená. U každé kytičky je i napsáno, na jaké stanoviště se hodí.