Zaměstnání - jak se bránit?

58
21.5.15 14:27

Zaměstnání - Jak se bránit?

Prosím o radu, jedná se o rodinného přislušníka. Pobírá částečný invalidní důchod + je zaměstnaný na 3/4 úvázek. Teď k problému: V zaměstnání mu vyhrožují, že pokud nepřistoupí na plný úvázek, tak že ho vyhodí, ale vzhledem k důchodu to neni možné, to ale oni neberou na vědomí. Je možné se nějak bránit?? Děkuji za každou radu :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
21.5.15 14:31

Můj muž má část. inv. důchod a pracuje na plný úvazek. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
21.5.15 14:33

@Pipet Jemu právě známá na úp tvrdila že právě plný úvázek mít nemůže :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
21.5.15 14:36

Mám kolegyni v práci a ta s částečnou invalidkou také pracuje na plz úvazek…zjistila bych si ještě jednou podmínky na ÚP :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
21.5.15 14:38

Tak ať se neptá na ÚP, ale na ČSSZ, kde důchod vyplácí.
Podle mě to bylo kdysi, teď už omezení není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
21.5.15 14:39

I při plném invalidním důchodu může mít plný úvazek. Pokud mu to zdraví dovolí, tak bez problému může úvazek navýšit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6244
21.5.15 14:39

Já myslím, že je pouze omezení ve výši příjmu a ne v úvazku. Tchán taky pracoval na pl. úvazek a měl částečný invalidní důchod a vím, že hlídal výši příjmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
21.5.15 14:44

Děkuji všem za info a předám dále :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.15 14:44

Může mít plný úvazek. přítel má invalidní důchod, a dělá dokonce 1,5 úvazek, aby měl aspoň malinko slušnou výplatu, a vyšli jsme(pro případné rýpaly, dělá fyzicky velmi nenáročnou práci, jen si to tam odsedí, jinou a lépe placenou práci kvůli zdravotnímu stavu, a se svým vzděláním, dělat nemůže)

• Citovat
  • Upravit
33005
21.5.15 14:51

@Pipet Nechci rýpat, ale měla jsem za to, že invalidní důchod je jako náhrada mzdy/kompenzace/dávka pro člověka, který vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemůže vykonávat povolání. Takže mě trochu překvapuje možnost pobírání invalidního důchodu a plného úvazku. Trochu mi to evokuje nezaměstnané, kteří makají na černo a pobírají podporu v nezaměstnanosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
21.5.15 14:57

@Svistice To je asi velmi relativní, co takhle pilot, který má epilepsii. Létat bych s ním asi nechtěla, ale sedět na vrátnici klidně může 8h denně. Ale asi těžko dosáhne stejného platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
21.5.15 15:01

@Svistice tak tak, záleží na postižení. Invalidku má, protože mu jeho postižení výrazně snižuje možnosti pracovat, ale neznamená to, že nemůže vůbec. Např. někdo bez prstů na ruce asi nikdy nebude moct kopat výkopy, ale hlídat sklad od monitoru by jistě zvládl, chlap s uřízlou nohou po cukrovce zvládne programovat a podobně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.5.15 15:03

@BaMaK Aha, takže invalidní důchod se vztahuje k nemožnosti vykonávat konkrétní povolání (které člověk dělal do té doby a na které má kvalifikaci), nejen na obecnou „neschopnost“ pracovat kvůli zdravotnímu stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.15 15:03
@Svistice píše:
@Pipet Nechci rýpat, ale měla jsem za to, že invalidní důchod je jako náhrada mzdy/kompenzace/dávka pro člověka, který vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemůže vykonávat povolání. Takže mě trochu překvapuje možnost pobírání invalidního důchodu a plného úvazku. Trochu mi to evokuje nezaměstnané, kteří makají na černo a pobírají podporu v nezaměstnanosti.

ale invalida má mnohem, mnohem míď možností, a menší plat, bohužel. přítel dělá toho 1,5 úvazku, a domů donese 14, max 15000. Praha :! a vzhledem ke svým problémům nemůže dělat nic fyzicky náročného, jako na stavbě, řidič z povolání taky být nemůže, v obchodě by taky nezvládl sedět za kasou ve vynucený pozici na jednom místě, na kancelářského nemá vzdělání. takže upřímně, jsme rádi, že k těm 14000 má ještě 6000 důchod. za 1 úvazek by měl cca 10000, takže jsme rádi, že může dělat tolik hodin, a vysedět si peníze na vrátnici. být zdravý, mohl makat na stavbě, nebo jezdit kamionem, a důchod by nepotřebovalo. anonymní z 14:44

• Citovat
  • Upravit
688
21.5.15 15:16
@terezzika píše:
Prosím o radu, jedná se o rodinného přislušníka. Pobírá částečný invalidní důchod + je zaměstnaný na 3/4 úvázek. Teď k problému: V zaměstnání mu vyhrožují, že pokud nepřistoupí na plný úvázek, tak že ho vyhodí, ale vzhledem k důchodu to neni možné, to ale oni neberou na vědomí. Je možné se nějak bránit?? Děkuji za každou radu :) :kytka:

Pokud má zkrácený úvazek, tak to má jistě napsáno v pracovní smlouvě. Pokud by se měly měnit podmínky pracovní smlouvy, tak by musel příbuzný takový dodatek podepsat. Záleží, zda není ještě ve zkušební době - to by s ním mohli ukončit bez důvodu, nebo zda mu nebude třeba končit pracovní poměr na dobu určitou. Pokud má na dobu neurčitou, nemá zaměstnavatel moc možností, aby ho vyhodil. V jaké je tedy situaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat