Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Sonreir Tak nasypat kolem toho ty granulky pro slimejše… vidíš, taky bych mohla pár salátů už vysít…
@Pipet no ale ve skleniku jsem zadneho velkého nemela?!!! No do skleniku uz salat davat nebudu za t nervy si ho raději koupim ![]()
@Sonreir píše:
Holky a umíte s ledovým salátem? já loni vypěstovala náádherné hlavy ve skleníku, ale! Při rozdělávání jednotlivých listů byl plný mini slimákůtak se mi z něj natáhlo a půlka letěla do koše a druhou si vzala máti že jí to nevadí…
granule proti slimákum jsou dva druhy jeden co vadí domácím mazlíčkům a pak druhý co mazlíčkum nevadí. nevím jak to funguje u salatu ale když jsem ho dala k mrkvi tak ty slimejši se mi podhrabali před políčkem a jedli mi mrkev od kořenů, tak letos to skusím zamíchat i do hlíny ![]()
Co, Můžu poradit je koupit sazenicky
ze semínek jsme to zkusili jednou ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a bylo po úrodě
letos budem tahradnicit čtvrtý rok ![]()
![]()
taky žádný experti a znalci
já zas začínám s kytickama okolo baráku ![]()
![]()
![]()
preji mnoho úspěchů s pěstováním
Ahoj, taky se přidám do řad zahradnic začátečnic
Mně hlavně vrtá hlavou, kdy začít vysévat??? Třeba teď bylo 3 dny krásně, ale v noci má být -3 a další dny taky mínus nebo nula. Takže kdy? Sledovat počasí ve zprávách? ![]()
@Turante tam hraje hodne aspektu svou roli. Třeba do skleniku nuzes uz sadit.
@Sonreir tak zrovna ten nemám
A fóliovník? To je podobné ne? Ten teda taky nemám, ale chlap ho chce koupit. A co teda vše sledovat? Děkuju
@Turante zalezi kde bydlis. Kazdy kraj ma sve podnebi… foliovnik asi nee ten nema zaklady jako sklenik. Jeste teey vydrz jestli nepřijdou nejake mraziky aby ti to nepomrzlo. Ja sazim ven okolo dubna
@Sonreir JM, ale blízko na hranici s Vysočinou, takže je tady tak 5 stupňů rozdíl dolů oproti Brnu.
Tak na jm si myslim ze nejake odolnejsi odrudy uz muzes sadit. U nas na severu to je narocnejsi.
Teď se dá dát do země mrkev, petržel, brambory, cibulka sazečka, do skleníku a fóliovníku ředkvičky, kedlubny, brokolice. Doma je možné dát do kelímků cukety, rajčata, dýně - ty dávat ven nejdřív v půlce dubna nebo klidně počkat až po zmrzlých.
V polovině dubna jde dát do země už i hrášek a vyhodit na záhon sazeničky salátu, brokolice, kedluben, květáku, cukety, dýně, celer - někdo čeká až po zmrzlých (někdo to tam dává už teď - mít připravenou zahradu, mam to už pomalu v zemi
)…je to riziko, no. Já dlouho nechávám v kelímkách jen papriky a rajčata - aby šly přenést domů, ale jakmile je v dubnu 30, tak jsou ve skleníku na to šup. Jsme taky JM - Haná a pokud zaseju později a je sucho, tak to moooc špatně vzchází.
Ovšem po letech zkušeností vím a počasí odhadnu.
Ad. ledový salát - taky se mi už 2× povedl, sice tam sem tam nějakého slimouše najdu, ale salát před konzumací vyplachuju a žádnej mi tam kraula v hotové míse neplaval
Pokud jich máte tolik, častěji okopat skleník za poledne, aby ta vrchní zem uschla a zalévat ráno nebo na večer - možná bych použila hlístice - je to jejich přirozený nepřítel, nemusela bys použít chemii.
Ještě k nárokům rostlin na teploty versus podmínky v dané lokalitě. Existuje pojem „vegetační nula“, což je +10°C (teplota se měří v jednu hodinu po poledni). Od této teploty probíhají v rostlinách růstové procesy. No a teplotní nároky se asi nejlíp daají ukázat na vinné révě - vinaři to mají celkem zmáknuté. Třeba odrůdy Irsai Oliviér a Mopr, které jsem zmiňoval, mají SAT (suma absolutních teplot = součet denních teplot nad vegetační nulu, potřebných k dozrání hroznů) 1660°C a 1780°C. Pozdní bílé odrůdy mají SAT okolo 2300°C a červené ještě víc. Takže asi tak.
U ostatních pěstovaných plodin je to podobné, jen neznám konkrétní čísla.