Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, mám 2,5 letou dceru, je narozená v květnu. Počítala jsem s tím, že na zápis do školky půjdu až přití rok. Nastala ale neočekávaná situace, kdy jsem se musela vrátit zpět do práce a dceru mi teď hlídá mamka. Momentálně jako předškolák tuto školku navštěvuje syn, a paní ředitelka i když má místa, mi dceru z důvodu jejího věku vzít nechce. A taky argumentuje tím, že jsem nebyla na zápisu. Pokud by dcera nebyla šikovná, ani bych ji tam samozřejmě netlačila. Ale mamka se navíc ještě stará o nemocnou babičku atd. zkrátka ji taky nechci zneužívat. Jde mi o to, zda některá z Vás nepsala Žádost o dodatečné přijetí do školky?? Napadlo mě, zda by to mělo třeba smysl??? Nemáte někdo prosím zkušenost? Děkuji. D.
@Da. záleží na více věcech. Pokud je školka beznadějně obsazená, smysl to fakt nemá, protože dítě neumístí, ani kdyby chtěli. Osobně jsme se v dubnu stěhovali, tu bylo ve školce místo, tak mi kluka vzali hned. ![]()
Právě že vím, že místa volná jsou. Od maminek jsem se dozvěděla, že paní ředitelka obvolává rodiče dětí, co u zápisu byli - zda by nechtěli umístit děti do školky už dříve
Samozřejmě děti rodičů, z nichž je maminka doma na rodičáku. ![]()
@Da. v tom případě to můžeš zkusit, za to nic nedáš. Pokud doložíš, že je to třeba - návrat do práce, mohlo by to klapnout. Jak jsem psala, mi kluka též vzali, dokonce v dubnu - bylo místo, nebyl problém.
Právě potřebuji tu podporu že nebudu u paní ředitelky za urputnou krávu:-ú a nepodlomím si třeba větev k přijetí v budoucnu, tedy až od toho září. Dcera je fakt šikovná, slovní zásobu má velkou, je jí rozumět, plínky nemáme, na záchod si říká a chodí sama - obuje si boty, snaží s oblíkat. V tom fakt problém nevidím.
Možná to ještě není tak beznadějné. Obvolávala matky, protože kdyby vzala přednostně někoho, kdo nebyl u zápisu, tak by zase ty matky mohly dělat peklo jí ![]()
Mám dcerku březnovou, nám bohužel neudělají ani ten zápis (zapisují vždy děti narozené do prosince)… U nás neberou ani tříleté, tak předpokládám, že pocházíte z malé vesnice, kde se všechno roznese. ![]()
Věk tvé dcery a skutečnost, že jsi nebyla u zápisu jsou opravdu pádné důvody, proč ji nepřijmout. To už by ředitelka nesměla mít opravdu nikoho pod čarou z jarních zápisů, aby ti ji mohla vzít. A musela by chtít, není to její povinnost.
Tak dle pravidel musí první obvolat ty matky které byli u zápisu, ředitelka státní školky není jen tak samostatná, i ona se musí prokázat nějak případné kontrole že postupovala dle pravidel, mymáme ředitelku známou a stejně to bylo k prdu, bylo plno dětí a prostě naše dostala málo bodů, hotovka!! první musí vzít ty děcka které byli v pořadí na zápisu pod čarou a pak až brát někoho dalšího, to mi přijde spravedlivé, to že ty máš náhlou situaci je mi sice líto ale jak by k tomu přišli ostatní matky které na ten zápis šly? já šla s malou na zápis a měla čerstvé 2 roky, (nastoupit měla ovšem až jako tříletá od března)vypadalo to divně že takový prcek jde na zápis kde jsou pomalu už 4 leté děcka ale hold tak to bylo. stejně nás nevzali a stejně se mi nikdo neozval nikdy ale řeknu ti že zjistit že vzali děcko někomu kdo se neobtěžoval jít na zápis i když ne záměrně prostě jsi to netušila tak budu fest nas. aná zvlášť když jsem měla malou pak kvůli tomu že nás nevzali v soukromé za těžké prachy!!
takže zkusit to můžeš ale upřímně? když ti malou nevezmou tak nevěřím někdo v okolí tě bude litovat, taková je prostě situace ve školkách, neberou a jestli berou proto že si tam nějaká mamina vylije srdce že to nutně potřebuje tak to není spravedlivý!! všichni máme důvody proč potřebujeme dát děcko do školky
Já plně chápu, že musí ředitelka prvně oslovit děti rodičů, co byli u zápisu. Ale taky nerozumím tomu, proč by mělo mít přednost 3leté dítě, kteréh je maminka na rodičáku - dítě hodí do školky a maminka si vesele kafíčkuje a má klid. Slyším domluvy v šatnách:-) Navíc teď ředitelka vzala do školky čerstvého 3leťáka, jehož rodina se právě přistěhovala a pochybuji, že u zápisu někdo byl:-)Samozřejmě, že maminka opět nepracuje. Litovat nepotřebuji ![]()
@Da. tak ono z jedné strany máš pravdu ale z druhé ne, já jsem te´d taky doma, rizikové těhu, holka mi rok chodila do soukromé a letos jsme šli znovu na zápisy do státní to zkusit a vyšlo to. v době přijetí jsem těhotná nebyla, v době nástupu v září jsem už těhotná byla samozřejmě ale těhu není přece nikdy jisté, zvlášť ne 1. trimestr takže rozhodně jsem holku neodhlašovala jen kvůli tomu že čekáme druhé. a proč by jo, rok chodila do školky, je zvyklá na školkový režim, děcka atd. v době nástupu měla 3,5 roku.
ono vždycky to vidí každý ze své strany, ano jako matka pracující bych taky měla plné zuby matek co dostaly přednost a jsou doma, ovšem teď jsem taky doma a vidím to jinak, proč by holka zvyklá na školku už víc jak rok měla sedět doma jen proto že se rodiče rozhodli mít další děcko??
jinak z pohledu matky která taky dávala malýho prcka do školky ti řeknu že se nedivím že ve státních dostávají přednost starší děcka, protože prostě to poznat jde, moje se sice ve 2,5 letech ve školce sama najedla, sama oblíkla atd ale prostě rozdíl mezi 2,5 letý a 3,5 letým poznat jde a to vždycky i když je děcko šikovné nevím jak!!! teď mi holka chodí do té státní a je tam skoro nejstarší ve třídě a můžu ti říct že mě pěkně se.ou ty prckové kolem kterých je plno práce a ti starší jsou zanedbávaní, vše se totiž přizpůsobuje těm malým a uřvaným a kolikrát ty učitelky lituju, já bych to za ty prachy nedělala. září děs, děcka hysteráky, plno malých děcek ještě plínu na spaní, pomáhat všem s oblíkáním atd. to jedna úča nemůže stihnout tak aby se kvalitně věnovala všem!!! možná že tvoje dítko je šikovné doma, u babičky atd. ale pravda jak je na tom děcko se vždycky ukáže až v té školce!!
Děkuji všem za komentáře, spíš mi jde o to - jak se zmiňuji v úvodu. Zda má někdo zkušenost s dodatečnou žádostí o přijetí?
@Da. Me malou taky neprijaly, ale u zápis jsem byla. V říjnu ji měly být 3 a tak jsem nabidla sponzorsky dar a najednou mi ji přijaly!!Pokud máš nejakou kačku navíc zkus naBidnout!
@Da. píše:
Já plně chápu, že musí ředitelka prvně oslovit děti rodičů, co byli u zápisu. Ale taky nerozumím tomu, proč by mělo mít přednost 3leté dítě, kteréh je maminka na rodičáku - dítě hodí do školky a maminka si vesele kafíčkuje a má klid. Slyším domluvy v šatnách:-) Navíc teď ředitelka vzala do školky čerstvého 3leťáka, jehož rodina se právě přistěhovala a pochybuji, že u zápisu někdo byl:-)Samozřejmě, že maminka opět nepracuje. Litovat nepotřebuji
Tak tohle je jednoduchá situace - ze zákona se totiž do školky příjímají děti, ne rodiče, takže zaměstnanost, nebo nezaměstnanost matky by neměla být kritériem pro přijetí
Je pravda, že na plno školkách ředitelky zlouší plno fintiček u zápisu, včetně zaměstnanosti - nepostupují však podle zákona.
Tvoje situace je složitá
ve školce se nám také občas stane, že se nám ozve maminka, která u zápisu nebyla a potřebuje místo. I u nás se ale postupuje tak, že se dá vědět rodičůlm dětí, které byly u zápisu.
@Verrunka píše:
Tak tohle je jednoduchá situace - ze zákona se totiž do školky příjímají děti, ne rodiče, takže zaměstnanost, nebo nezaměstnanost matky by neměla být kritériem pro přijetíJe pravda, že na plno školkách ředitelky zlouší plno fintiček u zápisu, včetně zaměstnanosti - nepostupují však podle zákona.
Tvoje situace je složitáve školce se nám také občas stane, že se nám ozve maminka, která u zápisu nebyla a potřebuje místo. I u nás se ale postupuje tak, že se dá vědět rodičůlm dětí, které byly u zápisu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.