Zadýchání při řeči u astmatika

12
21.1.23 14:56

Zadýchání při řeči u astmatika

Dobrý den všem,
náš 4 letý syn má celkem chvíli diagnostikované astma bronchiale alergické. Nejprve dostal Flixotide 2×2 - nesedl, ještě hůře kasla. Pak ecobec 2×2,ale u nej byl stále zadychany při mluvení. Tak nám doktor predepsal Flutiform 125 1×1,ale po 4 dnech nám to nepřijde o moc lepší. Chci se zeptat, jestli mate někdo podobnou zkušenost? Máme to brát tak, ze vzhledem k dg bude malý proste trochu zadychany? Nebo je to nevhodný foukatko? Nebo máme ještě počkat, než toto foukatko zabere?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11804
21.1.23 15:27

Určitě to chce více dní než zabere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
21.1.23 15:36

Syn 8 má to samé. Bere Seretide 2×2, na kontrole dobrý, ale kolikrát se taky zadýchá. Má to od 3 let. Jako SOS máme Ventolin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42240
21.1.23 15:37

Vyčkat a pak najít vhodné cvičení pro astmatiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
21.1.23 15:40

Já jsem dospělá, diagnózu stejnou mám potvrzenou teprve před dvěma lety. Zaléčená jsem a i přesto jsou občas dny, kdy při hovoru, často to pozoruji při telefonování, nestačím s dechem. Ale jinak dělám vše, sportuji, kolo, lyže, plavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
21.1.23 16:00

@Havlova dobrý den, ano taky mě napadlo objednat nás třeba na fyziozetapii a tam se poradit ohledně nějakého cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
21.1.23 16:01

@Kacetka954 dobrý den, Ventolin máme taky. Syn před tím míval záněty průdušek a máme ho používat při větší dusnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42240
21.1.23 16:02
@LucieVin píše:
@Havlova dobrý den, ano taky mě napadlo objednat nás třeba na fyziozetapii a tam se poradit ohledně nějakého cvičení.

Určitě, pomáhá to hodně. Nebo do dětské léčebny. A pak cvičit dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
21.1.23 16:24

Lázně, moře, hory. Sport. Dechová cvičení. Flétna. Rehabilitace pro děti jsou super. A třeba i léčebný pobyt v jeskyních (moravský kras).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
21.1.23 17:02

Jsem letitý, už dávno dospělý astmatik. Prožila jsem si dobu, kdy dýchací kortikoidy nebyly a fakt to nebyl žádný med.
Za mě je Flutiform nejlepší volba. Je to jak kortikoid, tak rychle působící bronchodilatancium. Takže se dá použít i jako lék pohotovostní, např. místo Ventolinu.
Ten kortikoidní (protizánětlivý) účinek musí ale „najet“ a to potřebuje nějaký čas. Pak to nemá chybu. (Alespoň za mě, ale je také jasné, že každému vyhovuje něco jiného.) Není astmatik jako astmatik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
21.1.23 17:34

Souhlas s @azalia, že není astmatik jako astmatik. Před rokem dvěma v časopisu Téma (super časopis) byl článek o astmě. Tam články hodně do hloubky, takže se člověk dozví hodně info. Odtud vím, že existují „dva druhy“ astmy: dětská a ta, co se objeví až v dospělosti (tzv. eozofilová forma, právě ty bývají někdy velmi těžké). Ta dětská se dá i vyléčit. :)

Pokud léky zaberou, tak by syn neměl být při mluvení zadýchaný. Prý lepsí než lázně je pobyt v létě u teplého moře.

Já mám tu dospěláckou formu, eozofilů 3× víc, než je norma (normálně se v krvi nezjišťují), proto i trochu vyšší leukocyty. Ale astmu mám „pod kontrolou“, tzn. nemám příznaky (já vlastně měla jen jeden!!! klasický astm. záchvat, když se nedá nadechnout a byl to fakt horor, všechny ostatní byly takové, jako když se dusíte u jídla). Mně velmi rychle zabral Seretide (vdechuje se), už po pár dnech. Musím si ale dávat pozor, abych nedostala zánět průdušek, a také na zahlenění z mléčných produktů.
Víte, že s astmou sportovali Šebrle a nějaké dvě ženské v zimních sportech (jedna z nich možná Neumannová)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
21.1.23 17:57

@azalia Dobrý den, a za jak dlouho cca těm účinek,,najede”? Týden,14 dni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42240
21.1.23 18:00
@LucieVin píše:
@azalia Dobrý den, a za jak dlouho cca těm účinek,,najede”? Týden,14 dni?

U každého jinak. U sebe si to nepamatuji, dceři měsíc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
21.1.23 19:02

@LucieVin Ne, to si nemyslím. Je to v řádu 3 - 5 dnů. Podle zkušennosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek