Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím maminky, rodila některá zadní pozicí plodu? Záda k zadům? Jaké máte zkušenosti s porodem? Prý je to nejhorší porodní zkušenost. Horší jak klasický porod a sekce je vysvobození.
@Katejur píše:
Zdravím maminky, rodila některá zadní pozicí plodu? Záda k zadům? Jaké máte zkušenosti s porodem? Prý je to nejhorší porodní zkušenost. Horší jak klasický porod a sekce je vysvobození.
Ano. Paradoxně jeden z nejrychlejších porodů, úplně bez komplikací. Jediné horší bylo to, že vlny kontrakcí šly víc do zad než do břicha, pokud už máš srovnání. Ale je to bolest jak bolest a to miminko za normálních okolností během kontrakcí dorotuje.
Držím pěsti ![]()
Ano, a skončilo to kleštěmi.
Stát se mi to znovu, chci okamžitě CS.
Malá takhle byla. Na den porodu ale překvapila a otočila se. Z té polohy jsem měla velké obavy.. ale co jsem si zjišťovala a četla, tak to bylo zkušeností 50 na 50. Pořád máš ale naději, že se prcek rozhodne otočit se ![]()
Kvůli masírovaní rebozo šátkem mi pomohla porodní asistentka přetočit malou z příčné pozice do tady této pozice. Myslela jsem, že mám vyhrané a že když je hlavička dole, tak je to ok. Doktorka nic neříkala špatného, tak si říkám asi dobré. Pak sem pátrala, proč cítím tak šíleně pohyby v celém břichu, když mimino by tam mělo mít záda a ne mě dloupat pořád prstíčkama do pupku. Tak jsem mrkla do průkazky, jak tam vlastně leží a zadní pozicí záda k zadům🙈 což by měl být náročnější porod, u kterého porodí 17% vaginálně, zbytek po těžkém utrpení x hodin buď kleště nebo akutní sekce. V zahraničí se prý takto rodí sekci automaticky jak konec panevni. Tady to berou tak, že porodit se to nějak dá, šance je, císař to jistí, zkusíme uvidíme.
Obě dcery byly před porodem tak, oba porody rychlé (druhý 4 hodiny od první kontrakce), při první jsem to neřešila, bolesti byly více do zad…
najdi si baby spinnies, cvičila jsem to u druhe každý den před porodem, muze se to cvičit každý den při tehotenstvi. Při porodu jsou pak na to určené polohy, daji se taky najít na internetu. Pomáhají dítěte dat prostor, aby se mohlo co nejlépe a nejrychleji otočit. Děti se při tom porodu rotují a točí, aby se dostali do nejvýhodnější pozice k porodu. Protože jsou obracene, musí se otočit mnohem víc, proto trvá porod déle. Navíc mnoho doktoru a PA to „neresi“, takže si myslím, spousta rodiček ani neví, ze tak dítě bylo
a proste se během porodu děti normálně otočí. Ale určitě je dobré jít tomu na pomoc a vědět, co a jak.
Doporučuju si o tom zjistit něco více konstruktivního, než jen to, ze je vysvobození ukončit porod sekcí ![]()
Ano. Rodila jsem asi 18 hodin.. nechala jsem si dat epidural a potom mi dali oxitocin.. pri tlaceni jsem necitila kontrakce, takze rizene tlaceni a dve mi museli tlacit na bricho, aby sel ven..meli uz nachystane kleste.. nakonec vse ok.. ale v jednu chvili jsem taky prosila o cisare.. kdyby se to stalo znovu, tak kontaktuji nejakou PA, at mi poradi, co muzu udelat proto, aby se miminko otocilo pred porodem a i případně, jak polohovat pri porodu.. ptze se s tim da pracovat.. akorat u me to nikdo neresil..
Ty bolesti byly příšerné, nonstop. Žádné kontrakce jsem necítila, takže jsem tlačila naslepo, ale povedlo se, bylo to celkem rychlé cca 4 hodiny celé. Další porod byl v klasickem postaveni miminka a teda byl v porovnanim s prvnim bezbolestný 😆 a netrval ani hodinu (od prvni kontrakce, ktere jsem tentokrat citila). Doporucuji ti vyhnout se magneziu velkym obloukem, at ta deloha co nejvic trenuje.
@Katejur
Jak to dopadlo, už si porodila? V jaké bylo miminko pozici?
Můj první porod byl v zadní poloze dítěte a bylo to dlouhé a fakt hrozné a zakončené kleštěmi, protože se tam stejně zasekl. Kdyby další dítě bylo opět tak (otázkou je, jestli se to dozvím, ale hádám že to asi budu cítit sama, podle té bolesti zad, co to provází), tak chci hned císaře.