Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj maminky zahradnice
Rozhodla jsem se, že letos začnu také zahradničit a vypěstuju si pár kousků zeleniny. Jsem v tomto úplný laik, tak by jste mi, prosíím, mohli trochu poradit. Spoustu rad a postupů jsem si našla samozřejmě na netu, ale vždy jsou nejlepší rady přímo od zkušených. Nakoupila jsem si semínka rajčat, kedluben, hrášku, ředkviček, petržele kořenový i kadeřavý, kopr, mrkev. Rajčata už jsem si teda vysadila a už mi začínají krásně klíčit za oknem v obýváku. To samé kedlubny. Mohli by jste mi, prosím, poradit co a jak mám dělat dál?? DÍKY ![]()
@kochaa dál zasadit, zalejvat, sem tam přihnojit
![]()
néé, to je tak rozsáhlé téma, jako co dělat dál? No co, zalejvat a modlit se ![]()
Ahoj..ja vzdycky necham na vate vyklicit a pak je vrznu do kelimku od jogurtu… a pak ven…:)
A kam budeš sázet? (Tím taky hodně ovlivníš…)
Jinak jen drobná poznámka k petrželi. Není petržel jako petržel. Kadeřavou petržel můžeš vyhrabávat i zpod sněhu, ta vydrží hodně. Kdežto z klasické kořenové petržele zbude při povrchu po prvních mrazíkách jen rozčvachtaná břečka (mírnější mrazíky může kořen v hloubce přežít… ovšem ne mrazy mínus 25°C).
Z listové zeleniny bych ještě přidal listový celer a taky libeček. Oboje se hodí do spousty polívek.
@Measmille všechny semínka? já měla za to, že to ostatní rovnou zaseju venku..
U nás se o zahrádku stará víc manžel, já pak příležitostně okopu a hlavně sklízím, vařím a konzervuju ![]()
Jedinou zkušenost co jsme během let učinili a kterou ti poradím, je vyprdnout se na semínka a co jde, tak koupit už sazeničky
Jeden rok nám vyklíčili, ale na záhoně už nic, druhý rok shnili už při klíčení atd. Takže manžel pravil, že se na to může…, zahodil hrdost a kupujem už sazenice.
@Jura007 budu to mít všechno venku. Takže petržel zasadit až po mrazících?
@kochaa petržel klidně už teď, dívat se na pytlíky, vzadu je vždy návod v obrázkách ![]()
@kochaa píše:
@Measmille všechny semínka? já měla za to, že to ostatní rovnou zaseju venku..
ja davam takhle vyklicit rajcata a papriku (jakoze pro me jistota rostliny)..u tech ostatnich davam ven rovnou seminka…a pak se modlim, abych to nevyskubala s plevelem.. ![]()
@kochaa píše:
@Jura007 budu to mít všechno venku. Takže petržel zasadit až po mrazících?
Tu zmínku o petrželi jsem myslel kvůli sklizni. Že budeš mít zeleninu venku, to chápu. Ale někdo třeba sází do plastových kýblů - pak si zelenina vyžaduje zvýšené zalévání; na záhonkách půda tolik neprosychá.
Zatím si předpěstovávám ty rajčata a kedlubny. Ostatní teda rovnou vyseju až do záhonu, jo? Zítra budu mít čerstvě zrejpanej záhon, chci si ho ještě předhnojit. Koupila jsem si sušené hnojivo v granulích - slepičince, koňský a kravský hnůj. To by mohlo stačit, ne? Za jak dlouho po hnojení mám sázet?
@LuciLu Já zas jedině semínka, nakoupím si všelijaké odrůdy, to bych sazenice nesehnala. Rajčata úplně bez potíží, papriky občas některé nevzejdou. Ale když už to vyklíčí, tak ztráty prakticky nulové… něco děláte blbě ![]()
@kochaa vzadu na pytlíkách je vždycky návod, tak podle toho ![]()
@kochaa A pokud bys chtěla mít na zahrádce něco, co u vás každý nemá, tak zkus někam k plotu zasadit jeden nebo dva keře vinné révy. Má podobné výživové a údržbové nároky jako broskve, ale snese i míň příznivé podmínky - hlavně rezistentní odrůdy. A mít vlastní hrozny vypadá docela efektně. (A můžeš vyvazovat k tomu plotu…) Co se týká odrůd, tak bych poradil Bílou chrupku, Irsai Oliviér a Moravský muškát (alias Mopr) - dozrávají už koncem letních prázdnin. Někdo by ještě přidal Panonia Kincse, jenže to je teplomilná odrůda z jižního Maďarska - v míň příznivých podmínkách má střídavou plodnost (rodí jednou za dva roky). A obecně - bílé odrůdy zrajou dřív než modré.
Rajčata musíš přepíchat, až trošku povyrostou, vyraší jim první lístky (kromě děložních).
@kochaa píše:
Zatím si předpěstovávám ty rajčata a kedlubny. Ostatní teda rovnou vyseju až do záhonu, jo? Zítra budu mít čerstvě zrejpanej záhon, chci si ho ještě předhnojit. Koupila jsem si sušené hnojivo v granulích - slepičince, koňský a kravský hnůj. To by mohlo stačit, ne? Za jak dlouho po hnojení mám sázet?
Dej tomu minimálně tři týdny odstup. Slepičince a koňský hnůj mají hodně močoviny a tím pádem hodně dusíku… Je lepší, když to půdní bakterie z větší části už rozloží.