Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Gabika píše:nulu86 píše:
hm, zajímavé…ale v podstatě tam na závěr napsala, že přirozený porod tj. u zdravých pacietek dnes už moc být nemůže…No, ja som to pochopila, že neubúda pôrod u zdravých žien, ale ubúda zdravých žien, a tým i prirodzených pôrodov… (no, možno si to myslela rovnako..)
S článkom veľmi súhlasím, mne HA nikdy nesadla, tiež máme karcinom prsníku v rodine, a tak ju už roky odmietam. A ani sa k nej po deťoch nevrátim.
Skvely clanek, do bodky s nim souhlasim, hlavne s pasazi, kde se pise o tom, co je dnes „normalni“ porod. Mela jsem z jednoho takoveho rok deprese.
HA bych sve dceri nedala predepsat, radeji bych ji rekla, ze se sexem nemusi vubec pospichat, neni o co stat, jeste navic v puberte.
kvetinka56 píše:
Skvely clanek, do bodky s nim souhlasim, hlavne s pasazi, kde se pise o tom, co je dnes „normalni“ porod. Mela jsem z jednoho takoveho rok deprese.
HA bych sve dceri nedala predepsat, radeji bych ji rekla, ze se sexem nemusi vubec pospichat, neni o co stat, jeste navic v puberte.
Ja taky soudim dle sebe, kdy jsem s prvnim sexem moc nepospichala
Ne vsechny prisli o panenstvi v 15
A vubec toho nelituji, prave naopak.
No jednou to bude dilema, ale třeba za těch xxx let vymyslí ještě něco nového. Ale taky nevím, jak se budu rozhodovat, rozhovor o sexuální zdrženlivosti za antikoncepci asi považovat nebudu ![]()
no můj mladší brácha mi teď vyprávěl, jak jeho 13 letou spolužačku obírali 3 spolužáci u garáží…jen neříkám že jsem spěchala, ale že je jiná doba trošku mi přijde, sama zírám.
nulu86 píše:
no můj mladší brácha mi teď vyprávěl, jak jeho 13 letou spolužačku obírali 3 spolužáci u garáží…jen neříkám že jsem spěchala, ale že je jiná doba trošku mi přijde, sama zírám.
No tak něco takového předpokládám ovlivním výchovou, když už kluka, tak jednoho
a takového, se kterým je rozumná řeč.
No, tak já myslím, že antiko má svoje výhody i nevýhody. O riziku trombózy a embolie víme všechny, takže je na každým, jestli to riziko podstoupí. Nehledě na to, že dneska se na internetu o všech výhodách a nevýhodách dá dočíst (pak i v příbalovém letáčku), nemyslím, že by někdo tyhle info „tajil“. Znám holky, které měly embolku a mně zase antiko pomohla proti silné a bolestivé menstruaci. S otěhotněním stejně tak, někdo problém má a nemá… Používání kondomů je sice bezpečnější, ale více nespolehlivější a další věc je ta, že ty kondomy vyjdou na daleko větší peníze
. Takže si myslím, že je na každém, jestli brát nebo nebrát, ještě jsem neslyšela, že by lékař antiko mladým holkám vyloženě nutil… ![]()
Akorát si myslím, že leckterá puberťačka narozdíl od dospělé ženské o příbalový leták pohledem ani nezavadí, nějaká rizika jsou jí šumák, pokud si s ní nepromluví doktor nebo rodiče, tak je prostě jen ráda, že to má vyřešeno.
Nelisa píše:
Akorát si myslím, že leckterá puberťačka narozdíl od dospělé ženské o příbalový leták pohledem ani nezavadí, nějaká rizika jsou jí šumák, pokud si s ní nepromluví doktor nebo rodiče, tak je prostě jen ráda, že to má vyřešeno.
Jenže to je bohužel její hloupost, ne chyba lékaře… Info se dají sehnat kdekoliv. A když je holce 16-17 let, nemyslím, že je to puberťačka, které by to bylo jedno. Jinak když je holce třeba 15, na HA má času dost..
Pomka píše:Nelisa píše:Jenže to je bohužel její hloupost, ne chyba lékaře… Info se dají sehnat kdekoliv. A když je holce 16-17 let, nemyslím, že je to puberťačka, které by to bylo jedno. Jinak když je holce třeba 15, na HA má času dost..
Jenže oni to předepisují i na úpravu cyklu, takže mladším holkám. Info se sehnat dá, o tom žádná, jen si pamatuju na dobu, kdy mi bylo 15, 16, věřila jsem, že to, co mi předepisuje lékař, je dobré. Myslím, že je povinností lékaře informovat.
Fen-fire píše:
No nevímSouhlasím s tím, že dávat antiko každé dívce jako na běžícím pásu není to nejlepší, ale podle mě je tento článek zase opačný extrém
souhlasím.
Nelisa píše:Pomka píše:Jenže oni to předepisují i na úpravu cyklu, takže mladším holkám. Info se sehnat dá, o tom žádná, jen si pamatuju na dobu, kdy mi bylo 15, 16, věřila jsem, že to, co mi předepisuje lékař, je dobré. Myslím, že je povinností lékaře informovat.Nelisa píše:Jenže to je bohužel její hloupost, ne chyba lékaře… Info se dají sehnat kdekoliv. A když je holce 16-17 let, nemyslím, že je to puberťačka, které by to bylo jedno. Jinak když je holce třeba 15, na HA má času dost..
Tak neříkám, že to musí být nejlepší řešení, ale zase bych neviděla HA tak tragicky jako v článku…
Někomu to opravdu může pomoci. Stejně tak jako jakékoliv jiné léky (plusy a mínusy mají naprosto všechny).
Nelisa píše:Pomka píše:Jenže oni to předepisují i na úpravu cyklu, takže mladším holkám. Info se sehnat dá, o tom žádná, jen si pamatuju na dobu, kdy mi bylo 15, 16, věřila jsem, že to, co mi předepisuje lékař, je dobré. Myslím, že je povinností lékaře informovat.Nelisa píše:Jenže to je bohužel její hloupost, ne chyba lékaře… Info se dají sehnat kdekoliv. A když je holce 16-17 let, nemyslím, že je to puberťačka, které by to bylo jedno. Jinak když je holce třeba 15, na HA má času dost..
O prášky jsem si žádala u gynekoložky, když mi bylo patnáct a půl, od 14 a něco jsem chodila na pravidelné kontroly. A můžu říct, že lékařce jsem nevěřila, její reakce na to, že chci HA, byla: „Tady máte letáčky, tak si vyberte!“ Opravdu příjemné, ale stejně jsem si vše prostudovala a nakonec zjistila, že přestože jsou hormony svinstvo, tak pro mě nic lepšího neexistuje (počítání neplodných dnů je pro mě osobně nepřijatelné, nehormonální - pesar, lubrikanty, prostě nezvládám díky mé osobnosti), intuitivně jsem si vybrala nízkohormonovou antikoncepci a můžu říct, že to je nejmenší zlo (pro mě), ale chápu, že prohlášení doktora pro mlaďounkou holčinu typu vyber si, co chceš, je od lékařů naprosto nemorální. Na druhou stranu jsem se naučila číst příbalové letáky i u „běžných“ léků (ibalgin, acylpirin apod.) a za tuto získanou vlastnost děkuji, moc mě naučila. Většinou naslouchám svému tělu a můžu říct jedno: „Moje tělo nekecá a když se něco nepovede, tak mi to vrátí.“ ![]()
No, ja som to pochopila, že neubúda pôrod u zdravých žien, ale ubúda zdravých žien, a tým i prirodzených pôrodov… (no, možno si to myslela rovnako..)
S článkom veľmi súhlasím, mne HA nikdy nesadla, tiež máme karcinom prsníku v rodine, a tak ju už roky odmietam. A ani sa k nej po deťoch nevrátim.