Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jaké rady očekáváš? chce to spíše více otázek…
Nejlepší je sehnat starou sousedku, ty vědí nejvíce a nejlépe
. Já to tak dělám konzultuji s ní (70letá paní) a s její dcerou a bomba
vše fachčí jak má!
Příspěvek upraven 12.03.14 v 21:10
@Pipet
To je mi jasné, že něco bude špatně, ale bohužel jsme na to ještě nepřišli
Ale jak jsem psala, kupujem v sazeničkách co jde, takové ty základní druhy a jinak stále zkoušíme ta semínka.
Zrovna dnes máme celý den den debatu co kam dáme a co letos bude na záhonu a ve skleníku ![]()
@Cuarentena přepíchat - tím myslíš co? Až budou mít ty pravé lístky, tak je mám dát třeba do kelímků? nebo jak jsi to myslela??
@Jura007 hrozny jsou složitější, když jsou venku, tak musí být na jižní straně v závětrném místě a musí se umět prostříhávat.
ale stojí za to ![]()
@Sonreir no plánuju, že si při vysévání na pomoc přivezu mojí babičku (82let), myslím, že ta mi taky hodně bodne ![]()
Tak rajčata jak vylezou rozpíchat, buď v truhlíku dál od sebe nebo rovnou po 1 do kelímku, záleží jaký máš prostor. Pokud by se hodně vytahovali, tak dát na chladné, ale slunečné místo - sice zfialoví, ale zesílí. Když je pak sázím ven a jsou hodně vysoká, tak je sázím do písmene L - ovšem delší místo pod zem a nahoru kratší část.
Kedlubny je dobré vysít taky už teď - třeba jen část - vzchází dobře, pak je po 1 taky rozpíchat a nechat v chladnu, aby se nevytahovaly. Seju si je se 14. denní odstupem a sklízím postupně.
Vše ostatní seju přímo do země, hned jak to jde, jinak petržel i mrkev špatně vzchází.
Kopr neseju, mám ho ve skleníku a po celé zahradě místo plevele. Ze zkušenosti těch, co seli vím, že na zasetém místě nechce vzcházet. Já si ho 1 pohodila po zahradě a tam, kde ho nepotřebuju ho vykopu, tam, kde nevadí, ho nechám růst…
Jinak díky skleníku kupuju hotové sazenice salátu a kedluben, než mi vzejde ta má. Za ty peníze je to zadarmo ![]()
@kochaa Přepíchat - přepikýrovat - rozdělit z té vysévací misky na jednotlivé rostlinky do kelímků.
@kochaa píše:
@Cuarentena přepíchat - tím myslíš co? Až budou mít ty pravé lístky, tak je mám dát třeba do kelímků? nebo jak jsi to myslela??
Jo, do nové hlíny třeba do kelímků, zalít pořádně a pak zalívat, až úplně vyschne hlína, tak za týden, aby se kořínky snažily pěkně růst a rozvětvit.
@kochaa no určitě pokud na zahradě dělala
každá taková rada dobrá. sázení je někdy alchymie ![]()
Holky a umíte s ledovým salátem? já loni vypěstovala náádherné hlavy ve skleníku, ale! Při rozdělávání jednotlivých listů byl plný mini slimáků
tak se mi z něj natáhlo a půlka letěla do koše a druhou si vzala máti že jí to nevadí… ![]()
@jezek1 také tak vysazuji do země a ještě jim dělám okolo „žlábky“ kde liju pocelé léto vodu - vydrží půda déle vlhká, kořeny si berou kolik potřebují a přitom nejsou přemokřeny ![]()
@Sonreir píše:
@Jura007 hrozny jsou složitější, když jsou venku, tak musí být na jižní straně v závětrném místě a musí se umět prostříhávat.
ale stojí za to
Je to zhruba tak, jak píšeš. Ale střih hroznů se naučí i laik za dvě hodinky… Já jsem toho důkazem.
Stačí si pamatovat dvě základní pravidla - květy se tvoří na loňském dřevě, co vyrůstá z předloňského dřeva. Pokud loňské dřevo vyrůstá ze stařiny, květy na něm budou až další rok. A druhé pravidlo je, že s výjimkou některých „divokých“ rezistentních odrůd uživí vždy jeden prut loňského dřeva jen jeden hrozen. Tedy… Pokud chceme, aby dozrál v rozumné době, to je do třetího týdne v září. Jinak u červených odrůd (Frankovka, Svatovavřinecké atd.) se můžou ponechat i dva nebo tři na jednom prutu, ale musí se holt počítat s tím, že zrajou delší dobu a mají zvýšené nároky na vodu.
Ale to jsem se zas rozkecal… Omlouvám se.
@Jura007 já myslím že dobrý, o radách to tady je
jinak máš pravdu není to zas tak těžké, střihání rajčat aby se mi lépe větvily a přitom dávaly co nejvíce plodů v co nejkratším čase mi přišlo náročnější. ![]()